Usprawnianie procesów pralniczych z wykorzystaniem narzędzi Lean Management - usługa szkoleniowa
Usprawnianie procesów pralniczych z wykorzystaniem narzędzi Lean Management - usługa szkoleniowa
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie przedsiębiorstwem
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
- Pracownicy pralni przemysłowych i usługowych
- Liderzy zmian i brygadziści w pralniach
- Osoby odpowiedzialne za jakość, logistykę i utrzymanie ruchu
- Kadra zarządzająca średniego szczebla
- Osoby wdrażające rozwiązania optymalizacyjne w usługach pralniczych
- Osoby zainteresowane filozofią Lean w usługach
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji14-05-2025
- Forma prowadzenia usługimieszana (stacjonarna połączona z usługą zdalną w czasie rzeczywistym)
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości TGLS Quality Alliance
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest wyposażenie uczestników w wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie stosowania narzędzi Lean Management w branży pralniczej. Uczestnicy nauczą się identyfikować marnotrawstwa w procesach pralniczych, organizować stanowiska pracy zgodnie z zasadami 5S, wdrażać standardy operacyjne oraz efektywnie współpracować zespołowo. Szkolenie ma na celu poprawę wydajności, jakości i terminowości usług pralniczych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje podstawowe założenia filozofii Lean Management, w tym myślenie Lean, historię oraz trzy główne czynniki Lean. | Kryteria weryfikacji rozróżnia trzy główne czynniki Lean. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Charakteryzuje rodzaje marnotrawstw oraz ich wpływ na efektywność procesów. | Kryteria weryfikacji Rozróżnia osiem rodzajów marnotrawstw. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Projektuje działania usprawniające procesy zgodnie z zasadami Lean Management. | Kryteria weryfikacji Uzasadnia wybór działań usprawniających na podstawie filozofii Lean. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Organizuje stanowisko pracy zgodnie z zasadami 5S. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje kolejne etapy 5S oraz ich znaczenie. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Uzasadnia znaczenie pracy zespołowej i współodpowiedzialności za proces ciągłego doskonalenia (Kaizen). | Kryteria weryfikacji Uzasadnia wpływ zaangażowania jednostki na doskonalenie zespołu. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Efekty uczenia się Ocenia skuteczność współpracy zespołowej w kontekście realizacji celów przy wykorzystaniu metody FUKO oraz OKR. | Kryteria weryfikacji Ocenia przydatność metody FUKO w udzielaniu informacji zwrotnej. | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
MODUŁ 1: Wprowadzenie do Lean Management
- Historia Lean Management
- Myślenie Lean
- 3 czynniki Lean
- Korzyści z pracy zgodnie z filozofią LM
- Symulacja – usprawnianie procesów zgodnie z LM
MODUŁ 2: Identyfikacja marnotrawstw
- 8 marnotrawstw
- Ćwiczenie - „Waste walk” – szukanie marnotrawstw
MODUŁ 3: Kaizen
- Doskonalenie małymi kroczkami
- System pomysłów pracowniczych
- Moje znaczenie w doskonaleniu procesów
- Ćwiczenie – „Mój Kaizen”
MODUŁ 4: 5S – organizacja stanowiska pracy
- 1S – sortowanie
- 2S – systematyka
- 3S – sprzątanie
- 4S – standaryzacja
- 5S – samodyscyplina
- Warsztat - 5S na wybranym stanowisku pracy
MODUŁ 5: Standaryzacja procesów
- Standaryzacja – dlaczego?
- Standaryzacja – jak?
- Wprowadzenie do TWI
- Praca ze standardami
- Wykorzystanie systemu informatycznego w standaryzacji procesów
MODUŁ 6: Praca w zespole (on-line)
- Motywacja
- Jednostka a zespół
- Moc feedbacku
- Metoda FUKO
MODUŁ 7: Zarządzenie przez cele (on-line)
- Fakty a opinie
- Wyznaczanie wskaźników
- Wyznaczanie celów
- Efektywne monitorowanie działań
- OKR
Podsumowanie oraz test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie - walidacja
Szkolenie odbywa się w godzinach dydaktycznych, czyli 1 godzina szkolenia równa się 45 minut.
W ciągu dnia zostały uwzględnione 2 przerwy po 30 minut które nie są wliczane do czasu trwania usługi.
Prowadzone w ramach szkolenia zajęcia realizowane są metodami interaktywnymi i aktywizującymi, rozumianymi jako metody umożliwiające uczenie się w oparciu o doświadczenie i pozwalające uczestnikom na ćwiczenie umiejętności. Weryfikacja obecności odbywać się będzie na podstawie raportu logowań.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin | Forma stacjonarna |
---|---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 16 MODUŁ 1: Wprowadzenie do Lean Management | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 16 Przerwa | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 16 MODUŁ 2: Identyfikacja marnotrawstw | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 02:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 16 Przerwa | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 16 MODUŁ 3: Kaizen | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 15-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 16 MODUŁ 4: 5S – organizacja stanowiska pracy | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 16-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 16 Przerwa | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 16-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 16 MODUŁ 4: 5S – organizacja stanowiska pracy | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 16-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 16 Przerwa | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 16-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 16 MODUŁ 5: Standaryzacja procesów | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 16-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Tak |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 16 MODUŁ 6: Praca w zespole (on-line) | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 03:00 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 16 Przerwa | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 16 MODUŁ 7: Zarządzenie przez cele (on-line) | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 01:30 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 16 Przerwa | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 16 Podsumowanie | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 | Forma stacjonarna Nie |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 16 test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie - walidacja | Prowadzący Karolina Piwowarska | Data realizacji zajęć 28-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 | Forma stacjonarna Nie |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto208,33 PLN
- Koszt osobogodziny netto208,33 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Karolina Piwowarska
Absolwentka Politechniki Poznańskiej, Wydział Budowy Maszyn i Zarządzani kierunek Zarządzania i Inżynieria Produkcji.
15 lat doświadczenia w firmach produkcyjnych w dwóch obszarach – Jakość i Lean Management. Branże: agd, automotive, opakowania, wyroby medyczne, żywność. Produkcja: tworzywa sztuczne, opakowania tekturowe, montaż i konfiguracja audiometrów, woda i napoje.
Praktyk. Entuzjasta filozofii Lean Management. Jakość i Lean to praca i pasja. Nastawiona na realizację celów i optymalizację procesów. Pragmatyczna w działaniu. Czerpiąca radość z pracy i zarażająca pozytywną energią.
Łączy doświadczenie i umiejętność w przekazywaniu wiedzy.
Przykładowe projekty prowadzącej:
• Udział w transformacji Lean w fabryce opakowań w Hanau (Niemcy).
• Wdrażanie i nadzór nad funkcjonowaniem procesów Lean w szwedzkiej firmie branży opakowaniowej (Poznań).
• Wdrażanie elementów Lean w fabryce branży okiennej (Poznań).
• Szkolenia Lean Manufacturing dla studentów Akademii Ekonomicznej (Poznań).
• Reorganizacja procesów zarzadzania jakością w oparciu o metodologię Lean (Szczecin).
• Koordynacja procesów ciągłego doskonalenia w obszarze zarządzania jakością dostawców – zespół centralny Evian (Francja).
Od 2021 współpracuje z branżą pralniczą – wspierając wdrażanie lean management w tym obszarze.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- krypt szkoleniowy zawierający omówienie narzędzi Lean (LM, 5S, Kaizen, TWI, OKR itp.).
- Prezentacje z każdego modułu tematycznego.
- Formularze i szablony (np. karty Kaizen, checklisty 5S, formularze standaryzacyjne).
- Ćwiczenia warsztatowe (m.in. „Waste walk”, „Mój Kaizen”, warsztat 5S).
- Materiały pomocnicze do zajęć online (dot. pracy zespołowej i zarządzania przez cele).
Informacje dodatkowe
Do wybranej metody walidacji nie jest potrzebny walidator, ponieważ uczestnicy dostają link do wypełnienia testu
Warunki techniczne
Warunki techniczne
1. platforma komunikacyjna – Microsoft Teams.
2. wymagania sprzętowe: komputer stacjonarny/laptop, mikrofon, słuchawki/ głośniki, system operacyjny minimum Windows XP/MacOS High Sierra, min 2 GB pamięci RAM, pamięć dysku minimum 10GB,
3. sieć: łącze internetowe minimum 50 kb/s,
4. system operacyjny minimum Windows XP/MacOS High Sierra, przeglądarka internetowa (marka nie ma znaczenia)
5. okres ważności linku: od 1 h przed godziną rozpoczęcia szkolenia w dniu pierwszym do godziny po zakończeniu szkoleń w dniu ostatnim
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi