Egzamin mistrzowski w zawodzie kominiarz
Egzamin mistrzowski w zawodzie kominiarz
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią osoby spełniające warunki dopuszczenia do egzaminu mistrzowskiego określone w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 stycznia 2017r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych (Dz.U. z 2017r., poz. 89), z późn.zm.)
Grupa docelowa to osoby, które mają długi staż pracy w zawodzie i chcą podwyższyć swoje kwalifikacje zawodowe.
Kandydaci do egzaminu w jednym z warunków muszą wykazać się 3 letnim stażem pracy w zawodzie, mieć ukończoną szkołę ponadpodstawową lub ponadgimnazjalną i tytuł zawodowy lub czeladnika.
Innym z warunków dopuszczenia do egzaminu jest także 6 lat prowadzenia działalności gospodarczej w zawodzie w którym zdawany jest egzamin i świadectwo ukończenia szkoły ponadpodstawowej lub ponadgimnazjalnej.
Szczegółowe warunki dop. do egzaminu zawarte są w rozporządzeniu.
Usługa adresowana również do uczestników projektu „Kierunek
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników25
- Data zakończenia rekrutacji28-11-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi28
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 3 ust. 3a ustawy z dnia 22 marca 1989 r. o rzemiośle (Dz. U. z 2020 r. poz. 2159 z późn. zm.)
- Zakres uprawnień- przeprowadzanie egzaminów czeladniczych, mistrzowskich i sprawdzających w 38 zawodach rzemieślniczych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa ma charakter edukacyjny, wspiera koncepcję uczenia się przez całe życie. Usługa prowadzi do potwierdzenia poziomu wiedzy i umiejętności kandydatów przystępujących do egzaminu i uzyskania kwalifikacji. Usługa Egzamin mistrzowski w zawodzie kominiarz potwierdza posiadanie wiedzy i umiejętności związanych z wykonywaniem zawodu, w warunkach zatrudnienia lub samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej oraz szkolenia pracowników.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Umiejętności związane z wykonywaniem zawodu kominiarz na poziomie mistrza. | Kryteria weryfikacji Posiada umiejętności praktyczne i wiedzę teoretyczną. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się konserwacja przewodów kominowych | Kryteria weryfikacji dobiera materiały, narzędzia i sprzęt do wykonywania czynności związanych z konserwacją przewodów kominowych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji sprawdza stan techniczny przewodów kominowych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji udrażnia i uszczelnia przewody kominowe | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji sprawdza ciąg w przewodach kominowych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji czyści przewody kominowe oraz urządzenia grzewcze na paliwo stałe | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się kontrolowanie stanu technicznego przewodów kominowych oraz podłączeń urządzeń grzewczych i urządzeń wentylacyjnych | Kryteria weryfikacji dobiera narzędzia i sprzęt do badania stanu technicznego przewodów kominowych i przewodów grzewczych oraz podłączeń urządzeń grzewczych, urządzeń wentylacyjnych i urządzeń pomocniczych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji sprawdza drożność i szczelność przewodów kominowych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji sprawdza sprawność systemów wentylacyjnych w pomieszczeniach | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się czyszczenie trzonów kuchennych, pieców domowych, pieców specjalistycznych | Kryteria weryfikacji ocenia stan techniczny trzonów kuchennych, pieców domowych, pieców specjalistycznych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji wykonuje czyszczenie trzonów kuchennych, pieców domowych, pieców specjalistycznych; | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji kontroluje poprawność wykonanych prac kominiarskich | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji sporządza dokumentację | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Efekty uczenia się Czyszczenie palenisk i czopuchów kotłów nisko i wysokoprężnych | Kryteria weryfikacji wykonuje przygotowawcze i zakończeniowe prace kominiarskie | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kryteria weryfikacji wykonuje czyszczenie palenisk i czopuchów kotłów nisko i wysokoprężnych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji kontroluje poprawność wykonanych prac kominiarskich | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | |
Kryteria weryfikacji sporządza dokumentację prac kominiarskich oraz protokoły odbioru | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeKominiarz
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa Podmiotu certyfikującegoIzba Rzemiosła i Przedsiębiorczości Pomorza Środkowego w Słupsku
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Egzamin mistrzowski w zawodzie kominiarz składa się z dwóch etapów: praktycznego i teoretycznego.
Etap teoretyczny składa się z części pisemnej i z części ustnej.
Kandydat zgłasza się na każdy etap egzaminu z dowodem osobistym lub innym dokumentem ze zdjęciem potwierdzającym jego tożsamość.
Etap teoretyczny egzaminu odbywa się na sali egzaminacyjnej Izby, kandydat zgłasza się z dokumentem tożsamości, przyborami do pisania, kalkulatorem. Podczas egzaminu czas liczony jest z uwzględnieniem godzin zegarowych tj. 1 godzina= 60min.
1.Egzamin pisemny
Część pisemna jest testem jednokrotnego wyboru. Polega on na udzieleniu przez kandydata odpowiedzi na pytania z zakresu następujących tematów:
1) Rachunkowość zawodowa wraz z kalkulacją
2) Dokumentacja działalności gospodarczej
3) Rysunek zawodowy
4) Przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej
5) Podstawowe zasady ochrony środowiska
6) Podstawowe przepisy prawa pracy
7) Podstawowa problematyka z zakresu podejmowania działalności gospodarczej i zarządzania przedsiębiorstwem
8) Podstawy psychologii i pedagogiki
9) Metodyka nauczania
W każdym temacie jest siedem pytań, natomiast każde pytanie zawiera trzy propozycje odpowiedzi, z których jedna jest prawidłowa.
Czas trwania części pisemnej nie może być krótszy niż 45 minut i nie dłuższy niż 210 minut.
W każdym temacie jest siedem pytań, natomiast każde pytanie zawiera trzy propozycje odpowiedzi, z których jedna jest prawidłowa.
Kandydat udziela odpowiedzi poprzez postawienie znaku "x" na dołączonej do arkusza z pytaniami - karcie odpowiedzi. Za każdą poprawną odpowiedź kandydat uzyskuje 1 punkt
Po części pisemnej egzaminu kandydat przystępuje do egzaminu ustnego.
II. Egzamin ustny
polega na udzieleniu odpowiedzi na pytania z zakresu następujących tematów (każdy temat zawiera 3 pytania):
1) Technologia,
2) Maszynoznawstwo,
3) Materiałoznawstwo.
Czas trwania części ustnej etapu teoretycznego nie może być dłuższy niż 30 minut.
Kandydat losuje jeden zestaw egzaminacyjny i ma 10 minut na przygotowanie się do odpowiedzi przed komisją egzaminacyjną. Komisja przysłuchuje się odpowiedziom kandydata i wspólnie ocenia odpowiedź na każde pytanie wypełniając protokół części ustnej.
III. Egzamin praktyczny
Etap praktyczny egzaminu przeprowadzany jest w wyznaczonym przez przewodniczącego komisji zakładzie rzemieślniczym. Na egzamin praktyczny należy zgłosić się z:
- dowodem tożsamości
- zawiadomieniem -skierowaniem na egzamin
sprzętem kominiarskim i ubraniem roboczym wymaganym do pracy w zawodzie - obowiązuje mundur kominiarski
na dzień zdawania etapu praktycznego egzaminu należy posiadać wykupioną w dowolnym towarzystwie ubezpieczeniowym jednodniową polisę ubezpieczeniową od NNW (Następstw Nieszczęśliwych Wypadków) i OC (Odpowiedzialności Cywilnej).
Brak wykupionej i przedstawionej przed egzaminem polisy spowoduje niedopuszczenie do wykonywania zadań etapu praktycznego.
Zdający przystąpi do wykonania następujących zadań egzaminacyjnych: (wybranych)
- Konserwacja przewodów kominowych
- Kontrolowanie stanu technicznego przewodów kominowych oraz podłączeń urządzeń grzewczych i urządzeń wentylacyjnych
- Czyszczenie trzonów kuchennych, pieców domowych, pieców specjalistycznych
- Czyszczenie palenisk i czopuchów kotłów nisko i wysokoprężnych
- Nadzorowanie pracy osób wykonujących usługi kominiarskie
Czas trwania etapu praktycznego: min. 120 min.- max. 24h w ciągu trzech dni.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 2 008,74 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 2 008,74 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 71,74 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 71,74 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 0,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 0,00 PLN |
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy przed egzaminem otrzymują szczegółowy Informator dotyczący przebiegu egzaminu, zawierający przykładowe pytania. Materiały te są udostępniane w formie elektronicznej (PDF) lub papierowej.
Warunki uczestnictwa
Warunki jakie musi spełniać kandydat do egzaminu mistrzowskiego określa §6. Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 stycznia 2017r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego, przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi