Jakość w branży spożywczej. Kontrola i ocena jakości produktów spożywczych
Jakość w branży spożywczej. Kontrola i ocena jakości produktów spożywczych
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Profesjonalne kursy z zakresu Zarządzania Jakością, dedykowane są m.in.: studentom, pracownikom inżynieryjno-technicznym, administracyjno-biurowym i produkcyjnym oraz osobom prywatnym zainteresowanym podwyższeniem kompetencji.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników25
- Data zakończenia rekrutacji22-10-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi8
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie ma na celu zaznajomienie Kursanta z Prawem Żywnościowym (Codex Alimentarius), Dobrymi Praktykami Higienicznymi i Produkcyjnymi (GHP/GMP) oraz Systemem HACCP. Uczestnicy zostaną zapoznani z zakresem obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności Zespołu HACCP – przygotowanie przyszłych członków Zespołu HACCP do efektywnego sprawowania tej funkcji w organizacji. W części praktycznej Kursanci zdobędą umiejętności tworzenia dokumentacji Systemu HACCP i GHP/GMP.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Bezpieczeństwo żywności, Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności | Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Regulacje prawne dotyczące żywności | Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wymagania GHP/GMP – praktyczne aspekty | Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się System Zapewnienia Bezpieczeństwa Żywności HACCP | Kryteria weryfikacji Wymienia i charakteryzuje | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Metodyka wdrażania systemu HACCP | Kryteria weryfikacji Potrafi projektować plan HACCP | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Monitoruje i dba o bezpieczeństwo współpracowników | Kryteria weryfikacji Sprawdza bezpieczeństwo | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Profesjonalne kursy z zakresu Zarządzania Jakością, dedykowane są m.in.: studentom, pracownikom inżynieryjno-technicznym, administracyjno-biurowym i produkcyjnym oraz osobom prywatnym zainteresowanym podwyższeniem kompetencji.
Minimalna ilość uczestników: 5
Maksymalna ilość uczestników: 25
Liczba godzin usługi: 8 godzin zegarowych z uwzględnieniem czasu walidacji i przerw.
Walidacja odbywa się ostatniego dnia szkolenia po zakończeniu kursu.
Lunch nie został uwzględniony w czasie trwania szkolenia, odbywa się w uwzględnionej w harmonogramie przerwie.
Liczba stanowisk: 25
Zakres tematyczny szkolenia:
Część teoretyczna:
- Bezpieczeństwo żywności
- Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności
- Regulacje prawne dotyczące żywności
- Wymagania GHP/GMP – praktyczne aspekty
- System Zapewnienia Bezpieczeństwa Żywności HACCP
- Metodyka wdrażania systemu HACCP – projektowanie planu HACCP
Część praktyczna:
- Projektowanie dokumentacji dla produkcji wyrobu wg 12 etapów wdrażania Systemu
- Sporządzenie listy wszystkich ewentualnych zagrożeń związanych z każdym etapem produkcji oraz listy wszelkich środków kontroli danego zagrożenia
- Określenie Krytycznych Punktów Kontroli (CCP)
- Określenie celów i granic tolerancji dla każdego punktu krytycznego
- Opracowanie systemu monitorowania dla każdego punktu krytycznego
- Ustalenie działań korygujących
- Ustalenie zasad weryfikacji
- Prowadzenie dokumentacji i zapisów
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 4 Bezpieczeństwo żywności; Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności | Prowadzący Paweł Pospieszyński | Data realizacji zajęć 29-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 4 Regulacje prawne dotyczące żywności; Wymagania GHP/GMP – praktyczne aspekty | Prowadzący Paweł Pospieszyński | Data realizacji zajęć 29-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 4 System Zapewnienia Bezpieczeństwa Żywności HACCP; Metodyka wdrażania systemu HACCP – projektowanie planu HACCP | Prowadzący Paweł Pospieszyński | Data realizacji zajęć 29-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 4 Walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 29-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto799,50 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto650,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto99,94 PLN
- Koszt osobogodziny netto81,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Paweł Pospieszyński
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Organizator zapewnia materiały szkoleniowe w formie skryptów, prezentacji w wersji papierowej oraz online (pliki dokumentów przygotowanych w dowolnym formacie).