Kurs Italian Wine Scholar – Północne Włochy
Kurs Italian Wine Scholar – Północne Włochy
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Kurs przeznaczony jest dla profesjonalistów z branży winiarskiej i gastronomicznej, którzy chcą wyspecjalizować swoją wiedzę w kierunku win włoskich oraz prawdziwych pasjonatów i miłośników kultury Włoch i win z tego regionu.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników14
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi32
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Uczestnik kursu pozna regiony winiarskie północnych Włoch, w tym ich historię, klimat, techniki winifikacji oraz wpływ szczepów na produkcję win. Zrozumie charakterystykę winiarstwa w takich regionach jak Valle d’Aosta, Lombardia, Piemonte, Trentino i Alto Adige orazdowie się, jak regiony Veneto, Friuli-Venezia Giulia oraz Liguria kształtują style win i jakie mają znaczenie w włoskim winiarstwie. Dzięki udziale w kursie, uczestnik będzie mógł wyspecjalizować się w kierunku win włoskich.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Poznasz szczegółowo regiony winiarskie północnych Włoch, w tym ich historię, klimat, techniki winifikacji oraz wpływ szczepów na produkcję win. | Kryteria weryfikacji Uczestnik będzie znał szczegółowo regiony winiarskie północnych Włoch, w tym ich historię, klimat, techniki winifikacji oraz wpływ szczepów na produkcję win. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Zrozumiesz charakterystykę winiarstwa w takich regionach jak Valle d’Aosta, Lombardia, Piemonte, Trentino i Alto Adige. | Kryteria weryfikacji Uczestnik będzie rozumiał charakterystykę winiarstwa w takich regionach jak Valle d’Aosta, Lombardia, Piemonte, Trentino i Alto Adige. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Dowiesz się, jak regiony Veneto, Friuli-Venezia Giulia oraz Liguria kształtują style win i jakie mają znaczenie w włoskim winiarstwie. | Kryteria weryfikacji Uczestnik będzie wiedział , jak regiony Veneto, Friuli-Venezia Giulia oraz Liguria kształtują style win i jakie mają znaczenie w włoskim winiarstwie. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Odkryjesz specyfikę Emilia-Romagna i jej unikalne podejście do produkcji win. | Kryteria weryfikacji Uczestnik będzie znał specyfikę Emilia-Romagna i jej unikalne podejście do produkcji win. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Zgłębisz wpływ klimatu, terroir i historii na winiarstwo w północnych Włoszech, ucząc się o najważniejszych szczepach i winach w tym regionie. | Kryteria weryfikacji Uczestnik będzie rozumiał jak wpływa klimat, terroir i historia na winiarstwo w północnych Włoszech, ucząc się o najważniejszych szczepach i winach w tym regionie. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Program i harmonogram
Program
Każde zajęcia przedstawiają szczegółowo regiony winiarskie północnych Włoch oraz wpływy historii, klimatu, technik winifikacji oraz szczepów na dany region:
- Valle d’Aosta,
- Lombardia,
- Piemonte,
- Trentino,
- Alto Adige,
- Veneto,
- Friuli-Venezia Giulia,
- Liguria,
- Emilia-Romagna.
Italian Wine Scholar to najbardziej profesjonalny i szczegółowy kurs na świecie dotyczący winiarstwa włoskiego. Każdy moduł zakończony jest godzinnym egzaminem. Zajęcia prowadzone są w języku polskim, z elementami języka angielskiego, egzamin w języku angielskim.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 39 Przywitanie, zapoznanie uczestników | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 09-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:40 | Liczba godzin 00:40 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 39 Omówienie kursu, platformy online, harmonogramu | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 09-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:40 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 00:20 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 39 Foundation Chapter: historia | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 09-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:00 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 39 Przerwa | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 09-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 39 Foundation Chapter: Terroir | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 09-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 39 Foundation Chapter: uprawa winorośli, produkcja, prawne | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 09-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 20:30 | Godzina zakończenia 21:15 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 39 Lombardia: geografia, historia | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 16-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 39 Lombardia: szczepy, apelacje | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 16-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:30 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 39 Przerwa | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 16-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 39 Lombardia: szczepy, apelacje c.d. | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 16-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 20:15 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 39 Dolina Aosty: historia, geografia | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 16-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 20:15 | Godzina zakończenia 20:30 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 39 Dolina Aosty: szczepy, apelacje | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 16-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 20:30 | Godzina zakończenia 21:15 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 39 Liguria: geografia, historia | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 23-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:20 | Liczba godzin 00:20 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 39 Liguria: szczepy, apelacje | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 23-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:20 | Godzina zakończenia 19:20 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 39 Przerwa | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 23-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:20 | Godzina zakończenia 19:35 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 39 Emilia Romagna: historia, geografia | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 23-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:35 | Godzina zakończenia 20:15 | Liczba godzin 00:40 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 39 Emilia Romagna: szczepy, apelacje | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 23-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 20:15 | Godzina zakończenia 21:15 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 39 Piemont: geografia, historia | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 30-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:45 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 39 Piemont (Północ): szczepy, apelacje | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 30-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 39 Przerwa | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 30-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 39 Piemont (Monferrato): szczepy, apelacje | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 30-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 21:15 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 39 Piemont (Alba): szczepy, historia, apelacje: | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 06-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 19:15 | Liczba godzin 01:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 39 Przerwa | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 06-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 39 Barbaresco: | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 06-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 20:15 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 39 Barolo | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 06-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 20:15 | Godzina zakończenia 21:15 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 39 Trentino & Alto Adige: Historia, Geografia | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 13-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:30 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 39 Trentino: apelacje, szczepy | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 13-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:30 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 39 Przerwa | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 13-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 39 Alto Adige: apelacje, szczepy | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 13-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 21:15 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 39 Veneto: historia, geografia | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 20-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:45 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 31 z 39 Veneto: apelacje, szczepy | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 20-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 32 z 39 Przerwa | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 20-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 33 z 39 Veneto: apelacje, szczepy c.d. | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 20-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 21:15 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 34 z 39 Friuli Venezia Giulia: historia, geografia | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 27-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:45 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 35 z 39 Friuli Venezia Giulia: apelacje, szczepy | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 27-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:45 | Godzina zakończenia 19:30 | Liczba godzin 00:45 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 36 z 39 Przerwa | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 27-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:30 | Godzina zakończenia 19:45 | Liczba godzin 00:15 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 37 z 39 Friuli Venezia Giulia: apelacje, szczepy | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 27-11-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:45 | Godzina zakończenia 21:15 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 38 z 39 Sesja Q&A | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 04-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 39 z 39 Egzamin | Prowadzący Wojciech Szczypiński | Data realizacji zajęć 11-12-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 4 400,01 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 3 577,24 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 137,50 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 111,79 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Wojciech Szczypiński
do poziomu 4. Prowadzenie szkoleń i degustacji łączy
z pracą w agencji reklamowej dla klienta branży
alkoholowej oraz rozwijaniem autorskiego bloga.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Podręcznik
Próbki win
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Kurs w formule hybrydowej realizowany za pomocą aplikacji Google meet
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi