Barista
Barista
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Kursem kończącym się egzaminem mogą być zainteresowani:
- uczniowie i studenci oraz absolwenci kierunków związanych np. z gastronomią, a w szczególności w zawodach kelnera, barmana, baristy lub someliera;
- pracownicy: kawiarni, restauracji, barów, domów weselnych, sklepów specjalistycznych z kawą, kawiarenek mobilnych, firm eventowych itp.;
- handlowcy w branży kawowej;
- osoby prowadzące własną działalność gospodarczą w zakresie związanym z przygotowaniem i podawaniem kawy;
- osoby, które ukończyły kursy lub szkolenia z zakresu przygotowania i podawania kawy;
- osoby, które chciałaby przekwalifikować się.Osoba posiadająca kwalifikację samodzielnie przygotowuje i podaję kawę oraz napoje kawowe na bazie gotowych receptur oraz na podstawie receptury do samodzielnie stworzonych kompozycji. Przygotowuje napoje, posługując się wiedzą z zakresu rodzajów ziarna, metod przygotowywania kaw, komponowanych na ich bazie napojów kawowych gorących i zimnych. Posługuje się specjalistycznym sprzętem
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji21-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi48
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs "Brista" Przygotowywanie i podawanie kawy oraz napojów kawowych z egzaminem nadającym kwalifikację przygotowuje do samodzielnej pracy w zawodzie barmana w branży gastronomicznej w restauracjach, kawiarniach, pubach, barach i innych punktach gastronomicznych typu sale bankietowe, czy eventowe.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakterystyka Ziarna Kawy | Kryteria weryfikacji Omawia historię i pochodzenie kawy,charakteryzuje i rozróżnia gatunki kaw (m.in. arabikę i robustę) ze względu na budowę, zawartość kofeiny i kwasowość, omawia etapy pozyskiwania ziarna kawowego i rozróżnia stopnie wypalenia kawy, omawia grubość mielenia ziarna w zależności od metody parzenia kawy (immersyjna, przelewowa, ciśnieniowa), omawia sposoby przechowywania ziaren kawy i dodatków. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje kawy i napoje kawowe | Kryteria weryfikacji omawia rodzaje kaw oraz napojów kawowych zimnych i gorących z dodatkami,omawia dodatki do kawy (np. mleko krowie, napój roślinny, mleko skondensowane, śmietanka, cukier, posypki, czekolada, alkohol), omawia alternatywne metody parzenia kawy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje sposoby przygotowywania oraz podania kawy i nabojów kawowych | Kryteria weryfikacji omawia urządzenia (ekspres ciśnieniowy kolbowy, ekspres przelewowy) i akcesoria do przygotowywania kawy (młynek żarnowy, odbijak do kawy, tamper, frenchpress, chemex, dripper, aeropress, kafetierkę),omawia przygotowanie ciśnieniowego ekspresu kolbowego do parzenia kawy, omawia parametry espresso i czynniki wpływające na jakość espresso, omawia zasady i technikę spieniania mleka oraz napojów roślinnych do poszczególnych rodzajów kaw, omawia zasady i techniki sztuki latte art. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Kalkulacja ceny kawy i napoju kawowego | Kryteria weryfikacji przygotowuje kalkulację cenową dla wybranej kawy lub napoju kawowego,przygotowuje recepturę i kalkulację cenową dla własnej kompozycji kawowej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Przygotowuje sprzęt do parzenia kawy | Kryteria weryfikacji przygotowuje ekspres i młynek do pracy (sprawdza czystość grupy, dyszy do spieniania mleka, kontroluje wskaźniki temperatury i ciśnienia, czystość odbijaka i tampera),sprawdza ustawienie grubości mielenia ziarna, przygotowuje sprzęt do alternatywnych metod sporządzania kaw (stan techniczny, czystość, kompletność wszystkich elementów), przygotowuje naczynia i sprzęt do spieniania mleka, przygotowuje naczynia do podania kawy i napojów kawowych, czyści i konserwuje ekspres kolbowy po zakończeniu pracy (stosuje środki do czyszczenia) grupy i kolby z filtrem, sprząta stanowisko pracy. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Przygotowuje kawy i napoje kawowe | Kryteria weryfikacji przygotowuje espresso, doppio, ristretto, lungo,przygotowuje caffe americano, przygotowuje cappuccino, cafe latte, cafe latte macchiato i latte macchiato z syropem, espresso macchiato, espresso con panna, caffe mocha, przygotowuje kawę mrożoną, caffe affogato, przygotowuje caffe crema, przygotowuje irish coffee, przygotowuje własną kompozycję kawową, przygotowuje mleko (np. spienia) do określonego rodzaju napoju kawowego, dobiera dodatki do napojów kawowych, dekoruje napoje kawowe, dobiera naczynia do podania napoju kawowego, stosuje zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i higienicznej (GHP). | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Serwuje kawy i napoje kawowe | Kryteria weryfikacji dobiera naczynia i akcesoria (np. słomki, łyżeczki, mieszadełka) do podania kawy i napojów kawowych,przygotowuje kawę i napój kawowy do podania konsumentowi zgodnie z zasadami obsługi gości, prezentuje kawę lub napój kawowy konsumentowi, podaje kawę i napoje kawowe zgodnie z zasadami i technikami obsługi konsumentów (kolejność, kierunki i strony obsługi). | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowywanie i podawanie kawy oraz napojów kawowych
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęOpen Bar Tomasz Szczęsny
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoOpen Bar Tomasz Szczęsny
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Wiedza o Kawie - ziarna, pochodzenie, rodzaje kaw i nabojów kawowych.
Przygotowanie oraz podawanie kawy i napojów kawowych:
-przygotowanie: espresso, doppio, ristretto, lungo,
-przygotowanie :caffe americano,
-przygotowanie :cappuccino, cafe latte, cafe latte macchiato i latte macchiato z syropem, espresso macchiato, espresso con panna, caffe mocha,
-przygotowanie :kawę mrożoną, caffe affogato,
-przygotowanie: caffe crema,
-przygotowanie: irish coffee,
-przygotowanie: własna kompozycja kawowa,
-przygotowanie mleka (np. spienia) do określonego rodzaju napoju kawowego,
-dobór dodatków do napojów kawowych,
-dekoracje napojów kawowych,
-dobieranie naczyń do podania napoju kawowego,
Zastosowanie zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i higienicznej (GHP).
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto7 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto145,83 PLN
- Koszt osobogodziny netto145,83 PLN
- W tym koszt walidacji brutto450,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto450,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto450,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto450,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Informacje o materiałach dla uczestników usługi:
Uczestniczy otrzymają skrypty w formie materiałów szkoleniowych.
Uczestnicy otrzymają wszelkie materiały szkoleniowe do części teoretycznej oraz praktycznej. Materiały do części teorerycznej - skrypt, notes, długopis Materiały do wykonywania zajęć praktycznych tj. urządzenia i narzędzia (szklanki, mieszadła oraz niezbędne wyposażenie baru) oraz materiały zużywalne niezbędne do realizacji szkolenia. Uczestnicy otrzymają wszelkie materiały niezbędne do przeprowadzenia certyfikacji zarówno do części teoretycznej jak i praktycznej egzaminu.