Kurs: Przygotowanie słodkiego bufetu w duchu zero waste: bezy, ptysie francuskie, magdalenki, cake popsy, deserki w szkle. Zielone kompetencje w cukiernictwie.
Kurs: Przygotowanie słodkiego bufetu w duchu zero waste: bezy, ptysie francuskie, magdalenki, cake popsy, deserki w szkle. Zielone kompetencje w cukiernictwie.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
- Początkujący cukiernicy i pasjonaci sztuki deserowej;
- Profesjonaliści branży gastronomicznej oraz osoby prowadzące catering;
- Studenci kierunków gastronomicznych poszukujący praktycznych umiejętności dekoracyjnych;
- Uczestnicy projektu „Kierunek – Rozwój”.
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników6
- Data zakończenia rekrutacji23-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi26
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat ISO 21001: 2018 Organizacje edukacyjne – „Systemy zarządzania dla organizacji edukacyjnych – wymagania ze wskazówkami dotyczącymi użytkowania”
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Opanowanie technik przygotowania bezy, ptysi, migdałków, cake popsów oraz deserów w szkle.Rozwój umiejętności aranżacji i dekoracji słodkiego stołu na potrzeby różnorodnych wydarzeń.
Zdobycie praktycznych kompetencji, umożliwiających profesjonalne przygotowanie atrakcyjnych deserów. Przygotowanie słodkiego bufetu w duchu zero waste.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Planuje przygotowanie słodkiego bufetu | Kryteria weryfikacji Opisuje, co wchodzi w skład eleganckiego słodkiego bufetu | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Wybiera odpowiednie elementy do bufetu | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Przygotowuje desery na słodki bufet | Kryteria weryfikacji Przygotowuje bezę | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje ptysie francuskie | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje magdalenki | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje cake popsy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Przygotowuje desery w szkle | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Komponuje słodki bufet | Kryteria weryfikacji Dekoruje i aranżuje bufet | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Dobiera kolory, formy i elementy do bufetu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje słodki bufet z zastosowaniem zasad zero waste, wykorzystując surowce wsposób minimalizujący odpady. Dobiera surowce i składniki zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, uwzględniając ich sezonowość, lokalność i ślad węglowy. | Kryteria weryfikacji Używa produktów ekologicznych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Unika sztucznych dodatków i konserwantów | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Minimalizuje odpady, ogranicza marnowanie żywności poprzez precyzyjneplanowanie produkcji | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Wykorzystuje resztki produktów tj, owoce orzechy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Kurs: Przygotowanie słodkiego bufetu: bezy, ptysie francuskie, magdalenki, cake popsy, deserki w szkle. Zielone kompetencje w cukiernictwie.
📍 Forma: Teoria + Praktyka
🧑🍳 Grupa docelowa: Osoby początkujące, pasjonaci cukiernictwa , osoby chcące opanować techniki przygotowania bezy, ptysi, migdałków, cake popsy oraz deserów w szkle. Osoby, które chcą rozwinąć umiejętności aranżacji i dekoracji słodkiego stołu na potrzeby różnorodnych wydarzeń, uczestnicy projektu „Kierunek – Rozwój".
☕ Przerwy: 15-minutowe wliczone są czas trwania usługi.
Godziny realizacji szkolenia: Szkolenie obejmuje 26 godzin dydaktycznych. Godzina dydaktyczna to 45 minut.
Warunki organizacyjne: Sala szkoleniowa wyposażona jest w niezbędny sprzęt do przeprowadzenia kursu.
Metoda walidacji: wywiad swobodny i obserwacja w warunkach symulowanych przeprowadzana po zakończonym szkoleniu. Walidator jest tak przygotowany by proces przebiegł sprawnie i walidacją zostali objęci wszyscy uczestnicy
Program kursu:
Dzień I
czas | forma | opis |
08:00 - 10:30 | teoria | Przygotowanie słodkiego bufetu – teoria i planowanie
|
10:30 - 11:00 | teoria | Przygotowanie bezy |
11:00 - 12:00 | praktyka | |
12:00 - 12:15 | Przerwa (Wliczona do czasu usługi) | |
12:15 - 12:45 | teoria | Przygotowanie ptysiów francuskich |
12:45 - 14:45 | praktyka | |
14:45 - 15:15 | teoria | Przygotowanie magdalenek |
15:15 - 15:30 | Przerwa (Wliczona do czasu usługi) | |
15:30 - 17:15 | praktyka | Przygotowanie magdalenek |
17:15 - 18:00 | Podsumowanie dnia i omówienie wyników
|
Dzień II
czas | forma | opis |
08:00 - 09:30 | teoria | Powtórzenie kluczowych zagadnień + dodatkowe elementy z Dnia pierwszego |
09:30 - 10:00 | teoria | Przygotowanie cake popsów |
10:00 - 12:00 | praktyka | |
12:00 - 12:15 | Przerwa (Wliczona do czasu usługi) | |
12:15 - 13:00 | teoria | Przygotowanie deserów w szkle |
13:00 - 15:00 | praktyka | |
15:00 - 15:15 | Przerwa (Wliczona do czasu usługi) | |
15:15 - 17:00 | teoria | Komponowanie słodkiego bufetu
|
17:00 - 18:00 | Walidacja i wręczenie certyfikatów |
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 19 Przygotowanie słodkiego bufetu – teoria i planowanie | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 19 Przygotowanie bezy - teoria | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 19 Przygotowanie bezy - praktyka | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 19 Przerwa (Wliczona do czasu usługi) | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 19 Przygotowanie ptysiów francuskich - teoria | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 19 Przygotowanie ptysiów francuskich - praktyka | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 19 Przygotowanie magdalenek - teoria | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 19 Przerwa (Wliczona do czasu usługi) | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 19 Przygotowanie magdalenek - praktyka | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 19 Podsumowanie dnia i omówienie wyników | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:15 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 19 Powtórzenie kluczowych zagadnień + dodatkowe elementy z Dnia pierwszego | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 29-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 19 Przygotowanie cake popsów - teoria | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 29-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 19 Przygotowanie cake popsów - praktyka | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 29-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 19 Przerwa (Wliczona do czasu usługi) | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 29-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 19 Przygotowanie deserów w szkle - teoria | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 29-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 19 Przygotowanie deserów w szkle - praktyka | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 29-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 19 Przerwa (Wliczona do czasu usługi) | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 29-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 19 Komponowanie słodkiego bufetu | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 29-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 19 Walidacja i wręczenie certyfikatów | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto211,54 PLN
- Koszt osobogodziny netto211,54 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Arkadiusz Natorski
Przez ostatnie lata pełni funkcję - Pastry Chef w Belvedere Catering Group, doradca technologiczny w Barry Callebaut Polska, największego producenta czekolady na świecie. Prowadzi szkolenia dla młodych adeptów szkół o profilu cukierniczym, gdzie z powodzeniem wykorzystuje pedagogiczne wykształcenie. W cukiernictwie wybiera klasyczne smaki, wykonane w nietuzinkowy sposób. W pracy cukiernika stawia na klasykę, prostotę i elegancję.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnik otrzyma szczegółowe materiały szkoleniowe.
Materiały będą opracowaniem własnym Prowadzącego.
Usługa rozwojowa nie jest świadczona przez podmiot pełniący funkcję Operatora lub Partnera Operatora w danym projekcie PSF lub w którymkolwiek Regionalnym Programie lub FERS albo przez podmiot powiązany z Operatorem lub Partnerem kapitałowo lub osobowo. Usługa rozwojowa nie jest świadczona przez podmiot będący jednocześnie podmiotem korzystającym z usług rozwojowych o zbliżonej tematyce w ramach danego projektu.
Usługa rozwojowa nie obejmuje wzajemnego świadczenia usług w projekcie o zbliżonej tematyce przez Dostawców usług, którzy delegują na usługi siebie oraz swoich pracowników i korzystają z dofinansowania, a następnie świadczą usługi w zakresie tej samej tematyki dla Przedsiębiorcy, który wcześniej występował w roli Dostawcy tych usług.
Cena usługi nie obejmuje kosztów niezwiązanych bezpośrednio z usługą rozwojową, w szczególności kosztów środków trwałych przekazywanych Przedsiębiorcom lub Pracownikom przedsiębiorcy, kosztów dojazdu i zakwaterowania.
Zawarto umowę z WUP w Toruniu w ramach projektu "Kierunek – Rozwój".
Kompetencja związana z zieloną transformacją.
Adres
Adres
Sala jest odpowiednio doświetlona, wentylowana i klimatyzowana.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja