PROGRAMOWANIE TRENINGOWE I STRATEGIE ŻYWIENIOWE W SPORCIE - studia podyplomowe
PROGRAMOWANIE TRENINGOWE I STRATEGIE ŻYWIENIOWE W SPORCIE - studia podyplomowe
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Grupa docelowa usługi
Studia podyplomowe na kierunku
programowanie treningowe i strategie żywieniowe w sporcie
kierowane są :
- do osób posiadających wykształcenie wyższe ( ukończone studia I lub II stopnia)
- do osób, które chcą poszerzyć swoje kompetencje w zakresie programowania treningowego i żywieniowego
- do dietetyków, trenerów personalnych, fizjoterapeutów oraz innych specjalistów pracujących z osobami aktywnymi fizycznie, którzy pragną rozwijać swoje umiejętności w zakresie indywidualnego doradztwa żywieniowego i treningowego.
- do osób posiadających wykształcenie wyższe ( ukończone studia I lub II stopnia)
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji31-10-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną)
- Liczba godzin usługi424
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 163 ust. 1 ustawy z dnia 20 lipca 2018 r. Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 742, z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńProwadzwnie kształcenia na studiach I i II stopnia i studiach podyplomowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem kształcenia na tym kierunku jest przygotowanie specjalistów, którzy potrafią kompleksowo planować i wdrażać indywidualne programy żywieniowe i treningowe dla osób aktywnych fizycznie. Program ma na celu rozwijanie umiejętności oceny stanu odżywienia i aktywności fizycznej, dostosowywania suplementacji oraz monitorowania postępów w osiąganiu celów treningowych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedza:- zna etapy planowania i wdrażania planów żywieniowych i treningowych; - zna i charakteryzuje metody oceny stanu żywienia i stanu odżywiania oraz aktywności fizycznej; - rozumie istotę prawidłowej suplementacji, w tym jej dostosowanie do poziomu codziennej aktywności fizycznej oraz celów treningowych; | Kryteria weryfikacji Zdobyta wiedza jest weryfikowana podczas zaliczeń i egzaminów w formie pisemnej lub ustnej | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Umiejętności:- wykorzystuje wskaźniki antropometryczne i ogólnozdrowotne przy ocenie stanu odżywiania klienta i wydolności jego organizmu; - samodzielnie wdrąża postępowanie dietetyczne w zależności od poziomu aktywności fizycznej klienta oraz postawionych celów treningowych; - dobiera rodzaj aktywności fizycznej do zastosowanego planu żywieniowego i wskazuje korzyści z dostosowania do nowych wytycznych | Kryteria weryfikacji Zdobyte umiejętności weryfikowane są podczas wykonywania zadań zleconych przez prowadzącego w trakcie zajęć ćwiczeniowych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne:- jest zorientowany na zdobycie wiedzy i jej praktyczne zastosowanie w poradnictwie dietetycznym; - dokonuje krytycznej oceny nowych i niestandardowych strategii żywieniowych i treningowych, dedykowanych dla osób aktywnych fizycznie. | Kryteria weryfikacji Zdobyte kompetencje społeczne weryfikowane są podczas wykonywania zadań zleconych przez prowadzącego w trakcie zajęć ćwiczeniowych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
SEMESTR I
Lp. | moduł | rygor | ECTS | wyk. | ćw. | inne | liczba godzin |
1. | Anatomia funkcjonalna z elementami antropometrii | Z | 3 | x |
|
| 12 |
2. | Fizjologia wysiłku fizycznego | Z | 2 | x |
|
| 12 |
3. | Biochemia wysiłku fizycznego | Z | 2 | x |
|
| 12 |
4. | Mierniki kondycji biologicznej człowieka | Z | 2 |
| x |
| 18 |
5. | Diagnostyka sportowa | E | 5 | x |
| x | 30 |
6. | Probiotyki i mikrobiom człowieka | Z | 2 | x |
|
| 12 |
7. | Metodyka oceny sposobu żywienia i stanu odżywiania osób aktywnych fizycznie | E | 5 | x |
| x | 30 |
8. | Strategie żywieniowe w sporcie rekreacyjnym | E | 5 | x |
| x | 30 |
9. | Motoryczność człowieka | Z | 2 |
|
| x | 18 |
10. | Suplementy diety i żywność funkcjonalna | Z | 1 | x |
|
| 12 |
11. | Trening mentalny w sporcie | Z | 1 |
| x |
| 18 |
12. | BHP | Z/BO | 0 | x |
|
| 4 |
SEMESTR II
Lp. | moduł | rygor | ECTS | wyk. | ćw. | inne | liczba godzin |
1. | Programowanie treningu zdrowotnego | E | 4 | x |
| x | 30 |
2. | Programowanie treningu motorycznego | E | 4 | x |
| x | 30 |
3. | Programowanie treningu sportowego | E | 5 | x |
| x | 36 |
4. | Periodyzacja i progres treningu sportowego | E | 4 |
|
| x | 24 |
5. | Strategie żywieniowe w sporcie zawodowym | E | 5 | x |
| x | 36 |
6. | Niezakaźne choroby żywieniowo zależne u osób aktywnych fizycznie | Z | 3 | x | x |
| 24 |
7. | Zaburzenia metaboliczne i choroby przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie | Z | 3 | x | x |
| 24 |
8. | Dozwolone i niedozwolone wspomaganie w sporcie. Doping w sporcie | Z | 2 | x |
|
| 12 |
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 16 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 16 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 37,74 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 37,74 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Rozpoczynając studia podyplomowe na kierunku Programowanie treningowe i strategie żywieniowe w sporcie, słuchacze otrzymują pakiet książek:
- Dobropolski K., Podstawy biomechaniki ruchu człowieka
- Głuchowski P., Vademecum Hipertrofii, TOM I
- Głuchowski P., Vademecum Hipertrofii TOM II
- pakiet dydaktyczny od Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Otrzymują również dostęp do w pełni wyposażonych sal ćwiczeniowych i laboratoryjnych zarówno w specjalistyczny sprzęt, narzędzia i preparaty niezbędne do przeprowadzenia zajęć o charakterze praktycznych.
Ponadto mają całodobowy dostęp do wirtualnego dziekanatu, za pośrednictwem którego mają wgląd w plan zajęć, oceny, finanse, ogłoszenia i informacje przekazywane przez administrację Uczelni oraz wykładowców.
Warunki uczestnictwa
W procesie rekrutacji biorą udział osoby, które:
* założyły konto w systemie e-dziekanat za pośrednictwem strony Uczelni (https://e-dziekanat.wsiiz.pl/Rekrutacja/RKonto/Register )
* dostarczyły do Biura Zespołu ds. Rekrutacji wszystkie wymagane dokumenty.
Szczegółowe informacje znajdują się na stronie www.wsiiz.pl w zakładce REKRUTACJA/ PROCES REKRUTACJI
Warunki techniczne
Warunki techniczne
W związku z tym, że część zajęć odbywa się z wykorzystaniem technik i metod kształcenia na odległość za pośrednictwem platformy Clickmeeting słuchacz powinien posiadać urządzenie z dostępem do internetu (komputer, tablet, telefon).
Adres
Adres
Zajęcia praktyczne prowadzone są stacjonarnie w siedzibie Uczelni oraz Międzynarodowej Sieci Fitness SPORT LIFE, natomiast wykłady/ ćwiczenia audytoryjne/ ćwiczenia warsztatowe prowadzone są z wykorzystaniem technik i metod kształcenia na odległość za pośrednictwem platformy Clickmeeting.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi