Szkolenie z dań staropolskiej kuchni dworskiej przygotowywanych w oparciu o współczesne technologie z elementami kuchni molekularnej
Szkolenie z dań staropolskiej kuchni dworskiej przygotowywanych w oparciu o współczesne technologie z elementami kuchni molekularnej
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Grupa docelowa usługi
Właściciele firm, kadra zarządzająca i personel przedsiębiorstw branży HoReCa pasjonaci gastronomii osoby chcące rozwijać swoje umiejętności w branży gastronomicznej, osoby starsze, niepełnosprawne oraz wymagające wsparcia.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji28-08-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie przygotowuje do stosowania współczesnych technologii i technik oraz elementów kuchni molekularnej przy produkcji tradycyjnych dań staropolskiej kuchni dworskiej w oparciu o tradycję i nowe trendy w oparciu o lokalne produkty ale z zachowaniem tradycyjnego smaku i charakteru dań oraz eksponowania i prezentowania ich w sposób zachowujący estetykę podczas transportu. Uczestnicy dowiedzą się jakimi zasadami należy się przy tych czynnościach kierować.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wymienia dania typowe dla staropolskiej kuchni dworskiej i charakteryzuje je | Kryteria weryfikacji • wymienia produkty regionalne do produkcji dań • rozróżnia receptury zachowując ich tradycyjną formę • rozróżnia dania codzienne od dań wykwintnych | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Przygotowuje produkcję dobierając właściwe produkty i odpowiednią do nich technikę | Kryteria weryfikacji • dobiera produkty odpowiedniej od lokalnych dostawców zależnie do potrzeb• dobiera nowoczesną technikę właściwą do dania celem zachowanie charakteru dań • stosuje części mięs i ryb odpowiednie do charakteru dań | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się Wykorzystuje nowe trendy i innowacyjność do kreowania dań | Kryteria weryfikacji • rozpoznaje oczekiwania współczesnych klientów • stosuje zasady eksponowania dań • przygotowuje dekoracje o walorach wizualnych zachowujących charakter kuchni dworskiej | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie przygotowuje do stosowania współczesnych technologii i technik oraz elementów kuchni molekularnej przy produkcji tradycyjnych dań staropolskiej kuchni dworskiej w oparciu o tradycję i nowe trendy w oparciu o lokalne produkty ale z zachowaniem tradycyjnego smaku i charakteru dań oraz eksponowania i prezentowania ich w sposób zachowujący estetykę podczas transportu. Uczestnicy dowiedzą się jakimi zasadami należy się przy tych czynnościach kierować.
Szkolenie jest realizowane w godzinach zegarowych w które wliczane są przerwy. Szkolenie trwa 20 godzin . W tym część teoretyczna to 8 godzin a zajęcia praktyczne 10 godzin oraz walidacja 2 godziny. Zajęcia praktyczne odbywają się w grupach maksymalnie 5 osobowych na wspólnych stanowiskach pracy natomiast wykłady dla całej grupy jednocześnie. Przerwy mogą ulec zmianie ze względu na tępo pracy uczestników w trakcie zajęć. Doświadczeni szkoleniowcy na bieżąco i elastycznie będą reagować na potrzeby uczestników.
Do grupy ponad 10- cio osobowej będzie 2 trenerów Krzysztof Kowalczyk Prezes Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni oraz Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy. Dodatkowo będzie zapewniona opieka osoby wspierającej podczas szkolenie uczestnikom którzy będą takiej potrzebowali.
Zapewniona też będzie opieka osoby posiadającej ukończone szkolenie z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej.
Program szkolenia jest dostosowany do osób ze specjalnymi potrzebami
MODUŁ 1:
- Przedstawienie planu szkolenia
- Cele i oczekiwania, szczegółowe zaplanowanie etapów wykładów i warsztatów.
MODUŁ 2:
- Omówienie dań staropolskiej kuchni dworskiej
- Przedstawienie propozycji dań tradycyjnych codziennych.
- Przedstawienie dań specjalnych.
- Produkty regionalne grupy, odnajdywanie i pozyskiwanie.
- Etykieta posiłków dworskich.
- Oczekiwania współczesnego konsumenta pod kontem jego wiedzy.
MODUŁ 3:
- Śniadania dworskie jak serwować.
- Typowe przekąski zimne mięsne.
- Zimne przekąski rybne i bezmięsne.
- Przekąski zimne rybne
- Zasady eksponowania dań na dworskich stołach.
MODUŁ 4:
- Zupy i wywary codzienne .
- Wykwintne oraz specjalne zupy dworskie.
- Zasady podawania i serwowania zup.
MODUŁ 5:
- Dobór jakości produktów regionalnych do dań.
- Rozbiór i dobór ryb i ich części do produkcji.
- Dobór do potrawy mięs zależnie od rodzaju i jakości.
- Zasady postępowania z dziczyzną przeznaczanie różnego rodzaju mięsa.
MODUŁ 6:
- Marynowanie mięs do pieczenia i do wyrobów np. kiełbas.
- Przygotowanie i marynowanie dziczyzny i ptactwa.
- Przygotowanie dekoracji trwałych z ciast i pieczywa.
MODUŁ 7:
- Obróbka termiczna całych kawałków mięs.
- Wyrób i wypiek kiełbas i pasztetów.
- Rolady mięsne i mieszane.
- Dania mięsne wykwintne.
- Sosy i dodatki do dań.
MODUŁ 8:
- Dania z ryb gotowane.
- Potrawy rybne smażone.
- Ryby pieczone w całości i kawałkach.
- Sosy na bazie ryb i wywarów rybnych.
MODUŁ 9 :
- Dania mączne i dodatki do mich.
- Wyroby mączne jako dodatki.
MODUŁ 10 :
Desery codzienne.
- Ciasta i desery wykwintne i specjalne.
- Desery w wydaniu wytrawnym i łączonym.
Walidacja 11:
- Walidacja.
- Podsumowanie rozdanie dyplomów.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
Rodzaj ceny | Cena |
---|---|
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt przypadający na 1 uczestnika netto | Cena 5 000,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny brutto | Cena 250,00 PLN |
Rodzaj ceny Koszt osobogodziny netto | Cena 250,00 PLN |
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każda osoba biorąca udział w szkoleni otrzyma materiały zawierające przepisy i wskazówki do wykonywanych zadań
Stawka VAT zw obowiązuje przy dofinansowaniu do szkolenia minimum 70%
Wszystkie szkolenia realizujemy z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb uczestników, co pozwala na ich komfortowy i efektywny udział w zajęciach.
Nadzór nad organizacją i prawidłowym przebiegiem każdego szkolenia sprawuje właściciel – pan Remigiusz Jasiński, który od wiele lat pracuje jako szkoleniowiec w szkołach i firmach.
Szkolenie realizujemy w ośrodku przystosowanych do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, tj. w placówce , z której na co dzień korzystają nasi uczestnicy. Dzięki temu zarówno infrastruktura budynków, jak i wyposażenie sal są w pełni dostosowane do ograniczeń ruchowych oraz innych szczególnych potrzeb uczestników, a także są im znane, co ograniczy problemy organizacyjne czy ewentualne zagubienie bądź poczucie niepewności. Warto wskazać, że wskazany harmonogram zajęć również ma charakter ramowy, a w przypadku zmęczenia, konieczności skorzystania z toalety oraz posilenia się, uczestnicy nie będą musieli czekać do ustalonej godzinowo przerwy, natomiast będą mogli swobodnie napić się, zjeść coś lub udać się do toalety.
Każde szkolenie przeprowadzi wykwalifikowany trener, którego wykształcenie, przygotowanie i doświadczenie zawodowe są szczególnie uważnie weryfikowane. Na szkoleniu dodatkowo będzie opiekun posiadający certyfikat kwalifikowanej pomocy przedmedycznej. W przypadku grup liczących powyżej 10 osób, szkolenie prowadzone jest przez dwóch trenerów, którzy na co dzień w pracy mają styczność z osobami o różnym stopniu i rodzaju niepełnosprawności. Każdy trener pełni rolę asystenta, wspierając uczestników w realizacji zadań przewidzianych w programie kursu. Dodatkowo podczas kursu obecny jest opiekun, który służy wsparciem uczestnikom szkolenia.
Tym samym, przez cały czas trwania szkolenia obecnych jest dwóch trenerów i jeden opiekun wspierający trenerów oraz opiekun posiadający przygotowanie z zakresu udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej.
Materiały szkoleniowe oraz pomoce dydaktyczne zostaną przygotowywane w sposób zapewniający bezpieczeństwo uczestników. Osoby z niepełnosprawnościami nie będą miały styczności z potencjalnie niebezpiecznymi narzędziami, takimi jak noże czy gorące blachy będą też korzystać z półproduktów czy przygotowanych wcześniej produktów. Wszystkie te aspekty zostaną szczegółowo uwzględnione w kartach usług o wskazanych numerach, aby rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące organizacji i logistyki szkolenia
Warunki uczestnictwa
Uczestnik szkolenia powinien być właścicielem firm lub należeć kadra zarządzająca lub personelu przedsiębiorstw branży HoReCa, uczestnicy powinni posiadać doświadczenie zawodowe w gastronomii.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Pomieszczenia i toalety dostosowane dla osób niepełnosprawnych.