DIABETOLOGIA I GASTROENTEROLOGIA DLA DIETETYKÓW - studia podyplomowe
DIABETOLOGIA I GASTROENTEROLOGIA DLA DIETETYKÓW - studia podyplomowe
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Grupa docelowa usługi
Studia podyplomowe na kierunku
diabetologia i gastroenterologia dla dietetyków
kierowane są :
- do osób posiadających wykształcenie wyższe ( ukończone studia I lub II stopnia)
- do osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności w zakresie dietoterapii chorób układu pokarmowego i metabolicznych
- do osób pracujących w poradniach dietetycznych, placówkach medycznych, szpitalach, jak i dla tych, którzy planują rozwijać swoją działalność w obszarze specjalistycznego doradztwa dietetycznego.
- do osób posiadających wykształcenie wyższe ( ukończone studia I lub II stopnia)
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji31-10-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną)
- Liczba godzin usługi298
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńProwadzwnie kształcenia na studiach I i II stopnia i studiach podyplomowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem kształcenia jest przygotowanie specjalistów w zakresie dietoterapii osób z chorobami układu pokarmowego i metabolicznymi. Program kształcenia koncentruje się na rozwijaniu zaawansowanej wiedzy o czynnikach ryzyka, diagnostyce i leczeniu tych chorób oraz na praktycznych umiejętnościach tworzenia indywidualnych planów żywieniowych. Absolwenci zdobywają kompetencje w analizie wyników badań laboratoryjnych, wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania i aparatury diagnostycznej.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedza:- ma pogłębioną wiedzę o czynnikach warunkujących wystąpienie chorób przewodu pokarmowego oraz chorób metabolicznych - zna i opisuje objawy, metody diagnostyczne i sposoby leczenia najczęściej występujących chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych - ma rozszerzoną wiedzę w zakresie konstruowania planów żywieniowych dla osób ze zdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego oraz chorobami metabolicznymi, również przy wykorzystaniu specjalistycznego oprogramowania informatycznego | Kryteria weryfikacji Zdobyta wiedza jest weryfikowana podczas zaliczeń i egzaminów w formie pisemnej lub ustnej | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Umiejętności:- wykorzystuje aparaturę niezbędną do przeprowadzenia profesjonalnej diagnostyki dietetycznej oraz oprogramowanie komputerowe wspomagające proces układania planów żywieniowych - analizuje wyniki badań laboratoryjnych i na ich podstawie ocenia ryzyko wdrożenia konkretnego postępowania żywieniowego - tworzy plany żywieniowe dla osób ze zdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego i chorobami metabolicznymi | Kryteria weryfikacji Zdobyte umiejętności weryfikowane są podczas wykonywania zadań zleconych przez prowadzącego w trakcie zajęć ćwiczeniowych i laboratoryjnych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne:- dokonuje krytycznej oceny posiadanej wiedzy oraz jej znaczenia dla rozwiązywania problemów poznawczych i praktycznych, a w przypadku pojawiających się trudności potrafi się zwrócić o opinię do ekspertów - ma świadomość wystąpienia ewentualnych negatywnych skutków błędnie dobranego planu żywieniowego na zdrowie i bezpieczeństwo osoby ze zdiagnozowanymi chorobami układu pokarmowego i chorobami metabolicznymi | Kryteria weryfikacji Zdobyte kompetencje społeczne weryfikowane są podczas wykonywania zadań zleconych przez prowadzącego w trakcie zajęć ćwiczeniowych i laboratoryjnych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
SEMESTR I
Lp. | moduł | rygor | ECTS | wyk. | ćw. | inne | liczba godzin |
1. | Fizjologia przewodu pokarmowego | Z | 4 | x |
|
| 12 |
2. | Etiologia i patogeneza chorób przewodu pokarmowego | Z | 4 | x |
|
| 18 |
3. | Czynniki ryzyka, etiopatogeneza i podział chorób metabolicznych | E | 4 | x |
|
| 18 |
4. | Metody diagnostyczne w diabetologii i gastroenterologii | Z | 5 |
| x |
| 18 |
5. | Edukacja żywieniowa w profilaktyce chorób metabolicznych | Z | 4 |
| x |
| 18 |
6. | Strategia prewencji i leczenia chorób przewodu pokarmowego | Z | 4 |
| x |
| 18 |
7. | Praktyczne aspekty organizacji poradnictwa dietetycznego | E | 5 | x | x |
| 20 |
8. | BHP | Z/BO | 0 | x |
|
| 4 |
SEMESTR II
Lp. | moduł | rygor | ECTS | wyk. | ćw. | inne | liczba godzin |
1. | Wywiad żywieniowy oraz profesjonalna diagnostyka dietetyczna | Z | 2 |
| x |
| 12 |
2. | Terapia żywieniowa u osób z zaburzeniami motoryki górnego odcinka przewodu pokarmowego | Z | 3 | x |
| x | 16 |
3. | Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowaną marskością wątroby | Z | 3 | x |
| x | 16 |
4. | Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowaną chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy | Z | 3 | x |
| x | 16 |
5. | Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowanym przewlekłym/ ostrym zapaleniem trzustki | Z | 3 | x |
| x | 16 |
6. | Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowanym nieswoistym zapaleniem jelit | Z | 3 | x |
| x | 16 |
7. | Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowanym nowotworem jelita grubego/ nowotworem żołądka | Z | 3 | x |
| x | 16 |
8. | Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowanymi zaburzeniami lipidowymi | Z | 3 | x |
| x | 16 |
9. | Terapia żywieniowa u osób ze zdiagnozowaną osteoporozą | Z | 3 | x |
| x | 16 |
10. | Zalecenia dietetyczne i zachowania żywieniowe u osób z cukrzycą typu 1 | Z | 2 | x |
| x | 16 |
11. | Zalecenia dietetyczne i zachowania żywieniowe u osób z cukrzycą typu 2 | Z | 2 | x |
| x | 16 |
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 14 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 14 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 46,98 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 46,98 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Słuchacze studiów podyplomowych otrzymują dostęp do w pełni wyposażonych sal ćwiczeniowych i laboratoryjnych zarówno w specjalistyczny sprzęt, narzędzia i preparaty niezbędne do przeprowadzenia zajęć o charakterze praktycznych.
Otrzymują również całodobowy dostęp do wirtualnego dziekanatu, za pośrednictwem którego mają wgląd w plan zajęć, oceny, finanse, ogłoszenia i informacje przekazywane przez administrację Uczelni oraz wykładowców.
Warunki uczestnictwa
W procesie rekrutacji biorą udział osoby, które:
* założyły konto w systemie e-dziekanat za pośrednictwem strony Uczelni (https://e-dziekanat.wsiiz.pl/Rekrutacja/RKonto/Register )
* dostarczyły do Biura Zespołu ds. Rekrutacji wszystkie wymagane dokumenty.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie www.wsiiz.pl w zakładce REKRUTACJA/ PROCES REKRUTACJI
Warunki techniczne
Warunki techniczne
W związku z tym, że część zajęć odbywa się z wykorzystaniem technik i metod kształcenia na odległość za pośrednictwem platformy Clickmeeting słuchacz powinien posiadać urządzenie z dostępem do internetu (komputer, tablet, telefon).
Adres
Adres
Zajęcia praktyczne prowadzone są stacjonarnie w siedzibie Uczelni , natomiast wykłady/ ćwiczenia audytoryjne/ ćwiczenia warsztatowe prowadzone są z wykorzystaniem technik i metod kształcenia na odległość za pośrednictwem platformy Clickmeeting.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi