Szkolenie: Przygotowywanie i podawanie kawy oraz napojów kawowych - BARISTA.
Szkolenie: Przygotowywanie i podawanie kawy oraz napojów kawowych - BARISTA.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową stanowią:
- uczniowie i studenci oraz absolwenci kierunków związanych np. z gastronomią, a w szczególności w zawodach kelnera, barmana, baristy lub someliera;
- pracownicy: kawiarni, restauracji, barów, domów weselnych, sklepów specjalistycznych z kawą, kawiarenek mobilnych, firm eventowych itp.;
- handlowcy w branży kawowej;
- osoby prowadzące własną działalność gospodarczą w zakresie związanym z przygotowaniem i podawaniem kawy;
- osoby, które ukończyły kursy lub szkolenia z zakresu przygotowania i podawania kawy;
- osoby, które chciałaby przekwalifikować się.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji08-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi15
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa szkoleniowa ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego przygotowywania i podawania kawy oraz napojów kawowych na bazie gotowych receptur oraz na podstawie receptur do samodzielnego stworzenia kompozycji. Uczestnik zdobędzie wiedzę na temat różnych rodzajów ziaren kawy, metod ich przygotowywania oraz technik tworzenia napojów kawowych, zarówno gorących, jak i zimnych. Szkolenie obejmuje również praktyczne zastosowanie specjalistycznego sprzętu oraz umiejętność kalkulacji kosztówEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Charakteryzuje ziarna kawy. | Kryteria weryfikacji Omawia historię i pochodzenia kawy. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje i rozróżnia gatunki kaw (m.in. arabikę i robustę) ze względu na budowę, zawartość kofeiny i kwasowość | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia etapy pozyskiwania ziarna kawowego i rozróżnia stopnie wypalenia kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia grubość mielenia ziarna w zależności od metody parzenia kawy (immersyjna, przelewowa, ciśnieniowa) | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia sposoby przechowywania ziaren kawy i dodatków. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje kawy i napoje kawowe. | Kryteria weryfikacji Omawia rodzaje kaw oraz napojów kawowych zimnych i gorących z dodatkami. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Omawia dodatki do kawy (np. mleko krowie, napój roślinny, mleko skondensowane, śmietanka, cukier, posypki, czekolada, alkohol). | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia alternatywne metody parzenia kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Charakteryzuje sposoby przygotowania oraz podawania kawy i napojów kawowych. | Kryteria weryfikacji Omawia urządzenia (ekspres ciśnieniowy kolbowy, ekspres przelewowy) i akcesoria do przygotowywania kawy (młynek żarnowy, odbijak do kawy, tamper, frenchpress, chemex, dripper, aeropress, kafetierkę). | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji Omawia przygotowanie ciśnieniowego ekspresu kolbowego do parzenia kawy. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia parametry espresso i czynniki wpływające na jakość espresso. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia zasady i technikę spieniania mleka oraz napojów roślinnych do poszczególnych rodzajów kaw. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Kryteria weryfikacji Omawia zasady i techniki sztuki latte art. | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Kalkuluje cenę kawy i napoju kawowego. | Kryteria weryfikacji Przygotowuje kalkulację cenową dla wybranej kawy lub napoju kawowego. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje recepturę i kalkulację cenową dla własnej kompozycji kawowej. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje sprzęt do parzenia kawy. | Kryteria weryfikacji Przygotowuje ekspres i młynek do pracy (sprawdza czystość grupy, dyszy do spieniania mleka, kontroluje wskaźniki temperatury i ciśnienia, czystość odbijaka i tampera) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Sprawdza ustawienie grubości mielenia ziarna. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje sprzęt do alternatywnych metod sporządzania kaw (stan techniczny, czystość, kompletność wszystkich elementów). | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje naczynia i sprzęt do spieniania mleka. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje naczynia do podania kawy i napojów kawowych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Czyści i konserwuje ekspres kolbowy po zakończeniu pracy (stosuje środki do czyszczenia) grupy i kolby z filtrem. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Sprząta stanowisko pracy. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje kawy i napoje kawowe. | Kryteria weryfikacji Przygotowuje espresso, doppio, ristretto, lungo. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje caffe americano. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje cappuccino, cafe latte, cafe latte macchiato i latte macchiato z syropem, espresso macchiato, espresso con panna, caffe mocha. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje kawę mrożoną, caffe affogato. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje caffe crema. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje irish coffee. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje własną kompozycję kawową. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje mleko (np. spienia) do określonego rodzaju napoju kawowego. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Dobiera dodatki do napojów kawowych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Dekoruje napoje kawowe. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Dobiera naczynia do podania napoju kawowego. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Stosuje zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i higienicznej (GHP). | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Serwuje kawy i napoje kawowe. | Kryteria weryfikacji Dobiera naczynia i akcesoria (np. słomki, łyżeczki, mieszadełka) do podania kawy i napojów kawowych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje kawę i napój kawowy do podania konsumentowi zgodnie z zasadami obsługi gości. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Prezentuje kawę lub napój kawowy konsumentowi. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Podaje kawę i napoje kawowe zgodnie z zasadami i technikami obsługi konsumentów (kolejność, kierunki i strony obsługi). | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjePrzygotowywanie i podawanie kawy oraz napojów kawowych
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęFundacja VCC.
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoFundacja VCC.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
PROGRAM:
Część teoretyczna:
- Ziarna kawy:
- Historia kawy.
- Gatunki kaw (budowa, zawartość kofeiny, kwasowość).
- Etapy pozyskiwania ziarna kawy.
- Stopnie wypalania kawy.
- Grubość mielenia ziarna w zależności od metody parzenia kawy (immersyjna, przelewowa, ciśnieniowa).
- Sposoby przechowywania ziaren kawy i dodatków.
- Charakterystyka kawy i napojów kawowych:
- Rodzaje kaw oraz napojów kawowych zimnych i gorących z dodatkami.
- Dodatki do kawy (np.: mleko krowie, napój roślinny, mleko skondensowane, śmietanka, cukier, posypki, czekolada, alkohol).
- Alternatywne metody parzenia kawy.
- Sposoby przygotowania oraz podawania kawy i napojów kawowych:
- Urządzenia i akcesoria do przygotowywania kawy.
- Przygotowywanie ciśnieniowego ekspresu kolbowego do parzenia kawy.
- Parametry espresso i czynniki wpływające na jakość espresso.
- Zasady i techniki spieniania mleka oraz napojów roślinnych do poszczególnych rodzajów kaw.
- Zasady i techniki sztuki latte art.
Część praktyczna:
- Wykonywanie kalkulacji ceny kawy i napoju kawowego:
- Dokonywanie kalkulacji cenowej dla kawy lub napoju kawowego.
- Opracowywanie receptury i kalkulacji cenowej dla własnej kompozycji kawowej.
- Przygotowywanie sprzętu kawowego do parzenia kawy:
- Przygotowanie ekspresu i młynka do pracy.
- Ustawianie grubości mielenia ziarna.
- Przygotowanie sprzętu do alternatywnych metod sporządzania kaw.
- Przygotowanie naczynia i sprzętu do spienienia mleka.
- Przygotowanie naczynia do podania kawy i napojów kawowych.
- Czyszczenia i konserwacja ekspres kolbowy po zakończeniu pracy.
- Etap sprzątania stanowiska pracy.
- Metody przygotowywania kaw i napojów kawowych.
- Przygotowywanie: espresso, doppio, ristretto, lungo, caffe americano, cappuccino, cafe latte, cafe latte macchiato i latte macchiato z syropem, espresso macchiato, espresso con panna, caffe mocha, kawę mrożoną, caffe affogato, caffe crema, irish coffee.
- Przygotowywanie własnej kompozycji kawowej.
- Sposób przygotowania mleka do danego rodzaju napoju kawowego.
- Dodatki do napojów kawowych.
- Dekorowanie napojów kawowych.
- Dobieranie naczyń do podania napoju kawowego.
- Zasady dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i higienicznej (GHP).
- Metody serwowania kawy i napojów kawowych:
- Dobieranie naczyń i akcesoriów do podania kawy i napojów kawowych.
- Jak przygotować kawę i napój kawowy do podania konsumentowi zgodnie z zasadami obsługi gości.
- Prezentacja kawy lub napojów kawowych konsumentowi.
- Podawanie kawy i napojów zgodnie z zasadami i technikami obsługi konsumentów (kolejność, kierunki i strony obsługi).
- EGZAMIN VCC.
Grupa docelowa:
- uczniowie i studenci oraz absolwenci kierunków związanych np. z gastronomią, a w szczególności w zawodach kelnera, barmana, baristy lub someliera;
- pracownicy: kawiarni, restauracji, barów, domów weselnych, sklepów specjalistycznych z kawą, kawiarenek mobilnych, firm eventowych itp.;
- handlowcy w branży kawowej;
- osoby prowadzące własną działalność gospodarczą w zakresie związanym z przygotowaniem i podawaniem kawy;
- osoby, które ukończyły kursy lub szkolenia z zakresu przygotowania i podawania kawy;
- osoby, które chciałaby przekwalifikować się.
WARUNKI ORGANIZACYJNE:
Usługa szkoleniowa będzie realizowana w formie zajęć: teoretycznych (wykłady) oraz praktycznych (ćwiczenia). Aby realizacja usługi pozwoliła na osiągnięcie celu konieczne jest wykonanie podczas szkolenia ćwiczeń wskazanych przez Trenera.
Sala zapewnia odpowiednią ilość miejsc siedzących oraz umożliwia przeprowadzenie części praktycznej szkolenia. Lokal wyposażony jest w sprzęt i akcesoria umożliwiające przeprowadzenie szkolenia oraz egzaminu, w lokalu zapewniony jest dostęp do bieżącej wody. W zależności od ilości osób, trener może podzielić uczestników na grupy.
Liczba godzin usługi przedstawiona jest w wymiarze godzin dydaktycznych, przerwy wliczają się do godzin usługi, egzamin wlicza się do godzin szkolenia. Szkolenie kończy się egzaminem zewnętrznym.
Egzamin składa się z dwóch etapów:
- W pierwszej części - teoretycznej zastosowany jest test teoretyczny w formie elektronicznej lub tradycyjny w formie pakietu.
- Część praktyczna następuje po pozytywnej weryfikacji części teoretycznej. W części praktycznej stosuje się metodę obserwacji w warunkach symulowanych.
Zajęcia teoretyczne: 3 h 30 minut
Zajęcia praktyczne: 7 h
Egzamin teoretyczny : 10 minut
Egzamin praktyczny: 35 minut
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 250,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 250,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto900,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto900,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto900,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto900,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Krzysztof Rafałowski
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnik szkolenia otrzyma na szkoleniu niezbędne materiały do wykonywania ćwiczeń praktycznych, notatnik, długopis do robienia notatek, przemyśleń oraz materiał merytoryczny.
Warunki uczestnictwa
W szkoleniu mogą uczestniczyć osoby indywidualne, które pragną pozyskać wiedzę teoretyczną i doświadczenie praktyczne z zakresu usług baristycznych. Szkolenie skierowane jest zarówno do początkujących, którzy chcą rozpocząć karierę w kawowym świecie, jak i do doświadczonych baristów pragnących poszerzyć swoje umiejętności.
Informacje dodatkowe
Weryfikacja obecności uczestników na szkoleniu nastąpi na podstawie list obecności.
W czasie szkolenia przewiduje się również krótkie przerwy w zależności od potrzeb uczestników.
W cenę usługi nie są wliczone koszty noclegów i wyżywienia.
Liczba godzin usługi jest przedstawiona w wymiarze godzin dydaktycznych, przerwy wliczają się do godzin usługi, egzamin wlicza się do godzin szkolenia.
Na zakończenie szkolenia przewidziany jest certyfikowany egzamin zewnętrzny. Egzamin teoretyczny (test wiedzy) – 10 min. oraz Egzamin praktyczny – 35 min.
Zdany egzamin nadaje kwalifikacje wolnorynkowe.
Dokument potwierdzający nadanie kwalifikacji: Certyfikat kwalifikacji wolnorynkowej
Adres
Adres
ul. Al. Woj. Pol. 31, 18-300 Zambrów
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi