Kuchnia tajska z Maciejem Bartkowiakiem cz. 2
Kuchnia tajska z Maciejem Bartkowiakiem cz. 2
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
- Kucharze restauracyjni: Kucharze chcący wzbogacić menu swoich restauracji o dania kuchni tajskiej podnosząc jakość swoich usług.
- Szefowie kuchni: Osoby zarządzające kuchnią, które pragną wprowadzić nowe techniki do swojego zespołu i podnieść jego umiejętności.
- Kucharze hotelowi: Profesjonaliści z kuchni hotelowych, gdzie wymagania dotyczące jakości potraw są wysokie, chcący zadowolić najbardziej wymagających gości.
- Pasjonaci gotowania: Indywidualni kucharze z pewnymi umiejętnościami kulinarnymi, pragnący poszerzyć swoje horyzonty o dania kuchni tajskiej.
Jest to usługa adresowana również do uczestników projektu „Kierunek – Rozwój”.
Każdy uczestnik zyska unikalne doświadczenie i praktyczne umiejętności pod okiem Macieja Bartkowiaka
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników6
- Data zakończenia rekrutacji27-04-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi5
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Kuchnia tajska z Maciejem Bartkowiakiem cz. 2" przygotowuje do samodzielnego przyrządzania wykwintnych dań kuchni tajskiej, a także do opanowania technik ich obróbki. Uczestnicy nauczą się łączyć tajskie przyprawy ze składnikami i z aromatycznymi sosami, tworząc pełne harmonii i elegancji dania. Warsztaty pozwolą na rozwinięcie umiejętności kulinarnych, świadome dobieranie składników oraz gotowanie dań zgodnie z zasadami kuchni tajskiej.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się rozpoznaje surowce, dodatki do żywności oraz materiały pomocnicze do produkcji dań kuchni tajskiej | Kryteria weryfikacji wybiera i przygotowuje odpowiedniesurowce, materiały, dodatki do produkcji kuchni tajskiej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się przestrzega zasad oceny organoleptycznej wybranych surowców | Kryteria weryfikacji prawidłowo ocenia surowce | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się ocenia jakość wybranych surowców | Kryteria weryfikacji prawidłowo ocenia jakość surowców | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się określa rodzaje wybranych produktów i dań kuchni tajskiej oraz sposoby ich sporządzania | Kryteria weryfikacji prawidłowo ocenia produkty i sposobysporządzania dań kuchni tajskiej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się korzysta z receptur | Kryteria weryfikacji wykonuje dania kuchni tajskiej umiejętnie korzystającz wytycznych zawartych w recepturach | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się dobiera surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji dań kuchni tajskiej | Kryteria weryfikacji prawidłowo dobiera surowce i dodatki do produkcji dań kuchni tajskiej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się przygotowuje surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji dań kuchni tajskiej | Kryteria weryfikacji odpowiednio przygotowuje surowce,dodatki i materiały pomocnicze do produkcji dań kuchni tajskiej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się dobiera urządzenia i drobny sprzęt kuchenny do produkcji dań kuchni tajskiej | Kryteria weryfikacji odpowiednio dobiera narzędzia i drobnysprzęt kuchenny | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się obsługuje wybrane urządzenia stosowane w procesie produkcji gastronomicznej | Kryteria weryfikacji sprawnie obsługuje urządzenia w trakcie produkcji dań kuchni tajskiej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się przeprowadza ocenę organoleptyczną dań kuchni tajskiej w poszczególnych fazach procesu technologicznego | Kryteria weryfikacji samodzielnie i prawidłowo ocenia dania kuchni tajskiejw różnych etapach produkcji | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się sporządza półprodukty i gotowe dania kuchni tajskiej | Kryteria weryfikacji przygotowuje dania kuchni tajskiej zgodnie ze sztuką | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się opracowuje projekty prezentacji dań kuchni tajskiej | Kryteria weryfikacji przedstawia projektowane prezentacjedań kuchni tajskiej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się dobiera surowce i półprodukty do prezentacji i dekoracji dań kuchni tajskiej | Kryteria weryfikacji odpowiednio dobiera prawidłoweskładniki potrzebne do dekoracji dań kuchni tajskiej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się dobiera urządzenia i drobny sprzęt kuchenny do prezentacji i dekoracji dań kuchni tajskiej | Kryteria weryfikacji odpowiednio dobiera sprzętpotrzebny do dekorowania dań kuchni tajskiej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się posługuje się sprzętem i urządzeniami kuchennymi do prezentacji i dekoracji dań kuchni tajskiej | Kryteria weryfikacji sprawnie obsługuje sprzęt w procesiedekorowania dań kuchni tajskiej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się wykonuje elementy do dekorowania dań kuchni tajskiej | Kryteria weryfikacji tworzy elementy dekoracji dań kuchni tajskiej zgodnie zesztuką | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się prezentuje i dekoruje dania kuchni tajskiej | Kryteria weryfikacji prawidłowo prezentuje estetycznieudekorowane dania kuchni tajskiej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Łączna ilość godzin | 5 godzin zegarowych, czas przerw nie wlicza się do czasu usługi szkoleniowej |
Program dnia | Kuchnia tajska z Maciejem Bartkowiakiem cz. 2 |
Praktyka - warsztaty | surowce i produkty: rodzaje, ocena, jakość, zapotrzebowanie, receptury, dodatki, dobór urządzeń gastronomicznych i sprzętu |
sporządzanie półproduktów i dań zkuchni tajskiej | |
prezentacja dań kuchni tajskiej na talerzach i półmiskach, dekorowanie | |
Teoria - specjalistyczny instruktaż | przybliżenie zasad sporządzania dań kuchni tajskiej |
Egzamin | Egzamin teoretyczny i praktyczny (ok. 1 h) |
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 3 Kuchnia tajska z Maciejem Bartkowiakiem cz.2 | Prowadzący Maciej Bartkowiak | Data realizacji zajęć 28-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 3 Przerwa | Prowadzący Maciej Bartkowiak | Data realizacji zajęć 28-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 21:15 | Godzina zakończenia 21:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 3 Egzamin | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 21:30 | Godzina zakończenia 22:30 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto360,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto292,68 PLN
- Koszt osobogodziny brutto72,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto58,54 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Maciej Bartkowiak
Prowadzi warsztaty kulinarne, podczas których zachęca uczestników do eksperymentowania, łączenia smaków i odkrywania radości z gotowania. Zawsze stawia na prostotę i przyjemność tworzenia dań, a jego pasja do gotowania zaraża innych.
Swoje doświadczenie zawodowe i kwalifikacje nabyła tym samym nie wcześniej niż 5 lat przed datą szkolenia (wymóg Bazy Usług Rozwojowych).
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Przygotowanie się Uczestnika do zajęć nie jest wymagane, gdyż Akademia dostarcza wszystkie składniki, sprzęt AGD i akcesoria kuchenne oraz materiały szkoleniowe niezbędne do przeprowadzenia szkolenia.
Informacje dodatkowe
Zawarto umowę z WUP w Toruniu w ramach projektu Kierunek – Rozwój.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi