HIGIENA I EPIDEMIOLOGIA - studia podyplomowe
HIGIENA I EPIDEMIOLOGIA - studia podyplomowe
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Studia podyplomowe na kierunku
higiena i epidemiologia
kierowane są :
- do osób posiadających wykształcenie wyższe ( ukończone studia I lub II stopnia)
- do pracowników służby zdrowia, sanepidu, instytucji zajmujących się ochroną zdrowia, a także dla osób zaangażowanych w promocję zdrowia i profilaktykę chorób
- do osób które, chcą rozwijać swoje kompetencje w zakresie kształtowania polityki zdrowotnej, oceny potrzeb zdrowotnych populacji oraz wdrażania działań mających na celu poprawę zdrowia publicznego.
- do osób posiadających wykształcenie wyższe ( ukończone studia I lub II stopnia)
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji31-10-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną)
- Liczba godzin usługi352
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńProwadzwnie kształcenia na studiach I i II stopnia i studiach podyplomowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem kształcenia jest przygotowanie specjalistów do oceny stanu zdrowia jednostek i populacji, identyfikacji czynników ryzyka chorób oraz planowania i wdrażania działań profilaktycznych i promujących zdrowie. Program kształcenia koncentruje się na rozwijaniu wiedzy o uwarunkowaniach zdrowia, metodach oceny stanu zdrowia oraz zasadach promocji zdrowia i polityki zdrowotnej.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedza:- zna i rozumie fizyczne, biologiczne i psychologiczne uwarunkowania stanu zdrowia oraz metody oceny stanu zdrowia jednostki i populacji - zna i definiuje sposoby identyfikacji czynników ryzyka rozwoju chorób oraz działań profilaktycznych - zna i opisuje zasady, zadania oraz główne kierunki działań w zakresie promocji zdrowia | Kryteria weryfikacji Zdobyta wiedza jest weryfikowana podczas zaliczeń i egzaminów w formie pisemnej lub ustnej | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Umiejętności:- ocenia stan zdrowia i potrzeby zdrowotne populacji w oparciu o dostępne informacje - określa znaczenie poszczególnych czynników środowiskowych i społecznych w kształtowaniu sytuacji zdrowotnej - ocenia zespół czynników warunkujących zdrowie jednostki i społeczeństwa - planuje działania zmierzające do poprawy stanu zdrowia populacji | Kryteria weryfikacji Zdobyte umiejętności weryfikowane są podczas wykonywania zadań zleconych przez prowadzącego w trakcie zajęć ćwiczeniowych i laboratoryjnych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne:- bierze czynny udział w kształtowaniu polityki zdrowotnej w oparciu o współczesną wiedzę - jest gotów do przyjęcia odpowiedzialności związanej z decyzjami podejmowanymi w ramach działalności zawodowej, w tym w kategoriach bezpieczeństwa własnego i innych osób | Kryteria weryfikacji Zdobyte kompetencje społeczne weryfikowane są podczas wykonywania zadań zleconych przez prowadzącego w trakcie zajęć ćwiczeniowych i laboratoryjnych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
SEMESTR I
Lp. | moduł | rygor | ECTS | wyk. | ćw. | inne | liczba godzin |
1. | Epidemiologia ogólna | E | 5 | x |
|
| 18 |
2. | Epidemiologia chorób niezakaźnych | E | 5 | x | x |
| 28 |
3. | Epidemiologia chorób zakaźnych i zakażeń szpitalnych | E | 5 | x | x |
| 28 |
4. | Statystyka z elementami demografii | Z | 5 | x |
| x | 30 |
5. | Metody badań epidemiologicznych | Z | 4 | x |
| x | 30 |
6. | Promocja zdrowia | Z | 3 | x | x |
| 24 |
7. | Polityka zarządzania jakością w działalności inspekcji | Z | 3 | x |
|
| 16 |
8. | BHP | Z/BO | 0 | x |
|
| 4 |
SEMESTR II
Lp. | moduł | rygor | ECTS | wyk. | ćw. | inne | liczba godzin |
1. | Higiena żywności, żywienia i produktów kosmetycznych | Z | 5 | x | x |
| 26 |
2. | Higiena środowiska człowieka | Z | 4 | x | x |
| 26 |
3. | Higiena komunalna | Z | 4 | x | x |
| 26 |
4. | Higiena środowiska pracy | Z | 4 | x | x |
| 26 |
5. | Higiena procesów nauczania i wychowania | Z | 4 | x | x |
| 26 |
6. | Higiena wypoczynku i rekreacji | Z | 4 | x | x |
| 26 |
7. | Podstawy nadzoru sanitarno-epidemiologicznego | E | 5 | x |
|
| 18 |
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto12 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto12 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto34,09 PLN
- Koszt osobogodziny netto34,09 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Słuchacze studiów podyplomowych otrzymują dostęp do w pełni wyposażonych sal ćwiczeniowych i laboratoryjnych zarówno w specjalistyczny sprzęt, narzędzia i preparaty niezbędne do przeprowadzenia zajęć o charakterze praktycznych.
Otrzymują również całodobowy dostęp do wirtualnego dziekanatu, za pośrednictwem którego mają wgląd w plan zajęć, oceny, finanse, ogłoszenia i informacje przekazywane przez administrację Uczelni oraz wykładowców.
Warunki uczestnictwa
W procesie rekrutacji biorą udział osoby, które:
* założyły konto w systemie e-dziekanat za pośrednictwem strony Uczelni (https://e-dziekanat.wsiiz.pl/Rekrutacja/RKonto/Register )
* dostarczyły do Biura Zespołu ds. Rekrutacji wszystkie wymagane dokumenty.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie www.wsiiz.pl w zakładce REKRUTACJA/ PROCES REKRUTACJI
Warunki techniczne
Warunki techniczne
W związku z tym, że część zajęć odbywa się z wykorzystaniem technik i metod kształcenia na odległość za pośrednictwem platformy Clickmeeting słuchacz powinien posiadać urządzenie z dostępem do internetu (komputer, tablet, telefon).
Adres
Adres
Zajęcia praktyczne prowadzone są stacjonarnie w siedzibie Uczelni , natomiast wykłady/ ćwiczenia audytoryjne/ ćwiczenia warsztatowe prowadzone są z wykorzystaniem technik i metod kształcenia na odległość za pośrednictwem platformy Clickmeeting.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi