Skuteczne zarządzanie sprzedażą B2B i B2C w branży HORECA: Nowoczesne metody i strategie
Skuteczne zarządzanie sprzedażą B2B i B2C w branży HORECA: Nowoczesne metody i strategie
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Sprzedaż
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do osób, które które na co dzień odpowiadają lub wspierają procesy sprzedażowe w modelach B2B i B2C oraz dla każdego, kto chce zgłębić wiedzę dotyczącą zagadnień związanych ze sprzedażą.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji04-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa prowadzi do samodzielnego planowania i wdrażania skutecznych działań sprzedażowych w modelach B2B i B2C, z uwzględnieniem specyfiki branży HORECA. Uczestnik nabędzie umiejętności w zakresie analizy potrzeb klienta, budowania relacji biznesowych, wykorzystywania nowoczesnych narzędzi sprzedaży oraz tworzenia i realizowania strategii sprzedażowych, dostosowanych do dynamicznie zmieniającego się rynku.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wiedza: Definiuje różnice sprzedaży w sektorach B2B i B2C | Kryteria weryfikacji Uczestnik Rozróżnia specyfikę sprzedaży w sektorze B2B oraz B2C Omawia proces analizy potrzeb klienta oraz psychologiczne mechanizmy podejmowania decyzji zakupowych Omawia strukturę i etapy lejka sprzedażowego oraz źródła pozyskiwania klientów w kanałach offline i online | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wiedza: Rozróżnia typy klientów na podstawie posiadanej wiedzy | Kryteria weryfikacji Omawia podstawowe założenia testu Hartmana i modelu Ucho von Thuna oraz ich zastosowanie w praktyce sprzedażowej.Identyfikuje typ klienta i dopasować do niego styl komunikacji oraz strategię sprzedażową (B2B/B2C). | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wiedza: Definiuje techniki wywierania wpływu na klienta oraz techniki skutecznego przezwyciężania obiekcji klienta | Kryteria weryfikacji Definiuje techniki psychologicznego wpływu i mechanizmy budowania skutecznej oferty handlowej.Omawia zasady tworzenia języka korzyści i storytellingu jako narzędzi perswazji sprzedażowej. Wymienia najczęstsze obiekcje klientów HORECA oraz techniki ich skutecznego przezwyciężania i domykania sprzedaży. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Umiejętności: Uczestnik projektuje prostą strukturę procesu sprzedaży dopasowaną do celów biznesowych. | Kryteria weryfikacji Uczestnik: Analizuje potrzeby klienta przy użyciu odpowiednich pytań i narzędzi diagnostycznych. Tworzy własny lejek sprzedażowy z uwzględnieniem punktów styku i ścieżki klienta. Skutecznie buduje relacje z klientami w oparciu o zaufanie, język korzyści i narrację | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Umiejętności: Uczestnik stosuje techniki wpływu w projektowaniu relacji z klientem. | Kryteria weryfikacji Uczestnik:Posługuje się techniką Cecha → Zaleta → Korzyść oraz storytellingiem do prezentacji produktu/usługi Stosuje techniki wpływu społecznego w procesie sprzedaży z uwzględnieniem zasad etyki | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Umiejętności: Projektuje kompletną ścieżkę sprzedaży | Kryteria weryfikacji Uczestnik:Projektuje oferty handlowe, które są atrakcyjne wizualnie, merytorycznie i perswazyjnie. Przygotowuje ofertę handlową odpowiadającą potrzebom klienta Radzi sobie z obiekcjami klientów i skutecznie domykać sprzedaż, również z wykorzystaniem narzędzi AI. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Kompetencje społeczne: Uczestnik przejawia gotowość do wdrażania zmian w organizacji sprzedaży w oparciu o analizę procesów i relacji. | Kryteria weryfikacji Uczestnik:Wykazuje większą świadomość własnego stylu komunikacji oraz potrafi dostosować go do rozmówcy. Buduje profesjonalne i etyczne relacje z klientami oraz zespołem sprzedażowym. Efektywnie współpracuje w zespole sprzedażowym, dzielić się wiedzą i wspierać innych w osiąganiu celów sprzedażowych. Przyjmuje konstruktywną informację zwrotną oraz reaguje na nią w sposób wspierający rozwój własnych kompetencji. Wykazuje proaktywność w poszukiwaniu nowych klientów i doskonaleniu narzędzi sprzedażowych. Rozwija elastyczność w dostosowywaniu strategii do zmieniających się oczekiwań klientów i realiów rynkowych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do osób, które które na co dzień odpowiadają lub wspierają procesy sprzedażowe w modelach B2B i B2C oraz dla każdego, kto chce zgłębić wiedzę dotyczącą zagadnień związanych ze sprzedażą.
Usługa prowadzi do samodzielnego planowania i wdrażania skutecznych działań sprzedażowych w modelach B2B i B2C, z uwzględnieniem specyfiki branży HORECA. Uczestnik nabędzie umiejętności w zakresie analizy potrzeb klienta, budowania relacji biznesowych, wykorzystywania nowoczesnych narzędzi sprzedaży oraz tworzenia i realizowania strategii sprzedażowych, dostosowanych do dynamicznie zmieniającego się rynku.
Ramowy program usługi:
BLOK 1: Skuteczna sprzedaży i analiza klienta
- B2B vs B2C w HORECA – różnice w podejściu do klienta
- Test Hartmana – poznaj swój styl wartości i komunikacji
- Model Ucho von Thuna – słuchanie i mówienie tym samym językiem
- Analiza potrzeb klienta – pytania otwierające i pogłębiające
- Wstęp do psychologii decyzji zakupowej
Ćwiczenie: Twój klient oczami Hartmana i Von Thuna
BLOK 2: Pozyskiwanie klientów i budowanie lejka sprzedażowego
- Gdzie szukać klientów HORECA? – działania offline i online
- Lejek sprzedażowy – struktura i punkty styku z klientem
- Relacje w sprzedaży – jak zbudować zaufanie i lojalność
- AI w prospectingu: wyszukiwanie leadów, analiza danych, narzędzia AI
Ćwiczenie: Stwórz własny mini-lejek na Twoich klientów
BLOK 3: Język korzyści i storytelling w praktyce
- Technika Cecha → Zaleta → Korzyść
- Storytelling w sprzedaży – emocje, narracja i wiarygodność
- Jak mówić, żeby klient chciał słuchać – język wpływu
- Cena nie jest wyznacznikiem wartości – budowanie percepcji
Ćwiczenie: Twoja historia sprzedażowa – 5 zdań, które sprzedają
BLOK 4: Techniki psychologiczne i przygotowanie oferty
- Techniki wpływu: reguła wzajemności, autorytetu, społecznego dowodu słuszności
- Personalizacja oferty – jak trafić w „ukryte” potrzeby klienta
- Jak przygotować ofertę, która się sprzedaje – struktura, język, design
- Sztuka „first impression” – jak klient widzi Twoją propozycję
Ćwiczenie: Opracuj mini-ofertę dla 2 typów klientów
BLOK 5: Obiekcje klienta i domykanie sprzedaży
- Najczęstsze obiekcje klientów HORECA (z naciskiem na cenę)
- Metody zbijania obiekcji: technika lustra, „tak, ale…”, odwrócenie perspektywy
- AI jako wsparcie w przygotowaniu odpowiedzi na obiekcje
- Skuteczne techniki domykania: presupozycja, wybór alternatywny, reguła końca
Ćwiczenie: Zbicie 3 realnych obiekcji z własnej praktyki sprzedażowej
Blok 6: Podsumowanie
- Pytania i odpowiedzi
- Podsumowanie: TOP 3 wnioski do wdrożenia
Blok 7: Walidacja efektów szkolenia
Warunki organizacyjne:
1. Sala wykładowa, stoły i krzesła odpowiednie do przeprowadzenia szkolenia w grupie do 15 osób
2. Ekran, rzutnik, laptop do przeprowadzenia prezentacji podczas szkolenia
3. Podział na grupy - brak
Ilość godzin: 12 godzin dydaktycznych w sumie.
Część teoretyczna: 3 godzin dydaktycznych
Część praktyczna: 9 godzin dydaktycznych
Przerwy nie wliczają się w czas trwania szkolenia.
Warunki do spełnienia przez uczestników szkolenia : Ukończony 18-ty rok życia
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 10 BLOK 1: Skuteczna sprzedaży i analiza klienta | Prowadzący DAWID GRZESIOWSKI | Data realizacji zajęć 05-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 10 BLOK 2: Pozyskiwanie klientów i budowanie lejka sprzedażowego | Prowadzący DAWID GRZESIOWSKI | Data realizacji zajęć 05-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 10 Przerwa | Prowadzący DAWID GRZESIOWSKI | Data realizacji zajęć 05-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:10 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 10 BLOK 3: Język korzyści i storytelling w praktyce | Prowadzący DAWID GRZESIOWSKI | Data realizacji zajęć 05-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:10 | Godzina zakończenia 12:40 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 10 Przerwa | Prowadzący DAWID GRZESIOWSKI | Data realizacji zajęć 05-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:40 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 00:20 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 10 BLOK 4: Techniki psychologiczne i przygotowanie oferty | Prowadzący DAWID GRZESIOWSKI | Data realizacji zajęć 05-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 10 BLOK 5: Obiekcje klienta i domykanie sprzedaży | Prowadzący DAWID GRZESIOWSKI | Data realizacji zajęć 05-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 10 Blok 6: Podsumowanie | Prowadzący DAWID GRZESIOWSKI | Data realizacji zajęć 05-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 10 Przerwa | Prowadzący DAWID GRZESIOWSKI | Data realizacji zajęć 05-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:30 | Godzina zakończenia 16:40 | Liczba godzin 00:10 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 10 Blok 7: Walidacja efektów szkolenia | Prowadzący DAWID GRZESIOWSKI | Data realizacji zajęć 05-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:40 | Godzina zakończenia 17:40 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto3 200,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto3 200,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto266,67 PLN
- Koszt osobogodziny netto266,67 PLN
Prowadzący
Prowadzący
DAWID GRZESIOWSKI
Doświadczenie zawodowe: Trener i prowadzący warsztaty szkoleniowe BNI - Business Networking International , mówca, motywator 28 lat doświadczenia zawodowego w sprzedaży, 6 lat członkostwa BNI – prowadzenie certyfikowanych szkoleń dla członków BNI 2016 - 2022 w zakresie w/w tematów ze szczególnym naciskiem na działanie w zakresie gospodarki obiegu zamkniętego.
Wykształcenie Wyższe ( licencjat) - Wyższa Szkoła Ekonomiczno-Humanistyczna: Wydział zarządzania i komunikacji społecznej. Kurs trenerów i konsultantów Stowarzyszenie Konsultantów i Trenerów Zarządzania “MATRIK” - 2018
Profi Competence Europe – stosowanie i analiza testów psychometrycznych PCT-A i PCT-Y 03.2023 Ukończone szkolenie Train the Trainer - 2019
Szkolenia w zakresie zielonych kompetencji:
Green Leadership – Przywództwo w Czasach Zrównoważonego Rozwoju 06.2024
Kompetencje cyfrowe dla trenerów biznesu – wykorzystanie nowoczesnych narzędzi cyfrowych w pracy menedżera – 09.2024
Zarządzanie Zespołem w Zielonej Transformacji 12.2024
Environmental and Ecology Management 2025
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt szkoleniowy
Ćwiczenia w formie papierowej wykonywane podczas szkolenia
Warunki uczestnictwa
Ukończony 18-ty rok życia
Informacje dodatkowe
1. Informacja dotycząca uwzględniania podatku VAT: zwolnienie z VAT na podstawie § 3 ust. 1 pkt 14 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (tekst jednolity Dz.U. z 2020 r., poz. 1983) lub na podstawie art. 113 ust. 1 o podatku od towarów i usług: "Sprzedawca zwolniony podmiotowo z podatku od towarów i usług".
Przed zapisem na usługę szkoleniową proszę o kontakt pod numerem: 602 699 592.