Egzamin Czeladniczy potwierdzający kwalifikacje w zawodzie "kucharz"
Egzamin Czeladniczy potwierdzający kwalifikacje w zawodzie "kucharz"
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuMałopolski Pociąg do kariery
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Uzyskaniem kwalifikacji „Kucharz – Egzamin czeladniczy” w szczególności mogą być zainteresowane osoby, które:
- ukończyły branżową szkołę I stopnia w zawodzie kucharz (lub pokrewnym) i chcą uzyskać formalne potwierdzenie umiejętności na poziomie czeladnika (PRK 3);
- pracują już w gastronomii, lecz nie posiadają oficjalnego świadectwa czeladniczego, przez co chcą zwiększyć swoją wiarygodność wobec pracodawców, klientów lub instytucji kontrolnych;
- przeszły kursy, szkolenia lub staże kulinarne i chcą skonsolidować zdobyte kompetencje, „zamykając” je państwowym egzaminem;
- planują rozpocząć własną działalność gastronomiczną i potrzebują świadectwa kwalifikacji do spełnienia wymogów formalnych (np. Sanepidu, programów dofinansowań);
- myślą o dalszym rozwoju zawodowym, w tym o późniejszym podejściu do egzaminu mistrzowskiego, i traktują egzamin czeladniczy jako naturalny etap kariery;
- chcą podnieść swoją pozycję na rynku pracy, zyskać lepsze perspektywy awansu lub negocjować wyższe wynagrodzenie
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji30-04-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi7
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 3 ust. 3a ustawy z dnia 22 marca 1989 r. o rzemiośle (Dz. U. z 2020 r. poz. 2159 z późn. zm.)
- Zakres uprawnieńPar 4, ust.1 poz.5 przeprowadzanie egzaminów czeladniczych, mistrzowskich i innych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Egzamin Czeladniczy w zawodzie kucharz potwierdza przygotowanie do wykonywania następujących zadań zawodowych: oceniania jakości produktów, przechowywania żywności, obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy, obsługi sprzętu gastronomicznego, przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów, wydawania dań.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Sporządza i przeprowadza ekspedycję potraw i napojów | Kryteria weryfikacji 1) Określa rolę funkcjonalnego układupomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego; 2) Rozróżnia i przestrzega procedur zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności; 3) stosuje receptury gastronomiczne; 4) rozróżnia metody i techniki sporządzania potraw i napojów; 5) dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów; 6) sporządza półprodukty oraz potrawy i napoje; 7) przestrzega zasad racjonalnej gospodarki żywnością; 8) rozpoznaje zmiany zachodzące w żywności podczas sporządzania potraw i napojów; 9) rozróżnia sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; 10) użytkuje sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów; 11) ocenia organoleptycznie żywność; 12) dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów; 13) porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje; 14) monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP(ang Good Hygiene Practice), Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP (ang Good Manufacturing Practice) i systemem HACCP(ang Hazard Analysis and Critical Control Point) | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeKucharz
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoMałopolska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Krakowie
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Egzamin CZELADNICZY przeprowadzany jest w dwóch etapach:
etap praktyczny:
polega na samodzielnym wykonaniu przez kandydata zadań egzaminacyjnych sprawdzających umiejętności praktyczne.
Czas trwania etapu praktycznego wynosi dwa dni po 8 godzin dziennie w zakładzie rzemieślniczym członka komisji egzaminacyjnej.
etap teoretyczny:
polega na udzieleniu odpowiedzi na pytania zestawione w dwóch częściach; pisemnej
i ustnej, sprawdzających wiedzę teoretyczną:
- w części pisemnej z zakresu tematów:
- rachunkowość zawodowa wraz z kalkulacją
- dokumentacja działalności gospodarczej
- rysunek zawodowy
- zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej
- podstawowe zasady ochrony środowiska
- podstawowe przepisy prawa pracy
- podstawowa problematyka prawa gospodarczego i zarządzania
- przedsiębiorstwem
Czas trwania części pisemnej nie może być krótszy niż 45 minut i nie dłuższy niż 210 minut.
2. w części ustnej z zakresu tematów:
- technologia
- maszynoznawstwo
- materiałoznawstwo
Czas trwania części ustnej etapu teoretycznego nie może być dłuższy niż 30 minut.
W efekcie pozytywnie zdanego egzaminu CZELADNICZEGO izba rzemieślnicza wystawia ŚWIADECTWO CZELADNICZE, które jest formalnym potwierdzeniem kwalifikacji zawodowych, uzyskanych w różnych ścieżkach edukacji oraz w procesie pracy
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 5 Egzamin teoretyczny - część pisemna | Data realizacji zajęć 13-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 5 Przerwa (wliczona w czas usługi rozwojowej) | Data realizacji zajęć 13-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 5 Egzamin teoretyczny - część ustna | Data realizacji zajęć 13-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 5 Przerwa (wliczona w czas usługi rozwojowej) | Data realizacji zajęć 13-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 5 Egzamin praktyczny | Data realizacji zajęć 13-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 004,36 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 004,36 PLN
- Koszt osobogodziny brutto143,48 PLN
- Koszt osobogodziny netto143,48 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto1 004,34 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto1 004,34 PLN
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
b.d.