Kurs Zawodowy Kelner (kod zawodu 513101)/ Barman (kod zawodu - 513202 )
Kurs Zawodowy Kelner (kod zawodu 513101)/ Barman (kod zawodu - 513202 )
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Kurs Kelner (kod zawodu -513101)/ Barman (kod zawodu- 513202) z egzaminem adresowany jest do osób, które: - pracują już w gastronomii lub hotelarstwie; - chcą uzyskać nową kwalifikację lub przekwalifikować się; - są nauczycielami przedmiotów zawodowych w szkołach gastronomicznych; - są absolwentami szkół zawodowych z obszaru hotelarstwa i gastronomii - są zainteresowane tematyką szkolenia. Kurs jest odpowiedni dla osób na każdym poziomie zaawansowania, zarówno posiadających podstawowe umiejętności i doświadczenie w pracy kelnera oraz za barem, jak i osób bez wiedzy branżowej i doświadczenia zawodowego, zainteresowanych tematyką szkolenia i chcących uzyskać kwalifikacje w tym zakresie.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji25-08-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi35
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs Kelner (kod zawodu 513101) / Barman (kod zawodu 513202)przygotowuje do samodzielnej pracy w zawodzie Kelnera/ Barmana w branży gastronomicznej w restauracjach,
kawiarniach,
pubach, barach i innych punktach gastronomicznych typu sale bankietowe, czy eventowe.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje wiedzę dotyczącą zasadobsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wiedzędotyczącą zasad obsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad wysokiej kulturyosobistej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wysoką kulturęosobistą | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasadynakrywania do stołu | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadynakrywania do stołu | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje umiejętność szybkiegonawiązania kontaktu z klientami | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje umiejętnościszybkiego nawiązania kontaktu z klientami | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje rozwinięte umiejętnościinterpersonalne – komunikatywność i otwartość | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje rozwinięteumiejętności interpersonalne komunikatywność i otwartość | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady autoprezentacji ipierwszego wrażenia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyautoprezentacji i pierwszego wrażenia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady komunikacji werbalneji pozawerbalnej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadykomunikacji werbalnej i pozawerbalnej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje tematy dotyczące savoir vivrez zakresu branży gastronomicznej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje tematydotyczące savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje standardy profesjonalnegoprzyjęcia zamówienia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje profesjonalneprzyjęcie zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad udzielaniawyczerpujących informacji | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyudzielania wyczerpujących informacji | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady dotyczące jakościpodawanych potraw | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadydotyczące jakości podawanych potraw | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady przygotowaniaróżnego rodzaju napojów – dobór składników | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasadyprzygotowania różnego rodzaju napojów – dobór składników | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia techniki przygotowywanianapojów | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje technikiprzygotowywania napojów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i organizuje zapasy orazskładanie zamówienia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje śledzeniezapasów i składanie zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje wysoki poziom uważności naobsługiwanych gości | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wysoki poziomuważności na obsługiwanych gości | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje zasady dotyczące zdolnościpodzielności uwagi i szybkiego reagowania | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zdolnośćpodzielności uwagi i szybkiego reagowania | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i organizuje współpracezespołową | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje współpracezespołową | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje się dobrą pamięcią | Kryteria weryfikacji Omawia zasady dobrej pamięci | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa Podmiotu prowadzącego walidację"Eska" Biuro Usług Szkoleniowo Doradczych
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa Podmiotu certyfikującego"Eska Biuro Usług Szkoleniowo Doradczych
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
1. Wiedza dotycząca zasad obsługi klienta w punkcie gastronomicznym
2. Wysoka kultura osobista
3. Wiedza dotycząca zasad nakrywania do stołu
4. Umiejętność szybkiego nawiązania kontaktu z klientami
5. Rozwinięte umiejętności interpersonalne – komunikatywność i otwartość .
6. Wiedza dotycząca zasad autoprezentacji i pierwszego wrażenia
7. Znajomość zasad komunikacji werbalnej i pozawerbalnej .
8. Znajomość savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej
9. Umiejętność profesjonalnego przyjęcia zamówienia
10. Umiejętność udzielania wyczerpujących informacji
11. Wiedza dotycząca jakości podawanych potraw
12. Wiedza na temat przygotowania różnego rodzaju napojów – dobór składników
13. Znajomość różnych techniki przygotowywania napojów
14. Umiejętność śledzenia zapasów i składanie zamówienia
15. Wysoki poziom uważności na obsługiwanych gości
16 . Zdolność podzielności uwagi i szybkiego reagowania
17. Dobra pamięć
18 . Umiejętność współpracy zespołowej
Program obejmuje 35h dydaktycznych
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 20 Wiedza dotycząca zasad obsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 20 Wysoka kultura osobista | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 20 Wiedza dotycząca zasad nakrywania do stołu | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 20 RZERWA | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 20 Umiejętność szybkiego nawiązania kontaktu z klientami | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 20 Rozwinięte umiejętności interpersonalne – komunikatywność i otwartość | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 20 Wiedza dotycząca zasad autoprezentacji i pierwszego wrażenia | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 20 Znajomość zasad komunikacji werbalnej i pozawerbalnej . | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 20 Znajomość savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 26-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 20 Umiejętność profesjonalnego przyjęcia zamówienia | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 27-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 20 Umiejętność udzielania wyczerpujących informacji | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 27-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 20 PRZERWA | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 27-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 20 Wiedza dotycząca jakości podawanych potraw | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 27-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 20 Wiedza na temat przygotowania różnego rodzaju napojów – dobór składników | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 27-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 20 Znajomość różnych techniki przygotowywania napojów | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 28-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 20 PRZERWA | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 28-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 20 Umiejętność śledzenia zapasów i składanie zamówienia. Wysoki poziom uważności na obsługiwanych gości | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 28-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 20 Zdolność podzielności uwagi i szybkiego reagowania. Dobra pamięć | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 28-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:45 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 20 Umiejętność współpracy zespołowej | Prowadzący Tomek Szczęsny | Data realizacji zajęć 28-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 20 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-08-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 03:45 |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 200,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 148,57 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 148,57 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji brutto | Cena 350,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt walidacji netto | Cena 350,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania brutto | Cena 350,00 PLN |
Rodzaj ceny W tym koszt certyfikowania netto | Cena 350,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Tomek Szczęsny
Instruktor sztuki Barmańskiej – Baristycznej
Instruktor Praktycznej Nauki Zawodu
Szkolenia barmańskie, baristyczne, manager gastronomii prowadzi od 2006 roku.
W ciągu ostatnich 5 lat przeprowadził 26 szkoleń barmańskich, 20 szkoleń baristycznych, oraz 10
szkoleń manager gastronomii.
Wybrane doświadczenie zawodowe:
01/2016 – do chwili obecnej - Open Bar – właściciel, instruktor, trener barmaństwa
07/2006 - 01/2016 - Barman Service – trener, manager gastronomii, instruktor sztuki barmańskiej
Posiadane kursy, szkolenia, certyfikaty:
Instruktor praktycznej nauki zawodu
Instruktor Sztuki Barmańskiej
Barman II ST.
Kelner/Barista – BarmanService
Manager Gastronomii – BarmanService
Master Class – Pitu
Underberg - Profi service
Shlumberger - Master Class
Publikacje:
Materiały szkoleniowe Kurs barmański I st
Materiały szkoleniowe Kurs barmański II st
Kurs kelnerski i baristyczny
Artykuły Gastronomiczne i publikacje na portalach branżowych
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestniczy otrzymają skrypty w formie materiałów szkoleniowych. Uczestnicy otrzymają wszelkie materiały szkoleniowe do części teoretycznej oraz praktycznej. Materiały do części teorerycznej - skrypt, notes, długopis Materiały do wykonywania zajęć praktycznych tj. urządzenia i narzędzia (szklanki, mieszadła oraz niezbędne wyposażenie baru) oraz materiały zużywalne niezbędne do realizacji szkolenia. Uczestnicy otrzymają wszelkie materiały niezbędne do przeprowadzenia certyfikacji zarówno do części teoretycznej jak i praktycznej egzaminu.