Barista – sztuka i technika: szkolenie z certyfikacją ICVC.
Barista – sztuka i technika: szkolenie z certyfikacją ICVC.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Artystyczne
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią osoby indywidualne, które pragną pozyskać wiedzę teoretyczną i doświadczenie praktyczne z zakresu usług baristycznych. Szkolenie skierowane jest zarówno do początkujących, którzy chcą rozpocząć karierę w kawowym świecie, jak i do doświadczonych baristów pragnących poszerzyć swoje umiejętności.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników20
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi41
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa szkoleniowa ma na celu przygotowanie uczestników do pracy jako barista poprzez nabycie wszystkich niezbędnych umiejętności, w tym doskonalenie technik parzenia kawy i tworzenia latte art., rozwijanie umiejętności oceny sensorycznej kawy, a także prawidłowego identyfikowania i rozwiązywania dylematów związanych z działalnością w zakresie usług baristycznych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia przedstawia historię kawy. | Kryteria weryfikacji Wymienia odmiany botaniczne, odróżnia kawy ze względu na jej pochodzenie, rozróżnia sposoby obróbki czy wypalenia. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia charakteryzuje zasady właściwej organizacji i ergonomii pracy w kawiarni. | Kryteria weryfikacji Opisuje zasady właściwej organizacji pracy w kawiarni, definiuje kluczowe aspekty ergonomii stanowisk pracy, wymienia standardy dotyczące utrzymania porządku i efektywności, oraz wyjaśnia metody zapewniania komfortu i bezpieczeństwa pracowników. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia opisuje różnice w przygotowaniu espresso w zależności od rodzaju i jakości zastosowanych młynków do kawy. | Kryteria weryfikacji Definiuje wpływ rodzaju i jakości zastosowanych młynków do kawy na smak i konsystencję napoju, wymienia kluczowe parametry młynków oraz wyjaśnia, jak te parametry przekładają się na końcowy efekt espresso. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia definiuje techniki dystrybucji i ubicia kawy z zastosowaniem akcesoriów ułatwiających kontrolę jakości i powtarzalności przygotowywania espresso. | Kryteria weryfikacji Definiuje techniki dystrybucji i ubicia kawy, opisuje zastosowanie akcesoriów ułatwiających kontrolę jakości i powtarzalności przygotowywania espresso, definiuje ich funkcje oraz wyjaśnia, jak te techniki wpływają na smak i konsystencję napoju. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia opisuje atrybuty sensoryki espresso. | Kryteria weryfikacji Uczestnik określa jakość poszczególnych atrybutów sensorycznych espresso. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia dokonuje spienienia mleka. | Kryteria weryfikacji Stosuje zaawansowane techniki spieniania mleka krowiego i roślinnego, kontrola jakości. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia wykonuje podstawowe wzory latte art. | Kryteria weryfikacji Tworzy podstawowe wzory latte art., według techniki ich tworzenia. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia charakteryzuje techniki, takie jak: wzory niesymetryczne, wzory uzupełniane barwnikami, wzory malowane techniką „laining” i „etching”. | Kryteria weryfikacji Stosuje techniki latte art, opisuje wzory niesymetryczne, wzory uzupełniane barwnikami oraz wzory malowane techniką „laining” i „etching”, identyfikuje ich zastosowanie i wyjaśnia różnice między nimi. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia obsługuje klienta w kawiarni. | Kryteria weryfikacji Opisuje menu, atmosferę w kawiarni, stosuje techniki komunikacji i standaryzacji przy realizacji zamówień oraz dokonuje analizy zachowań w kontakcie z gośćmi kawiarni. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia charakteryzuje etapy ekstrakcji kawy, %TDS, % ekstrakcji. | Kryteria weryfikacji Definiuje etapy ekstrakcji kawy, definiując %TDS oraz % ekstrakcji, opisuje ich znaczenie i wpływ na smak i jakość napoju, oraz wyjaśnia, jak kontrolować te parametry podczas procesu ekstrakcji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia dokonuje analizy wykresu kontroli jakości kawy. | Kryteria weryfikacji Dokonuje analizy wykresu kontroli jakości kawy, identyfikuje zmiany w parametrach jakościowych, takich jak temperatura parzenia, czas ekstrakcji, i proporcje składników, oraz interpretuje te zmiany pod kątem wpływu na smak i teksturę napoju. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia definiuje etapy analizy jakości wody. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje jakość wody i jej wpływ na procesy ekstrakcji oraz poszczególne atrybuty sensoryczne kawy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia charakteryzuje sposoby filtracji wody. | Kryteria weryfikacji Dobiera odpowiedni system oczyszczania wody w zależności od jej jakości. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia dokonuje analizy stopnia i jakości zmielenia kawy. | Kryteria weryfikacji Dobiera stopnień i jakość zmielenia kawy w zależności od metody jej przygotowania oraz rodzaju zastosowanego młynka. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia charakteryzuje panel sensoryczny osób odpowiedzialnych za badanie jakości w kawie. | Kryteria weryfikacji Definiuje panel sensoryczny, w procesie oceny i zapewnienia jakości kawy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia opisuje cechy sensoryczne kawy. | Kryteria weryfikacji Opisuje cierpkość, body, słodycz oraz teksturę kawy. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia definiuje pozytywne i negatywne cechy kawy. | Kryteria weryfikacji Buduje opisy atrybuty kawy: body, tekstura, kwasowość. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia charakteryzuje aromaty i smaki w kawie. | Kryteria weryfikacji Rozróżnia aromaty i smaki w kawie. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnione do realizacji procesów walidacji i certyfikowania na mocy innych przepisów prawa
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Zajęcia teoretyczne i praktyczne:
Dzień I – Artystyczne podejście do kawy i kreowanie doznań sensorycznych
- Poznanie szczegółowych informacji związanych z pochodzeniem kawy, jej odmian botanicznych i sposobów obróbki – wpływ różnych metod na finalny smak i styl kawy.
- Zasady ergonomii pracy w kawiarni – optymalizacja ruchów, techniki pracy sprzyjające płynnej i estetycznej obsłudze klientów.
- Techniki przygotowania espresso w zależności od rodzaju młynków – wpływ precyzyjnego mielenia na balans smaku i strukturę napoju.
- Doskonalenie dystrybucji i ubicia kawy – wykorzystanie narzędzi do kreowania powtarzalnego, doskonałego espresso.
- Sensoryka espresso jako forma sztuki – nauka określania nut smakowych, ich balansu i harmonii w filiżance.
- Mleko jako medium artystyczne – techniki spieniania mleka krowiego i roślinnego, kontrola tekstury i jakości piany.
- Latte art – sztuka malowania mlekiem: doskonalenie podstawowych wzorów (serce, rozetka, tulipan).
Dzień II: Artystyczne podejście do kawy i kreowanie doznań sensorycznych/ Tworzenie doznań artystycznych w kawiarni i kontrola jakości
- Cd- Latte art – sztuka malowania mlekiem: doskonalenie podstawowych wzorów (serce, rozetka, tulipan).
- Kreatywne projektowanie latte art – wzory niesymetryczne, wykorzystanie barwników, techniki „laining” i „etching”.
- Projektowanie zaawansowanych kompozycji kawowych – artystyczne podejście do układania wzoru zgodnie z koncepcją wizualną.
- Atmosfera kawiarni jako element sztuki – wpływ otoczenia, stylu serwowania i kontaktu z klientem na odbiór napoju.
- Budowa menu z naciskiem na estetykę, kreatywne nazwy napojów oraz unikalne kompozycje.
- Doskonalenie technik komunikacji i standaryzacja zachowań – barista jako artysta w relacji z klientem.
Dzień III – Tworzenie doznań artystycznych w kawiarni i kontrola jakości
- Procesy zachodzące w trakcie parzenia kawy i ich wpływ na profil smakowy.
- Sensoryka kawy jako sztuka degustacji – rozpoznawanie niuansów smakowych, aromatów i ich wpływu na doświadczenie klienta.
- Jakość wody i jej rola w ekstrakcji – dobór optymalnego systemu oczyszczania wody pod kątem estetyki smaku.
- Analiza stopnia i jakości zmielenia kawy – jak precyzja wpływa na balans sensoryczny napoju.
- Budowa panelu sensorycznego dla baristy – wyostrzenie percepcji smakowej i tekstury kawy.
- Eksperymentalne podejście do metod alternatywnych – kreatywne eksplorowanie V60, Aeropress, wpływ temperatury i czasu na rezultat w filiżance.
- Egzamin ICVC - 30 minut.
WARUNKI ORGANIZACYJNE:
- Szkolenie realizowane jest w godzinach dydaktycznych, tj.: 1h= 45 minut. W trakcie szkolenia przewidziano przerwy, które wliczają się w czas usługi szkoleniowej - nie są uwzględnione w harmonogramie, ponieważ będą realizowane w zależności od potrzeb uczestników.
- Materiały potrzebne do realizacji zajęć praktycznych zapewnia organizator.
- Maksymalna ilość osób w grupie: 20.
- Czas trwania zajęć teoretycznych: około 10 h - w zależności od umiejętności grupowych, reszta zajęć to praktyka - która będzie trwała około 31 h, podczas której uczestnik zrealizuje pełen zakres praktyczny usługi rozwojowej .
- W ramach szkolenia przewidziano ćwiczenia grupowe i indywidualne.
- Zajęcia praktyczne: Uczestniczy wykonują pracę grupową. Przewidziano 4 stanowiska pracy, każde z nich obejmuje: ekspres gastronomiczny dwugrupowy, młynek do kawy żarnowy, dripper V60 oraz aeropress. Dodatkowo stosowane będą różne ziarna kawy do oceny sensorycznej: stopień palenia, region pochodzenia, gatunek.
- Podczas szkolenia uczestnicy będą korzystać z zapewnionych produktów spożywczych niezbędnych do zajęć praktycznych, takich jak różne gatunki kawy, mleko (krowie i roślinne), syropy smakowe oraz dodatki dekoracyjne, które pozwolą na eksplorowanie artystycznego podejścia do baristyki.
- Szkolenie prowadzone będzie metodą wykładową podczas zajęć teoretycznych, a część praktyczna przewiduje zarówno pracę indywidualną, jak i zespołową. Uczestnicy będą samodzielnie przygotowywać espresso i kawy mleczne, doskonaląc techniki latte art oraz eksperymentując z metodami alternatywnymi parzenia. Opracują np.: receptury kawowych kompozycji, stworzą kreatywne menu, a także przećwiczą standardy obsługi klienta w kawiarni poprzez symulacje i odgrywanie ról.
- Szkolenie kończy się uzyskaniem Certyfikatu ICVC/BAR 20020.37 Barista, potwierdza wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne osób pracujących w kawiarniach, barach, pubach, restauracjach, jak również w innych punktach gastronomicznych.
- Certyfikat ICVC/BAR 20020.37 jest wydawany osobom, które zdały Egzamin ICVC weryfikujący ich kwalifikacje do wykonywania zawodu Barista.
- Egzamin składa się z testu teoretycznego jednokrotnego wyboru + pytania otwarte, który odbywa się online poprzez platformę egzaminacyjną znajdującą się pod adresem https://egzaminy.icvc.eu/login
- Dodatkową metodą walidacji jest Analiza dowodów i deklaracji.
- Koszt egzaminu zawarty jest w cenie szkolenia.
- Usługa kończy się również uzyskaniem Zaświadczenia o ukończeniu udziału w usłudze rozwojowej Szkolenie: Barista – sztuka i technika: szkolenie z certyfikacją ICVC.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 20 Dzień I: 1. Poznanie szczegółowych informacji związanych z pochodzeniem kawy, jej odmian botanicznych i sposobów obróbki – wpływ różnych metod na finalny smak i styl kawy. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 20 Dzień I: 2. Zasady ergonomii pracy w kawiarni – optymalizacja ruchów, techniki pracy sprzyjające płynnej i estetycznej obsłudze klientów. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 20 Dzień I: 3. Techniki przygotowania espresso w zależności od rodzaju młynków – wpływ precyzyjnego mielenia na balans smaku i strukturę napoju. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 20 Dzień I: 4. Doskonalenie dystrybucji i ubicia kawy – wykorzystanie narzędzi do kreowania powtarzalnego, doskonałego espresso. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 20 Dzień I: 5. Sensoryka espresso jako forma sztuki – nauka określania nut smakowych, ich balansu i harmonii w filiżance. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 20 Dzień I: 6. Mleko jako medium artystyczne – techniki spieniania mleka krowiego i roślinnego, kontrola tekstury i jakości piany. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 20 Dzień I: 7. Latte art – sztuka malowania mlekiem: doskonalenie podstawowych wzorów (serce, rozetka, tulipan). | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 20 Dzień II: 1.Cd- Latte art – sztuka malowania mlekiem: doskonalenie podstawowych wzorów (serce, rozetka, tulipan). | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 11-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 20 Dzień II: 2. Kreatywne projektowanie latte art – wzory niesymetryczne, wykorzystanie barwników, techniki „laining” i „etching”. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 11-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 20 Dzień II: 3. Projektowanie zaawansowanych kompozycji kawowych – artystyczne podejście do układania wzoru zgodnie z koncepcją wizualną. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 11-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 20 Dzień II: 4. Atmosfera kawiarni jako element sztuki – wpływ otoczenia, stylu serwowania i kontaktu z klientem na odbiór napoju. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 11-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 20 Dzień II: 5. Budowa menu z naciskiem na estetykę, kreatywne nazwy napojów oraz unikalne kompozycje. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 11-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 20 Dzień II: 6. Doskonalenie technik komunikacji i standaryzacja zachowań – barista jako artysta w relacji z klientem. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 11-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 20 Dzień III: 1. Procesy zachodzące w trakcie parzenia kawy i ich wpływ na profil smakowy. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 12-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 20 Dzień III: 2. Sensoryka kawy jako sztuka degustacji – rozpoznawanie niuansów smakowych, aromatów i ich wpływu na doświadczenie klienta. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 12-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 20 Dzień III: 3. Jakość wody i jej rola w ekstrakcji – dobór optymalnego systemu oczyszczania wody pod kątem estetyki smaku. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 12-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 20 Dzień III: 4. Analiza stopnia i jakości zmielenia kawy – jak precyzja wpływa na balans sensoryczny napoju. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 12-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 20 Dzień III: 5. Budowa panelu sensorycznego dla baristy – wyostrzenie percepcji smakowej i tekstury kawy. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 12-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 20 Dzień III: 6. Eksperymentalne podejście do metod alternatywnych – kreatywne eksplorowanie V60, Aeropress, wpływ temperatury i czasu na rezultat w filiżance. | Prowadzący Krzysztof Rafałowski | Data realizacji zajęć 12-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 17:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 20 Dzień III: 7. Egzamin ICVC - 30 minut. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 12-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:45 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto11 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto11 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto268,29 PLN
- Koszt osobogodziny netto268,29 PLN
- W tym koszt walidacji brutto85,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto85,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto85,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto85,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Krzysztof Rafałowski
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnik szkolenia otrzyma na szkoleniu niezbędne materiały do wykonywania ćwiczeń praktycznych, notatnik, długopis do robienia notatek, przemyśleń oraz materiał merytoryczny.
Warunki uczestnictwa
W szkoleniu mogą uczestniczyć osoby indywidualne, które pragną pozyskać wiedzę teoretyczną i doświadczenie praktyczne z zakresu usług baristycznych. Szkolenie skierowane jest zarówno do początkujących, którzy chcą rozpocząć karierę w kawowym świecie, jak i do doświadczonych baristów pragnących poszerzyć swoje umiejętności.
Informacje dodatkowe
Usługa podlega zwolnieniu z podatku od towarów i usług na podstawie §3 pkt 1,14 rozporządzenia Ministra Finansów z 20 grudnia 2013 roku w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (t. jedn. Dz. U. z 2020 r., po. 1983.).
Każdego dnia szkolenia przewidziane są 15–30 minutowe przerwy, dostosowane do potrzeb uczestników i ustalane indywidualnie dla każdej grupy. Przerwy są częścią czasu szkoleniowego.
Szkolenie kończy się uzyskaniem Certyfikatu ICVC/BAR 20020.37 Barista, potwierdza wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne osób pracujących w kawiarniach, barach, pubach, restauracjach, jak również w innych punktach gastronomicznych.
Certyfikat ICVC/BAR 20020.37 jest wydawany osobom, które zdały Egzamin ICVC weryfikujący ich kwalifikacje do wykonywania zawodu Barista.
Usługa kończy się również uzyskaniem Zaświadczenia o ukończeniu udziału w usłudze rozwojowej Szkolenie: Barista – sztuka i technika: szkolenie z certyfikacją ICVC.
Adres
Adres
ul. Żołnierzy II Armii Wojska Polskiego nr 20
08-400 Garwolin
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi