Szkolenie cukiernicze - CIASTO PARZONE
Szkolenie cukiernicze - CIASTO PARZONE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Wszystkie osoby, które chcą podnieść swoje kwalifikacje z zakresu tworzenia nowoczesnych monoporcji i aplikacji opartych na cieście parzonym - w tym cukiernicy, piekarze, kucharze i osoby przyuczające się.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji18-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestników do samodzielnego tworzenia nowoczesnych ciast z ciasta parzonego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy: charakteryzuje różne rodzaje ciasta parzonego i odpowiednio dobiera do potrzeb klienta. | Kryteria weryfikacji Ustala najważniejsze parametry przy produkcji różnych rodzajów ciastaparzonego w zależności od potrzeb wykorzystania. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności: przygotowuje samodzielnie różne rodzaje ciast i monoporcji opartych na cieście parzonym, wypieka je i odpowiednio składa, dekoruje i aranżuje w witrynie. | Kryteria weryfikacji Dopasowuje odpowiednie surowce, narzędzia i warunki produkcji do przygotowania odpowiednich rodzajów ciasta parzonego. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Zapraszamy Was na zupełnie NOWE szkolenie "IDEALNE PATE A CHOUX" z Michałem Wiśniewskim - cukiernikiem, technologiem, pasjonatem cukiernictwa.
Pozornie proste ciasto parzone to dla ambitnego cukiernika moc potencjału i możliwości. Nasze szkolenie w Szkole Artystycznej w Lublinie w formie praktycznych warsztatów, doskonale uzupełni zawodowy warsztat każdego cukiernika.
Receptury, ciasta, nadzienia, kremy i dekoracje z powodzeniem wykorzystasz także przy innych deserach i ciastach 🙂
Na tym dwudniowym szkoleniu, które poprowadzi doświadczony, niezwykle utalentowany Cukiernik Michał Wiśniewski, uczestnicy nauczą się przygotowywać nowoczesne, eleganckie desery-monoporcje oparte na cieście parzonym tak zwanym pate a choux.
Receptury, które poznasz na szkoleniu pozwolą przygotowywać desery, które będą zachwycać klientów i gości na organizowanych przyjęciach kameralnych i większych, oficjalnych takich jak spotkania firmowe, bankiety, okazje rodzinne takie jak chrzciny, komunie, wesela, studniówki i inne okazje do świętowania.
To są warsztaty praktyczne na których zarówno początkujący jak i bardziej doświadczeni uczestnicy nauczą się pod okiem prowadzącego przygotowania deserów. Swoje doświadczenia z kursu będą mogli następnie z łatwością wykorzystać w swojej codziennej pracy cukiernika, szefa kuchni lub restauratora.
Wszystkie aplikacje, które przedstawimy na szkoleniu charakteryzują się ciekawą, nowoczesną formą podania, a do ich produkcji użyjemy produktów sezonowych z wykorzystaniem ogólnodostępnych artykułów, co naszym zdaniem zawsze podnosi atrakcyjność receptur i stanowi dodatkowy atut dla kursantów w ich codziennej pracy po ukończeniu kursu.
Nie zastanawiaj się czy to szkolenie z ciasta parzonego - Pate a Choux jest właśnie dla Ciebie!
Zrób sobie test sprawdzający czy warto wziąć w nim udział i opdowiedz sobie na poniższe pytania.
- Czy potrzebujesz inspiracji i szukasz nowych efektownych deserów, które zachwycą Twoich klientów oraz gości?
- Czy chcesz "podszlifować" swój warsztat cukierniczy oraz nauczyć się sztuki wykańczania, dekorowania i serwowania smakowitych deserów w nowoczesnej formie?
- Czy chcesz otrzymać najlepsze przepisy na te wszystkie desery oraz poznać tajniki ich produkcji i wykańczania?
- Czy chcesz nauczyć się przygotowywać desry z ciasta parzonego (pate choux) podczas praktycznych warsztatów, które poprowadzi doświadczony cukiernik i ekspert znający najlepsze rozwiązania kulinarne i cukiernicze?
- Czy interesują Cię najnowsze trendy w kompozycji i kreacji deserów i ciast?
- Czy chcesz poznać wszystkie tajniki ciasta parzonego i jego możliwości wykorzystania u Siebie na pracowni?
Jeśli odpowiedź na przynajmniej jedno z powyższych pytań brzmi "Tak", nie zastanawiaj się i zarezerwuj sobie miejsce na naszym szkoleniu w Szkole Artystycznej w Lublinie, które odbędzie się w niedzielę i poniedziałek 22. i 23. czerwca. Specjalnie w niedzielę i poniedziałek, żeby umożliwić udział tym wszystkich, którzy w normalnym tygodniu pracy nie mogą wygospodarować zbyt dużo czasu na udział w dwudniowym szkoleniu.
Jest to autorskie podejście Michała do Pate a Choux...
