Kelner (kod zawodu - 513101) /Barman (kod zawodu - 513202 )- szkolenie wraz z egzaminem
Kelner (kod zawodu - 513101) /Barman (kod zawodu - 513202 )- szkolenie wraz z egzaminem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
- Funkcje:
- Uczestnicy kursu będą odpowiedzialni za przygotowywanie wysokiej jakości napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
- Mogą to być barmani, kelnerzy, właściciele restauracji itp.
- Doświadczenie:
- Nie jest wymagane doświadczenie zawodowe w gastronomii, ale podstawowe umiejętności przygotowania koktajli są mile widziane.
- Kurs jest otwarty dla osób z różnym poziomem doświadczenia.
- Zakres zadań:
- Przygotowywanie różnorodnych napojów alkoholowych, bezalkoholowych, dekoracji, kompozycji itp.
- Zdobienie i prezentacja napojów.
- Organizacja pracy kelnera.
- Wiedza i umiejętności:
- Podstawowa wiedza z zakresu serwisu napojów mieszanych i alkoholi (oceniana na podstawie pretestu).
- Umiejętność łączenia smaków i tekstur. Kreatywność i innowacyjność w tworzeniu unikalnych receptur.
Kurs jest dostosowany do różnych poziomów wiedzy i umiejętności, a celem jest rozwijanie umiejętności potrzebnych do tworzenia wyjątkowych napojów alkoholowych.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji16-10-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi46
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa „Kelner (kod zawodu - 513101) /Barman (kod zawodu - 513202 )- szkolenie wraz z egzaminem” przygotowuje do samodzielnej pracy na stanowisku Kelner/Barman oraz uzyskania kwalifikacji. Kurs ma na celu podniesienie jakości usług gastronomicznych, rozwijanie umiejętności zawodowych pracowników, a także dostosowywanie się do zmieniających się potrzeb i oczekiwań klientów na rynku.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasadyobsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wiedzędotyczącą zasad obsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad wysokiej kulturyosobistej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wysoką kulturęosobistą | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasadynakrywania do stołu | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadynakrywania do stołu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje umiejętności szybkiegonawiązania kontaktu z klientami | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje umiejętnościszybkiego nawiązania kontaktu z klientami | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje umiejętnościinterpersonalne – komunikatywność i otwartość | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje rozwinięteumiejętności interpersonalne – komunikatywność i otwartość | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady autoprezentacji ipierwszego wrażenia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyautoprezentacji i pierwszego wrażenia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady komunikacji werbalneji pozawerbalnej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadykomunikacji werbalnej i pozawerbalnej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje tematy dotyczące savoir vivrez zakresu branży gastronomicznej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje tematydotyczące savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje standardy profesjonalnegoprzyjęcia zamówienia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje profesjonalneprzyjęcie zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad udzielaniawyczerpujących informacji | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyudzielania wyczerpujących informacji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady dotyczące jakościpodawanych potraw | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadydotyczące jakości podawanych potraw | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady przygotowaniaróżnego rodzaju napojów – dobór składników | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyprzygotowania różnego rodzaju napojów – dobór składników | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia techniki przygotowywanianapojów | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje technikiprzygotowywania napojów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i organizuje zapasy orazskładanie zamówienia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje śledzeniezapasów i składanie zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje wysoki poziom uważności naobsługiwanych gości | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wysoki poziomuważności na obsługiwanych gości | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje zasady dotyczące zdolnościpodzielności uwagi i szybkiego reagowania | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zdolnośćpodzielności uwagi i szybkiego reagowania | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje się dobrą pamięcią | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje dobrą pamięć | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i organizuje współpracezespołową | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje współpracezespołową | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęCertyfikowany Egzaminator ICVC
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
1. Wiedza dotycząca zasad obsługi klienta w punkcie gastronomicznym
2. Wysoka kultura osobista
3. Wiedza dotycząca zasad nakrywania do stołu
4. Umiejętność szybkiego nawiązania kontaktu z klientami
5. Rozwinięte umiejętności interpersonalne – komunikatywność i otwartość
6. Wiedza dotycząca zasad autoprezentacji i pierwszego wrażenia
7. Znajomość zasad komunikacji werbalnej i pozawerbalnej
8. Znajomość savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej
9. Umiejętność profesjonalnego przyjęcia zamówienia
10. Umiejętność udzielania wyczerpujących informacji
11. Wiedza dotycząca jakości podawanych potraw
12. Wiedza na temat przygotowania różnego rodzaju napojów – dobór składników
13. Znajomość różnych techniki przygotowywania napojów
14. Umiejętność śledzenia zapasów i składanie zamówienia
15. Wysoki poziom uważności na obsługiwanych gości
16. Zdolność podzielności uwagi i szybkiego reagowania
17. Dobra pamięć
18. Umiejętność współpracy zespołowej
19.Powtórzenie wiadomości
20.Walidacja
21.Certyfikacja
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy (aktywizujący), prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe, odgrywanie ról, burzę mózgów z wykorzystaniem nowoczesnych metod w dużym stopniu nastawionych na ćwiczenia, aktywność uczestników.
Poziom wiedzy kursantów zostanie zbadany na początku szkolenia, poprzez przeprowadzenie pre-testu, natomiast przyrost wiedzy po odbyciu kursu zweryfikowany zostanie na postawie post-testu.
Każdy uczestnik dostanie możliwość oceny szkolenia, zakresu tematycznego, trenera, wyczerpanego zakresu tematycznego poprzez wypełnienie anonimowej ankiety.
Szkolenie adresowane jest do osób pełnoletnich, zarówno kobiet jak i mężczyzn, którzy:
1) posiadają doświadczenie zawodowe, wykształcenie kierunkowe
2) chcą podnieść kwalifikacje zawodowe, nabyć nowe kwalifikacje zawodowe, przekwalifikować się.
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 46 godzin dydaktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 21 Wiedza dotycząca zasad obsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 17-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 21 Wysoka kultura osobista | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 17-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 21 Wiedza dotycząca zasad nakrywania do stołu | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 17-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 21 Umiejętność szybkiego nawiązania kontaktu z klientami | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 17-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 20:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 21 Rozwinięte umiejętności interpersonalne – komunikatywność i otwartość | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 18-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 21 Wiedza dotycząca zasad autoprezentacji i pierwszego wrażenia | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 18-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 21 Znajomość zasad komunikacji werbalnej i pozawerbalnej | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 18-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 21 Znajomość savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 18-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 21 Umiejętność profesjonalnego przyjęcia zamówienia | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 19-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 21 Umiejętność udzielania wyczerpujących informacji | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 19-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 21 Wiedza dotycząca jakości podawanych potraw | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 19-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 21 Wiedza na temat przygotowania różnego rodzaju napojów – dobór składników | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 19-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 21 Znajomość różnych techniki przygotowywania napojów | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 25-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 21 Umiejętność śledzenia zapasów i składanie zamówienia | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 25-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 21 Wysoki poziom uważności na obsługiwanych gości | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 25-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 21 Zdolność podzielności uwagi i szybkiego reagowania | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 25-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 21 Dobra pamięć | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 26-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 21 Umiejętność współpracy zespołowej | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 26-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 21 Powtórzenie wiadomości | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 26-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 21 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 26-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 21 Certyfikacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 26-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 6 900,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 6 900,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 150,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 150,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 200,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Konrad Rusek
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe (książkę kucharską/skrypt, teczkę, notes, długopis, fartuch) zapewnia wykonawca usługi.
Warunki uczestnictwa
W przypadku uczestników z dofinansowaniem do szkolenia, warunki uczestnictwa są określone w Regulaminie rekrutacji i uczestnictwa w projekcie u Operatora Projektu, u którego będą składane dokumenty rekrutacyjne.
Informacje dodatkowe
Harmonogram zawiera godziny dydaktyczne (45 minut).
Uczestnik szkolenia nabywa kwalifikacje zawodowe zgodnie z kodami zawodów:
- kelner 513101
- barman 513202
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Pracownia warsztatowa wyposażona jest w odpowiedni sprzęt gastronomiczny adekwatny do typu szkolenia