Kurs: Torty musowe i monoporcje w duchu zero waste: zielone kompetencje w cukiernictwie.
Kurs: Torty musowe i monoporcje w duchu zero waste: zielone kompetencje w cukiernictwie.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
✅ Pasjonaci cukiernictwa – osoby piekące w domu, chcące rozwijać umiejętności.
✅ Cukiernicy i pracownicy gastronomii – chcący doskonalić techniki nowoczesnych deserów.
✅ Właściciele cukierni i kawiarni – planujący rozszerzenie oferty o monoporcje i torty musowe.
✅ Osoby planujące własną działalność – przyszli przedsiębiorcy w branży cukierniczej.
✅ Uczestnicy projektu „Kierunek – Rozwój”.
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników6
- Data zakończenia rekrutacji21-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi26
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat ISO 21001: 2018 Organizacje edukacyjne – „Systemy zarządzania dla organizacji edukacyjnych – wymagania ze wskazówkami dotyczącymi użytkowania”
Cel
Cel
Cel edukacyjny
✅ Opanowanie technik cukierniczych – praca z musami, insertami, polewami.✅ Tworzenie nowoczesnych deserów – łączenie smaków, tekstur i estetyki.
✅ Efektywna organizacja pracy – planowanie produkcji i przygotowanie elementów deserów.
✅ Wykorzystanie zielonych kompetencji w produkcji monoporcji i tortów musowych.
Kurs łączy teorię i praktykę, umożliwiając samodzielne tworzenie profesjonalnych tortów musowych i monoporcji.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą przygotowywania monoporcji | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje i opisuje pojęcie monoporcji | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Dobiera odpowiednie formy do monoporcji | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Posługuje się wiedzą dotyczącą przygotowywania tortów musowych | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje i opisuje pojęcie tortu musowego | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Opisuje budowę tortów musowych i różne techniki ich przygotowania | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Przygotowuje monoporcje | Kryteria weryfikacji Wybiera odpowiednie formy do monoporcji, przygotowuje bazy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Przygotowanie inserty do monoporcji (np. owoce, musy, kremy) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Wykonuje dekoracje do monoporcji: wykorzystuje czekoladę i inne materiały | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje tort musowy | Kryteria weryfikacji Tworzy warstwy tortu musowego z odpowiednimi insertami | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Dekoruje z wykorzystaniem czekolady i innych materiałów dekoracyjnych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Przygotowuje monoporcje i torty musowe z zastosowaniem zasad zero waste, wykorzystując surowce wsposób minimalizujący odpady. Dobiera surowce i składniki zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, uwzględniając ich sezonowość, lokalność i ślad węglowy. | Kryteria weryfikacji Używa produktów ekologicznych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Unika sztucznych dodatków i konserwantów | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Minimalizuje odpady, ogranicza marnowanie żywności poprzez precyzyjneplanowanie produkcji | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Wykorzystuje resztki produktów tj, owoce orzechy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Kurs: Torty musowe i monoporcje w duchu zero waste: zielone kompetencje w cukiernictwie.
📅 Poziom: Początkujący
📍 Forma: Teoria + Praktyka
🧑🍳 Grupa docelowa: Osoby początkujące, pasjonaci cukiernictwa i osoby chcące rozwinąć swoje umiejętności w pracy z deserami, uczestnicy projektu „Kierunek – Rozwój".
☕ Przerwy: wliczone są czas trwania usługi
Godziny realizacji szkolenia: Szkolenie obejmuje 26 godzin dydaktycznych. Godzina dydaktyczna to 45 minut.
Warunki organizacyjne: Sala szkoleniowa wyposażona jest w niezbędny sprzęt do przeprowadzenia kursu.
Metoda walidacji: wywiad swobodny i obserwacja w warunkach symulowanych przeprowadzana po zakończonym szkoleniu. Walidator jest tak przygotowany by proces przebiegł sprawnie i walidacją zostali objęci wszyscy uczestnicy.
Program kursu:
Dzień 1 – Monoporcje
08:00 - 09:30 | teoria | Wprowadzenie do monoporcji
|
09:30 - 12:00 | praktyka | |
12:00 - 12:15 | Przerwa (wliczona do czasu usługi) | |
12:15 - 16:00 | praktyka | Praktyczne ćwiczenia – przygotowanie monoporcji
|
16:00 - 16:15 | Przerwa (wliczona do czasu usługi) | |
16:15 - 18:00 | Teoria | Prezentacja i omówienie
|
Dzień 2 Torty musowe
08:00 - 09:15 | teoria | Wprowadzenie do tortów musowych
|
09:15 - 11:00 | praktyka | |
11:00 - 11:15 | Przerwa (wliczona do czasu usługi) | |
11:15 - 14:00 | praktyka | Praktyczne ćwiczenia – przygotowanie tortów musowych
|
14:00 - 15:00 | teoria | Dekorowanie tortów musowych
|
15:00 - 15:15 | Przerwa (wliczona do czasu usługi) | |
15:15 - 16:45 | praktyka | Dekorowanie tortów musowych |
16:45 - 17:15 | teoria | Prezentacja prac
|
17:15 - 18:00 | Walidacja i wręczenie certyfikatów |
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 15 Wprowadzenie do monoporcji - teoria | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 26-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 15 Wprowadzenie do monoporcji - praktyka | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 26-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 15 Przerwa (wliczona do czasu usługi) | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 26-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 15 Praktyczne ćwiczenia – przygotowanie monoporcji | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 26-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 15 Przerwa (wliczona do czasu usługi) | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 26-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 15 Prezentacja i omówienie | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 26-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:15 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 15 Wprowadzenie do tortów musowych - teoria | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 27-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 15 Wprowadzenie do tortów musowych - praktyka | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 27-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 15 Przerwa (wliczona do czasu usługi) | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 27-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 15 Praktyczne ćwiczenia – przygotowanie tortów musowych | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 27-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 15 Dekorowanie tortów musowych - teoria | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 27-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 15 Przerwa (wliczona do czasu usługi) | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 27-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 15 Dekorowanie tortów musowych - praktyka | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 27-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 15 Prezentacja prac | Prowadzący Arkadiusz Natorski | Data realizacji zajęć 27-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:45 | Godzina zakończenia 17:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 15 Walidacja i wręczenie certyfikatów | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:15 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto211,54 PLN
- Koszt osobogodziny netto211,54 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Arkadiusz Natorski
Przez ostatnie lata pełni funkcję - Pastry Chef w Belvedere Catering Group, doradca technologiczny w Barry Callebaut Polska, największego producenta czekolady na świecie. Prowadzi szkolenia dla młodych adeptów szkół o profilu cukierniczym, gdzie z powodzeniem wykorzystuje pedagogiczne wykształcenie. W cukiernictwie wybiera klasyczne smaki, wykonane w nietuzinkowy sposób. W pracy cukiernika stawia na klasykę, prostotę i elegancję.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnik otrzyma szczegółowe materiały szkoleniowe.
Materiały będą opracowaniem własnym Prowadzącego.
Usługa rozwojowa nie jest świadczona przez podmiot pełniący funkcję Operatora lub Partnera Operatora w danym projekcie PSF lub w którymkolwiek Regionalnym Programie lub FERS albo przez podmiot powiązany z Operatorem lub Partnerem kapitałowo lub osobowo. Usługa rozwojowa nie jest świadczona przez podmiot będący jednocześnie podmiotem korzystającym z usług rozwojowych o zbliżonej tematyce w ramach danego projektu.
Usługa rozwojowa nie obejmuje wzajemnego świadczenia usług w projekcie o zbliżonej tematyce przez Dostawców usług, którzy delegują na usługi siebie oraz swoich pracowników i korzystają z dofinansowania, a następnie świadczą usługi w zakresie tej samej tematyki dla Przedsiębiorcy, który wcześniej występował w roli Dostawcy tych usług.
Cena usługi nie obejmuje kosztów niezwiązanych bezpośrednio z usługą rozwojową, w szczególności kosztów środków trwałych przekazywanych Przedsiębiorcom lub Pracownikom przedsiębiorcy, kosztów dojazdu i zakwaterowania.
Zawarto umowę z WUP w Toruniu w ramach projektu "Kierunek – Rozwój".
Kompetencja związana z zieloną transformacją.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja