Kelner - barman - barista z egzaminem czeladniczym
Kelner - barman - barista z egzaminem czeladniczym
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią:
* osoby dorosłe, które z własnej inicjatywy chcą podnieść swoje umiejętności /kompetencje / kwalifikacje;
* osoby chcące zdobyć i opanować wiedzę wraz z umiejętnościami niezbędnymi do pracy na stanowisku kelnera/ barmana;
* osoby pracujące w gastronomii chcące potwierdzić swoje kwalifikacje.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji08-07-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi28
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Kurs przygotowuje do wykonywania pracy na stanowisku kelner/barman/barista.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi posługiwać się wiedząz zakresu pracy na stanowisku kelnera | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje pracę kelnera- omawia zasady higieny i bezpieczeństwa w pracy w pracy kelnera - charakteryzuje zasady obsługi klienta - omawia zasady obsługi kasy fiskalnej oraz terminali płatniczych - rozróżnia techniki serwowania i prezentacji potraw i napojów - omawia zasady etykiety i savoir-vivre w pracy kelnerskiej - definiuje dress code kelnera - charakteryzuje zasady obsługi przyjęć, bankietów i innych wydarzeń specjalnych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi posługiwać się wiedząz zakresu pracy na stanowisku barmana | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje pracę barmana- rozróżnia wyposażenie baru, narzędzia i sprzęt używany przez barmana - omawia zasady przechowywania i konserwacji produktów alkoholowych i niealkoholowych - rozróżnia rodzaje alkoholi i ich cechy charakterystyczne - charakteryzuje zasady odpowiedzialnej sprzedaży i podawania alkoholu, w tym prawne aspekty pracy w branży alkoholowej | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi posługiwać się wiedząz zakresu pracy na stanowisku baristy | Kryteria weryfikacji - charakteryzuje pracę baristy- omawia zasady działania i obsługi ekspresów do kawy - rozróżnia rodzaje kawy i techniki parzenia kawy - omawia zasady przygotowywania różnych napojów kawowych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi wykonywać czynnościz zakresu pracy na stanowisku kelnera | Kryteria weryfikacji - obsługuje klientów- serwuje i prezentuje potrawy i napoje - nakłada i podaje potrawy - używa naczyń i sztućców - wykonuje czynności z zakresu dekantacji wina - obsługuje przyjęcia, bankiety i inne wydarzenia specjalne | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi wykonywać czynnościz zakresu pracy na stanowisku barmana | Kryteria weryfikacji - używa narzędzi i sprzętubarmańskiego - podaje alkohol - przygotowuje popularne, nowe i personalizowane drinki i koktajle - obsługuje gości - wykorzystuje sezonowe składniki i trendy w świecie barmaństwa - serwuje drinki | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Uczestnik potrafi wykonywać czynnościz zakresu pracy na stanowisku baristy | Kryteria weryfikacji - obsługuje ekspresy do kawy- przygotowuje różne napoje kawowe - dekoruje i prezentuje napoje kawowe | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeKelner
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęIzba Rzemieślnicza
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURNie
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoIzba Rzemieślnicza
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURNie
Program
Program
Moduł: Kelner
- Charakterystyka pracy kelnera
- Zasady higieny i bezpieczeństwa w pracy
- Obsługa klienta
- Techniki serwowania potraw i napojów
- Nakładanie i podawanie potraw
- Obsługa naczyń i sztućców
- Opisywanie i doradzanie dań i napojów
Moduł: Barman
- Charakterystyka pracy barmana
- Wyposażenie baru
- Narzędzia i sprzęt używany przez barmana
- Rodzaje alkoholi i ich cechy charakterystyczne
- Podstawowe techniki mieszania i muddlingu
- Korzystanie z shakera, mieszadła i innych narzędzi
- Przygotowywanie popularnych drinków i koktajli
Moduł: Barista
- Charakterystyka pracy baristy
- Zasady działania ekspresów do kawy
- Obsługa ekspresu: kalibracja, czyszczenie, konserwacja
- Rodzaje kawy
- Proces palenia kawy: jasny, średni, ciemny stopień palenia
- Techniki parzenia kawy
- Przygotowanie różnych napojów kawowych
Egzamin czeladniczy - 15 minut na każdego uczestnika. Rozpoczęcie egzaminu o 15:15. Czas przewidziany dla 15 uczestników to 3 godziny 45 minut. Przewidywany czas egzaminu dla wszystkich uczestników: 15:15-19:00.
Usługi szkoleniowe w ramach projektu są realizowane w godzinach dydaktycznych tj. 1 godz. = 45 min.
Czas trwania szkolenia: 28 godzin dydaktycznych, w tym 15 minut egzamin czeladniczy na uczestnika.
Podczas dnia szkoleniowego przewidziane są dwie przerwy: 15-minutowa oraz 30-minutowa.
Przerwy są wliczane w czas trwania usługi oraz w jej koszty.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 16 Charakterystyka pracy kelnera, barmana i baristy. Zasady higieny i bezpieczeństwa w pracy, obsługa klienta | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 09-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 16 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 09-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 16 Techniki serwowania potraw i napojów. Nakładanie i podawanie potraw. Obsługa naczyń i sztućców. Opisywanie i doradzanie dań i napojów | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 09-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 16 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 09-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 16 Wyposażenie baru. Narzędzia i sprzęt używany przez barmana. Rodzaje alkoholi i ich cechy charakterystyczn e | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 09-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 16 Podstawowe techniki mieszania i muddlingu. Korzystanie z shakera, mieszadła i innych narzędzi. Przygotowywanie popularnych drinków i koktajli. | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 16 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 16 Podstawowe techniki mieszania i muddlingu. Korzystanie z shakera, mieszadła i innych narzędzi. Przygotowywanie popularnych drinków i koktajli. | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 16 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 16 Podstawowe techniki mieszania i muddlingu. Korzystanie z shakera, mieszadła i innych narzędzi. Przygotowywanie popularnych drinków i koktajli. | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 10-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 16 Obsługa ekspresu. Rodzaje kawy. Proces palenia kawy. Techniki parzenia kawy. Przygotowanie różnych napojów kawowych | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 11-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 16 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 11-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 16 Obsługa ekspresu. Rodzaje kawy. Proces palenia kawy. Techniki parzenia kawy. Przygotowanie różnych napojów kawowych | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 11-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 16 Przerwa | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 11-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 16 Obsługa ekspresu. Rodzaje kawy. Proces palenia kawy. Techniki parzenia kawy. Przygotowanie różnych napojów kawowych | Prowadzący Bianka Pietrzyk | Data realizacji zajęć 11-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 16 Egzamin czeladniczy - Toruńska Izba Rzemieślnicza | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 11-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto5 040,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 040,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto180,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto180,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto100,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto100,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto1 000,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto1 000,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Bianka Pietrzyk
W ostatnich 5 latach prowadziła liczne szkolenia dla baristów i barmanów, współpracując z prestiżowymi lokalami gastronomicznymi, hotelami oraz akademiami kulinarnymi. Pracowała z różnymi grupami zawodowymi, a jej podejście do nauki jest spersonalizowane – dostosowuje programy szkoleniowe do potrzeb uczestników oraz obowiązujących trendów rynkowych.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy uczestnik otrzymuje materiały szkoleniowe. Według potrzeb szkoleniowych: materiały do zajęć praktycznych, materiały pomocnicze, narzędzia itp.
Informacje dodatkowe
Usługi szkoleniowe w ramach projektu są realizowane w godzinach dydaktycznych tj. 1 godz. = 45 min.
Czas trwania szkolenia: 28 godzin dydaktycznych, w tym jedna 15 minut egzamin czeladniczy na uczestnika.
Podczas dnia szkoleniowego przewidziane są dwie przerwy: 15-minutowa oraz 30-minutowa .
Przerwy są wliczane w czas trwania usługi oraz w jej koszty.
Usługa rozwojowa nie jest świadczona przez podmiot pełniący funkcję
Operatora lub Partnera Operatora w danym projekcie PSF lub w którymkolwiek
Regionalnym Programie lub FERS albo przez podmiot powiązany z Operatorem lub
Partnerem kapitałowo lub osobowo.
Cena usługi nie obejmuje kosztów niezwiązanych bezpośrednio z usługa
rozwojową, w szczególności kosztów środków trwałych przekazywanych
Uczestnikom/-czkom projektu, kosztów dojazdu, zakwaterowania i wyżywienia.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi