Barman/Barista - szkolenie wraz z egzaminem
Barman/Barista - szkolenie wraz z egzaminem
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
-
Funkcje:
- Uczestnicy kursu będą odpowiedzialni za przygotowywanie wysokiej jakości napoje kawowe, alkoholowe i bezalkoholowe.
- Mogą to być barmani, bariści, kelnerzy, właściciele restauracji itp.
-
Doświadczenie:
- Nie jest wymagane doświadczenie zawodowe w gastronomii, ale podstawowe umiejętności przygotowania koktajli i kawy są mile widziane.
- Kurs jest otwarty dla osób z różnym poziomem doświadczenia.
-
Zakres zadań:
- Przygotowywanie różnorodnych napojów alkoholowych, kawowych dekoracji, kompozycji itp.
- Zdobienie i prezentacja napojów.
- Organizacja pracy za barem.
-
Wiedza i umiejętności:
- Podstawowa wiedza z zakresu serwisu napojów mieszanych i alkoholi (oceniana na podstawie pretestu).
- Umiejętność łączenia smaków i tekstur.
- Kreatywność i innowacyjność w tworzeniu unikalnych receptur.
Kurs jest dostosowany do różnych poziomów wiedzy i umiejętności, a celem jest rozwijanie umiejętności potrzebnych do tworzenia wyjątkowych napojów kawowych i alkoholowych.
-
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników18
- Data zakończenia rekrutacji29-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi39
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa „Barman/Barista - szkolenie wraz z egzaminem” przygotowuje do samodzielnej pracy na stanowisku Barman/Barista oraz uzyskania kwalifikacji. Kurs ma na celu podniesienie jakości usług gastronomicznych, rozwijanie umiejętności zawodowych pracowników, a także dostosowywanie się do zmieniających się potrzeb i oczekiwań klientów na rynku.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje zasady obsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasady obsługi klienta w punkcie gastronomicznym | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad wysokiej kultury osobistej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wysoką kulturę osobistą | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje sposoby szybkiego nawiązywania kontaktu z klientami | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje szybkie nawiązywanie kontaktu z klientami | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje tematy dotyczące umiejętności interpersonalnych - komunikatywności i otwartości | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje rozwinięte umiejętności interpersonalne - komunikatywność i otwartość | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady autoprezentacji i pierwszego wrażenia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasady autoprezentacji i pierwszego wrażenia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady komunikacji werbalnej i pozawerbalnej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasady komunikacji werbalnej i pozawerbalnej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje tematy dotyczace savoir-vivre z zakresu branży gastronomicznej | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zasady savoir-vivre z zakresu branży gastronomicznej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje standardy profesjonalnego przyjęcia zamówienia | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje profesjonalne przyjęcie zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje zasady przygotowania różnego rodzaju napojów - dobór składników | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje przygotowanie różnego rodzaju napojów - dobór składników | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia techniki przygotowywania napojów | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje różne techniki przygotowywania napojów | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i organizuje zapasy i składanie zamówień | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje śledzenie zapasów i składanie zamówienia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje się do zasad wysokiego poziomu uważności na obsługiwanych gości | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje wysoki poziom uważności na obsługiwanych gości | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje zasady dotyczące zdolności podzielności uwagi i szybkiego reagowania | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje zdolność podzielności uwagi i szybkiego reagowania | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Stosuje zasady dobrej pamięci | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje dobrą pamięć | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Planuje i organizuje współprace zespołową | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje współpracę zespołową | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Definiuje rożne metody parzenia kawy | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje rożne metody parzenia kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Rozróżnia gatunki kaw, jej jakości oraz sposobu przygotowywania i podawania kawy | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje gatunki kaw, jej jakość oraz sposób przygotowywania i podawania kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Charakteryzuje sposoby doboru odpowiedniego gatunku kawy pod upodobania smakowe klienta | Kryteria weryfikacji Omawia i charakteryzuje dobór odpowiedniego gatunku kawy pod upodobania smakowe klienta | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Inne kwalifikacje
Uznane kwalifikacje
Informacje
- Podstawa prawna dla Podmiotów / kategorii Podmiotówuprawnionych do wydawania dokumentów potwierdzających uzyskanie kwalifikacji, w tym w zawodzie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęCertyfikowany Egzaminator ICVC
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoICVC Certyfikacja Sp. z o.o.
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
1. Wiedza dotycząca zasad obsługi klienta w punkcie gastronomicznym
2. Wysoka kultura osobista
3. Umiejętność szybkiego nawiązywania kontaktu z klientami
4. Rozwinięte umiejętności interpersonalne - komunikatywność i otwartość
5. Wiedza dotycząca autoprezentacji i pierwszego wrażenia
6. Znajomość zasad komunikacji werbalnej i pozawerbalnej
7. Znajomość zasad savoir vivre z zakresu branży gastronomicznej
8. Umiejętność profesjonalnego przyjęcia zamówienia
9. Wiedza na temat przygotowania różnego rodzaju napojów - dobór składników
10. Znajomość różnych technik przygotowywani napojów
11. Umiejętność śledzenia zapasów i składanie zamówienia
12. Wysoki poziom uważności na obsługiwanych gości
13. Zdolność podzielności uwagi i szybkiego reagowania
14. Dobra pamięć
15. Umiejętność współpracy zespołowej
16. Znajomość różnych metod parzenia kawy
17. Wiedza z zakresu gatunku kaw, jej jakości oraz sposobu przygotowywania i podawania kawy
18. Umiejętność doboru odpowiedniego gatunku kawy pod upodobania smakowe klienta
Ze względu na tematykę szkolenia oraz założone cele zajęcia będą miały charakter warsztatowy (aktywizujący), prowadzone będą w formie wykładów, ćwiczeń, treningów oraz poprzez symulacje, ćwiczenia indywidualne i grupowe, odgrywanie ról, burzę mózgów z wykorzystaniem nowoczesnych metod w dużym stopniu nastawionych na ćwiczenia, aktywność uczestników.
Poziom wiedzy kursantów zostanie zbadany na początku szkolenia, poprzez przeprowadzenie pre-testu, natomiast przyrost wiedzy po odbyciu kursu zweryfikowany zostanie na postawie post-testu.
Każdy uczestnik dostanie możliwość oceny szkolenia, zakresu tematycznego, trenera, wyczerpanego zakresu tematycznego poprzez wypełnienie anonimowej ankiety.
Szkolenie adresowane jest do osób pełnoletnich, które chcą:
- podnieść kwalifikacje zawodowe
- nabyć nowe kwalifikacje zawodowe
- przekwalifikować się.
Szkolenie przeprowadzone zostanie w wymiarze 39 godzin dydaktycznych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 850,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 850,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto200,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto200,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto200,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Konrad Rusek
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały szkoleniowe (książkę kucharską/skrypt, teczkę, notes, długopis, fartuch) zapewnia wykonawca usługi.
Warunki uczestnictwa
W przypadku uczestników z dofinansowaniem do szkolenia, warunki uczestnictwa są określone w Regulaminie rekrutacji i uczestnictwa w projekcie u Operatora Projektu, u którego bedą składane dokumenty rekrutacyjne.
Informacje dodatkowe
Harmonogram zawiera godziny dydaktyczne (45 minut).
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Pracownia warsztatowa wyposażona jest w odpowiedni sprzęt gastronomiczny adekwatny do typu szkolenia