Kurs - Przygotowanie i wypiekanie pizzy wraz z egzaminem.
Kurs - Przygotowanie i wypiekanie pizzy wraz z egzaminem.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią:
- absolwenci szkóło profilu gastronomicznym, hotelarskim, turystycznym,
- osoby posiadające kompetencje w zakresie przygotowania i wypiekania pizzy, ale nieposiadające potwierdzonej kwalifikacji,
- pracownicy kuchni, pomoce kuchenne, kucharze, szefowie zmianowi, szefowie kuchni.Osoby zgłaszające się do udziału w usłudze wykonują pre test pozwalający na ocenę wiedzy, dzięki czemu poziom kursu jest dostosowywany do poziomu wiedzy Uczestników/czek.
Od Uczestników/czek wymagana jest:
- podstawowa wiedza z zakresu przygotowania i wypiekania pizzy badana na podstawie pre testu,
- podstawowe umiejętności w zakresie przygotowania i wypiekania pizzy,
- nie wymagane jest wylegitymowanie się doświadczeniem w pracy w zawodzie. - Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji19-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi32
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem usługi jest przygotowanie Uczestników/czek do samodzielnej pracy. Osoba posiadająca kwalifikację "Przygotowanie i wypiekanie pizzy" zajmuje się przygotowaniem składników oraz wypiekiem pizzy. Posługuje się wiedzą z zakresu towaroznawstwa żywności, technik wyrabiania i formowania ciasta, procesów dojrzewania ciasta, przygotowania sosu, procesu wypieku. W trakcie pracy posługuje się akcesoriami niezbędnymi na stanowisku pracy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą mąki stosowanej przy produkcji pizzy. | Kryteria weryfikacji a) posługuje się nazwami własnymi mąk importowanych przeznaczonych do wyrobu pizzyb) omawia rodzaje i parametry mąk stosowanych do różnego typu pizzy c) omawia wpływ zawartości białka, glutenu oraz stopnia wilgotności na jakość mąki d) charakteryzuje wpływ glutenu na stopień ciągliwości i elastyczności różnego rodzaju ciast e) wyjaśnia wpływ skrobi, maltozy i glukozy na proces wyrastania ciasta f) określa warunki przechowywania i zabezpieczania mąki | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą serów. | Kryteria weryfikacji a) posługuje się nazwami własnymi serów importowanych stosowanych przy wyrobie pizzyb) wymienia sery stosowane do produkcji pizzy c) określa różnice pomiędzy gatunkami serów d) określa warunki przechowywania i zabezpieczania serów e) dobiera odpowiedni rodzaj sera do pozostałych składników pizzy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą wykorzystania drożdży podczas przygotowania ciasta | Kryteria weryfikacji a) omawia rolę drożdży w procesie dojrzewania ciastab) wymienia cechy podstawowe drożdży suchych i świeżych c) wskazuje różnice w przygotowaniu drożdży suchych i świeżych do produkcji ciasta d) określa wpływ temperatury na drożdże i wyrastanie ciasta | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą rodzajów pomidorów. | Kryteria weryfikacji a) charakteryzuje odmiany pomidorów, ich właściwości i wykorzystanie w produkcji pizzyb) wymienia przetwory z pomidorów wykorzystywane w produkcji pizzy c) omawia sposoby wykorzystania pomidorów przetworzonych i świeżych | Metoda walidacji Prezentacja |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Obsługuje maszyny, urządzenia i narzędzia stosowane w produkcji pizzy. | Kryteria weryfikacji a) rozróżnia maszyny, urządzenia i narzędzia niezbędne do produkcji pizzyb) przygotowuje maszyny, urządzenia i narzędzia niezbędne do produkcji pizzy c) rozpoznaje stan awaryjny poszczególnych maszyn i urządzeń niezbędnych do produkcji pizzy d) omawia różnice pomiędzy piecem elektrycznym a piecem opalanym drewnem e) omawia różnice pomiędzy piecem statycznym a piecem obrotowym f) korzysta z maszyn, urządzeń i narzędzi niezbędnych do produkcji pizzy g) wypieka pizzę w piecu elektrycznym lub opalanym drewnem | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Przygotowuje stanowisko pracy. | Kryteria weryfikacji a) stosuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) i ochrony przeciwpożarowej na stanowisku pracyb) przestrzega procedur zarządzania jakością i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia podczas magazynowania, sporządzania i wydawania pizzy oraz dań c) utrzymuje porządek i dba o bezpieczeństwo na stanowisku pracy (np. odkłada przyrządy kuchenne i urządzenia na właściwe miejsca) d) określa warunki odpowiednie do przechowywania poszczególnych typów żywności dla zachowania ich właściwości i smaku e) kontroluje przydatność produktów do spożycia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Przygotowuje ciasto według tradycyjnej receptury. | Kryteria weryfikacji a) omawia i stosuje receptury na klasyczną pizzę (np. neapolitańską, rzymską, amerykańską)b) przygotowuje ciasta bazowe z zastosowaniem kupażowania mąki i różnych metod fermentacji (np. "zakwas", "podmłoda", "biga") c) określa właściwą temperaturę i wilgotność otoczenia niezbędnego do prawidłowego procesu maturacji ciasta d) formuje placek metodą ręczną oraz posługując się wałkiem lub wałkownicą | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Przygotowuje składniki i sosy bazowe. | Kryteria weryfikacji a) przygotowuje bazowy sos pomidorowyb) przygotowuje dodatki do pizzy (np. blanszuje, piecze, rozdrabnia, porcjuje) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Przygotowuje i wypieka pizzę. | Kryteria weryfikacji a) układa składniki na cieścieb) dobiera zakres temperatury do rodzaju pieczonej pizzy c) wypieka pizzę d) prezentuje gotową pizzę | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą osoby pizzermana w obiekcie gastronomicznym. | Kryteria weryfikacji a) charakteryzuje zadania, za które odpowiada pizzermanb) przedstawia podstawowe zasady etyki i tajemnicy zawodowej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą rozwoju zawodowego. | Kryteria weryfikacji a) podaje przykładowe możliwości rozwoju zawodowegob) wymienia techniki radzenia sobie ze stresem | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowanie i wypiekanie pizzy
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Kurs obejmuje następujący zakres tematyczny:
1. Towaroznawstwo żywności.
2. Organizowanie stanowiska pracy.
3. Przygotowanie ciasta oraz wypiekanie pizzy.
4. Doskonalenie umiejętności zawodowych.
Kurs prowadzony będzie w formie warsztatowej, zakładającej aktywny udział Uczestników/czek i przeprowadzenie ćwiczeń praktycznych.
Warunki niezbędne do spełnienia przez Uczestników/czki:
- podstawowa wiedza z zakresu przygotowania pizzy badana na podstawie pre testu,
- podstawowe umiejętności w zakresie przygotowania i wypieku pizzy,
- nie wymagane jest wylegitymowanie się doświadczeniem w pracy w zawodzie.
Warunki organizacyjne dla przeprowadzenia Kursu:
a) maksymalna liczba Uczestników/czek kursu: 15
b) liczba stanowisk warsztatowych: każdy z Uczestników/czek posiada własne stanowisko warsztatowe
Jedna godzina oznacza jedną godzinę lekcyjną (45 min.).
Po zakończeniu kursu zostanie przeprowadzony zewnętrzny egzamin potwierdzający nabycie kwalifikacji zawodowych.
Po zakończeniu usługi realizowane będzie wsparcie poszkoleniowe.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto250,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto250,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto250,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto250,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Mateusz Płodzień
czasu - blisko 16 lat jest związany z gastronomią oraz cukiernictwem. Ostatnie lata pracował jak sous szef w hotelu Sokół **** i kucharz-cukiernik w hotelu Live Heron *****. Profesjonalista - pasjonat.
Trener posiada umiejętność prostej, przystępnej komunikacji z uczestnikami usługi rozwojowej. Podczas realizacji usługi rozwojowej stosuje zapisy Standardów dostępności dla polityki spójności 2021 – 2027. Posiada doświadczenie w realizacji usługi rozwojowych dla osób ze szczególnymi potrzebami.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy/czki kursu otrzymają materiały szkoleniowe, tj.:
- notes, teczka, długopis,
- fartuch.
Warunki uczestnictwa
W przypadku kursów dofinansowanych warunkiem uczestnictwa w kursie jest spełnienie warunków przedstawionych przez danego Operatora, do którego składane będą dokumenty o dofinansowanie usługi rozwojowej.
Informacje dodatkowe
W efekcie ukończenia kursu Uczestnicy/czki uzyskają certyfikat ukończenia kursu, potwierdzający nabycie kwalifikacji 13830.
Usługa rozwojowa jest dostępna dla osób ze szczególnymi potrzebami, czyli tych osób, które ze względu na swoje cechy zewnętrze lub wewnętrze lub ze względu na okoliczności, w których się znajdują, muszą podjąć dodatkowe działania lub zastosować dodatkowe środki, w celu przezwyciężenia bariery, aby uczestniczyć w różnych sferach życia, na zasadzie równości z innymi osobami.
Realizacja usługi rozwojowej jest zgodna ze Standardami dostępności dla polityki spójności 2021 – 2027 oraz zapisami Ustawy z dnia 19 lipca 2019 roku o zapewnieniu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Uczestnicy będą mieli zapewnione profesjonalne, w pełni wyposażone stanowisko pracy.