Kelner (kod zawodu - 513101) /Barman (kod zawodu - 513202 )- szkolenie wraz z egzaminem
Kelner (kod zawodu - 513101) /Barman (kod zawodu - 513202 )- szkolenie wraz z egzaminem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
- Funkcje:
- Uczestnicy kursu będą odpowiedzialni za przygotowywanie wysokiej jakości napojów alkoholowych i bezalkoholowych.
- Mogą to być barmani, kelnerzy, właściciele restauracji itp.
- Doświadczenie:
- Nie jest wymagane doświadczenie zawodowe w gastronomii, ale podstawowe umiejętności przygotowania koktajli są mile widziane.
- Kurs jest otwarty dla osób z różnym poziomem doświadczenia.
- Zakres zadań:
- Przygotowywanie różnorodnych napojów alkoholowych, bezalkoholowych, dekoracji, kompozycji itp.
- Zdobienie i prezentacja napojów.
- Organizacja pracy kelnera.
- Wiedza i umiejętności:
- Podstawowa wiedza z zakresu serwisu napojów mieszanych i alkoholi (oceniana na podstawie pretestu).
- Umiejętność łączenia smaków i tekstur. Kreatywność i innowacyjność w tworzeniu unikalnych receptur.
Kurs jest dostosowany do różnych poziomów wiedzy i umiejętności, a celem jest rozwijanie umiejętności potrzebnych do tworzenia wyjątkowych napojów alkoholowych.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji05-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi48
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa „Kelner (kod zawodu - 513101) /Barman (kod zawodu - 513202 )- szkolenie wraz z egzaminem” przygotowuje do samodzielnej pracy na stanowisku Kelner/Barman oraz uzyskania kwalifikacji. Kurs ma na celu podniesienie jakości usług gastronomicznych, rozwijanie umiejętności zawodowych pracowników, a także dostosowywanie się do zmieniających się potrzeb i oczekiwań klientów na rynku.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasadyobsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Kryteria weryfikacji Stosuje przyjęte formy grzecznościowe i sposób komunikacji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Kontroluje sytuacje trudne lub konfliktowe | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Dostosowuje sposób obsługi do charakteru lokalu gastronomicznego | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad wysokiej kulturyosobistej | Kryteria weryfikacji Używa uprzejmych i profesjonalnych form wypowiedzi w kontaktach interpersonalnych | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Respektuje zasady grzeczności i szacunku wobec rozmówców | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasadynakrywania do stołu | Kryteria weryfikacji Planuje elementy zastawy do rodzaju posiłku | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Układa sztućce, szkło i serwetki zgodnie z zasadami nakrywani | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Kontroluje estetykę i czystość nakrycia przed podaniem posiłku | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje umiejętności szybkiegonawiązania kontaktu z klientami | Kryteria weryfikacji Inicjuje kontakt w sposób uprzejmy i otwarty | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Wykorzystuje umiejętności interpersonalne do budowania relacji | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Dostosowuje komunikację do różnych typów gości | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje umiejętnościinterpersonalne – komunikatywność i otwartość | Kryteria weryfikacji Rozróżniaumiejętności interpersonalne – komunikatywność i otwartość | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady autoprezentacji ipierwszego wrażenia oraz komunikacji werbalnej i pozawerbalnej | Kryteria weryfikacji Rozróżnia formy komunikacji werbalnej i niewerbalnej (np. ton głosu, mimika, postawa ciała) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Określa czynniki wpływające na pierwsze wrażenie w kontakcie z klientem | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Wskazuje zasady autoprezentacji w środowisku zawodowym | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Definiuje tematy dotyczące savoir vivrez zakresu branży gastronomicznej | Kryteria weryfikacji Omawia tematydotyczące savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje standardy profesjonalnegoprzyjęcia zamówienia | Kryteria weryfikacji Definiuje sposoby profesjonalnegoprzyjęcie zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad udzielaniawyczerpujących informacji | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyudzielania wyczerpujących informacji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady dotyczące jakościpodawanych potraw | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje zasadydotyczące jakości podawanych potraw | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady przygotowaniaróżnego rodzaju napojów – dobór składników | Kryteria weryfikacji Stosuje odpowiednie techniki podawania i nalewania napojów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Zachowuje odpowiednią kolejność serwowania | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Dba o estetykę podawanych potraw i napojów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Rozróżnia techniki przygotowywanianapojów | Kryteria weryfikacji Planuje odpowiednie szkło i dekoracje | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Rozróżnia techniki: mieszania, warstwowania, shakerowania | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Uwzględnia preferencje smakowe klienta przy modyfikacjach napojów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Planuje i organizuje zapasy orazskładanie zamówienia | Kryteria weryfikacji Monitoruje stan magazynowy produktów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Dokonuje zapisów w dokumentacji zamówień | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Kontroluje zapotrzebowanie i składa zamówienia zgodnie z procedurą | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Stosuje wysoki poziom uważności naobsługiwanych gości | Kryteria weryfikacji Definiuje zasady wysokiego poziomuuważności na obsługiwanych gości | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje zasady dotyczące zdolnościpodzielności uwagi i szybkiego reagowania | Kryteria weryfikacji Obsługuje równocześnie kilku gości, zachowując jakość obsługi | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Monitoruje zmieniające się potrzeby gości | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Kontroluje szczegóły dotyczące zamówień i preferencji | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje się dobrą pamięcią | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje dobrą pamięć | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i organizuje współpracezespołową | Kryteria weryfikacji Komunikuje się skutecznie z zespołem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Dzieli się obowiązkami i wspiera współpracowników | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Planuje kolejność działań zgodnie z harmonogramem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidacjęCertyfikowany Egzaminator ICVC
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
- Wiedza dotycząca zasad obsługi klienta w punkcie gastronomicznym
- Wysoka kultura osobista
- Wiedza dotycząca zasad nakrywania do stołu
- Umiejętność szybkiego nawiązania kontaktu z klientami
- Rozwinięte umiejętności interpersonalne – komunikatywność i otwartość
- Wiedza dotycząca zasad autoprezentacji i pierwszego wrażenia
- Znajomość zasad komunikacji werbalnej i pozawerbalnej
- Znajomość savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej
- Umiejętność profesjonalnego przyjęcia zamówienia
- Umiejętność udzielania wyczerpujących informacji
- Wiedza dotycząca jakości podawanych potraw
- Wiedza na temat przygotowania różnego rodzaju napojów – dobór składników
- Znajomość różnych techniki przygotowywania napojów
- Umiejętność śledzenia zapasów i składanie zamówienia
- Wysoki poziom uważności na obsługiwanych gości
- Zdolność podzielności uwagi i szybkiego reagowania
- Dobra pamięć
- Umiejętność współpracy zespołowej
- Powtórzenie wiadomości
- Walidacja
- Certyfikacja
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy (aktywizujący), prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe, odgrywanie ról, burzę mózgów z wykorzystaniem nowoczesnych metod w dużym stopniu nastawionych na ćwiczenia, aktywność uczestników.
Poziom wiedzy kursantów zostanie zbadany na początku szkolenia, poprzez przeprowadzenie pre-testu, natomiast przyrost wiedzy po odbyciu kursu zweryfikowany zostanie na postawie post-testu.
Każdy uczestnik dostanie możliwość oceny szkolenia, zakresu tematycznego, trenera, wyczerpanego zakresu tematycznego poprzez wypełnienie anonimowej ankiety.
Szkolenie adresowane jest do osób pełnoletnich, zarówno kobiet jak i mężczyzn, którzy:
1) posiadają doświadczenie zawodowe, wykształcenie kierunkowe
2) chcą podnieść kwalifikacje zawodowe, nabyć nowe kwalifikacje zawodowe, przekwalifikować się.
Ze względu na warsztatowy charakter zajęć przerwy nie są wliczane w czas trwania usługi (szkolenia).
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 48 godzin dydaktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 21 Wiedza dotycząca zasad obsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 21 Wysoka kultura osobista | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 21 Wiedza dotycząca zasad nakrywania do stołu | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 21 Umiejętność szybkiego nawiązania kontaktu z klientami | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 06-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 21 Rozwinięte umiejętności interpersonalne – komunikatywność i otwartość | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 21 Wiedza dotycząca zasad autoprezentacji i pierwszego wrażenia | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 21 Znajomość zasad komunikacji werbalnej i pozawerbalnej | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 21 Znajomość savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 07-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 21 Umiejętność profesjonalnego przyjęcia zamówienia | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 12-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 21 Umiejętność udzielania wyczerpujących informacji | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 12-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 21 Wiedza dotycząca jakości podawanych potraw | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 12-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 21 Wiedza na temat przygotowania różnego rodzaju napojów – dobór składników | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 12-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 21 Znajomość różnych techniki przygotowywania napojów | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 13-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 21 Umiejętność śledzenia zapasów i składanie zamówienia | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 13-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 21 Wysoki poziom uważności na obsługiwanych gości | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 13-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 21 Zdolność podzielności uwagi i szybkiego reagowania | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 13-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 21 Dobra pamięć | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 14-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 21 Umiejętność współpracy zespołowej | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 14-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 21 Powtórzenie wiadomości | Prowadzący Konrad Rusek | Data realizacji zajęć 14-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 21 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 14-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 21 Certyfikacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 14-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 7 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 7 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 150,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 150,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 200,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 200,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Konrad Rusek
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe (książkę kucharską/skrypt, teczkę, notes, długopis, fartuch) zapewnia wykonawca usługi.
Warunki uczestnictwa
W przypadku uczestników z dofinansowaniem do szkolenia, warunki uczestnictwa są określone w Regulaminie rekrutacji i uczestnictwa w projekcie u Operatora Projektu, u którego będą składane dokumenty rekrutacyjne.
Informacje dodatkowe
Harmonogram zawiera godziny dydaktyczne (45 minut).
Uczestnik szkolenia nabywa kwalifikacje zawodowe zgodnie z kodami zawodów:
- kelner 513101
- barman 513202
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Pracownia warsztatowa wyposażona jest w odpowiedni sprzęt gastronomiczny adekwatny do typu szkolenia