Zadbaj by na Twoim stole oraz na stołach Twoich klientów nie zabrakło tych pysznych i przykuwających uwagę słodkości!
Na naszym szkoleniu dodatkowo nauczysz się prezentacji, którą zachwycisz klientów!
Pamiętaj, że również forma podania ciast i deserów oraz ich wykończenie i prezentacja jest bardzo ważna, niemal tak ważna jak kompozycje smakowe wypieków. Ludzie bardzo często "jedzą oczami".
Zobacz jakie wspaniałe propozycje przygotował dla Was tym razem nasz Mistrz Michał Wiśniewski:
- Ekler z krakulinem/ krem rokitnik/krem kokos/beza
- Ekler/krem malina z yuzu/compot malina/krem pistacjowy/maliny
- Tartaletka/ptyś/sable/krem mango/sos czerwona pomarańcza/cremeux mango/
- Karpatka/krem budyniowy/cremeux truskawka/truskawki w hibiskusie i limonce
- Ptyś czekoladowy/krem orzechowy/słony karmel/karmelizowane orzechy pekan w marakuji/krem mascarpone z paloną czekoladą
- Ptyś/ganache malinu-limonka/patissier waniliowy/truskawki z zielonym pieprzem/compot truskawka/
- Ptyś rolo/krem pistacjowy/ananas z tymiankiem/pralina pistacja
- Tort/ptysie/krem orzechowy z tonką/namelaka orzech tonka/biszkopt czekoladowy/tatar z arbuza/ganache Kahlua/
Takie właśnie mini dzieła sztuki będziecie w stanie stworzyć po szkoleniu z Michałem Wiśniewskim w Szkole Artystycznej Wiesława Kuci w Lublinie.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych - 10h dziennie.
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych monoprcji i ciast opartych na cieście parzonym.
W trakcie szkolenie przewidziano krótkie przerwy w zależności od potrzeb uczestników oraz przerwy regeneracyjne.
Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 13 Przywitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP, RODO. Omówienie planu szkolenia, zapoznanie z uczestnikami. | Prowadzący Michał Wiśniewski | Data realizacji zajęć 22-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 13 Omówienie zastosowania ciasta parzonego w nowoczesnym cukiernictwie. | Prowadzący Michał Wiśniewski | Data realizacji zajęć 22-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 13 Przygotowanie ciasta parzonego z wykorzystaniem różnych metod produkcji | Prowadzący Michał Wiśniewski | Data realizacji zajęć 22-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 13 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 13 Przygotowanie kremów, nadzień, wypełnień itd.. | Prowadzący Michał Wiśniewski | Data realizacji zajęć 22-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 13 Wypiek części ciast i aplikacji | Prowadzący Michał Wiśniewski | Data realizacji zajęć 22-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 13 Przywitanie, podsumowanie dnia poprzedniego, pytania itd. | Prowadzący Michał Wiśniewski | Data realizacji zajęć 23-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 13 Surowce wegańskie – zastępowanie produktów zwierzęcych i techniki ich zastosowania | Prowadzący Michał Wiśniewski | Data realizacji zajęć 23-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 13 Przygotowanie dekoracji deserów | Prowadzący Michał Wiśniewski | Data realizacji zajęć 23-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 13 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 13 Składanie deserów | Prowadzący Michał Wiśniewski | Data realizacji zajęć 23-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 13 Dekorowanie deserów, prezentacja końcowa | Prowadzący Michał Wiśniewski | Data realizacji zajęć 23-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 13 Walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto125,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto125,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Michał Wiśniewski
Pracował również min. dla Cukierni Sowa, Restauracji White Marlin, Cukierni Poćwiardowski i w wielu innych prestiżowych miejscach.
W pracy liczą się dla niego pasja i możliwość poznawania ludzi, nowych technologii, wymiany doświadczeń oraz satysfakcja konsumentów.
W czasie swojej drogi zawodowej odbył dużo szkoleń w Polsce i za granicą. Inspiracje czerpie z cukiernictwa hiszpańskiego i francuskiego.
Wzoruje się na fachowcach ze świata, ale ceni sobie również pracę polskich cukierników, kucharzy i piekarzy.
Do jego najważniejszych sukcesów należą m. in. Mistrzostwo Polski w przygotowaniu deseru na talerzu w 2015 r., Mistrzostwo Polski cukierników w 2018 r.
Michał Wiśniewski reprezentował Polskę na Coppa del Mondo della Gelateria w 2016 r. oraz w 2020 r. jako kapitan naszej ekipy.
Ostatnie 5 lat aktywnie działa w branży cukierniczej, prowadząc różnego rodzaju szkolenia cukiernicze oraz doradztwo cukiernicze.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
- Materiały do notowania dla kursantów ( notatnik i długopis).
Informacje dodatkowe
UWAGI !
1. Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników-15 min na każde 4 godzin, usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
2. Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
3. Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
4. Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
5. W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi