Nowoczesna kuchnia polska.
Nowoczesna kuchnia polska.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie dla osób, które chcą nabyć wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowywania i serwowania potraw nowoczesnej kuchni polskiej na dużych imprezach.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników11
- Data zakończenia rekrutacji15-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi35
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie przygotowuje uczestnika do samodzielnego tworzenia dań kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty według poznanych metod oraz układać dania na talerzu wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Potrafi tworzyć dania kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu | Kryteria weryfikacji - łączy smaki i tekstury wg poznanych metod- rozróżnia metody dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe - rozróżnia techniki stosowane w tradycyjnej kuchni | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Wykonuje różne techniki dekoracji dań | Kryteria weryfikacji - układa wszystkie elementy dania na talerzu z zachowaniem kontrastu kolorystycznego-tworzy nowoczesne dania kuchni polskiej - dania główne, przystawki i zupy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Przygotowuje zupy i przystawki w nowych odsłonach | Kryteria weryfikacji - wykonuje zupy kremy z kiszonych warzyw- wykonuje tatar wołowy oraz wegański | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Przygotowuje dania rybne | Kryteria weryfikacji - potrafi filetować i rozbierać ryby- serwuje tatar z pstrąga -wykorzystuje pozostałości z ryby do stworzenia sosu | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
BLOK I
- Wprowadzenie i omówienie kuchni polskiej - podział na kuchnię restauracyjną i bankietową.
- Tradycja w nowoczesnej kuchni.
- Zupy w kuchni polskiej.
- Nowoczesne techniki używane w tradycyjnej kuchni.
BLOK II
1. Rozbiór mięs w podziale na kuchnię bankietową i restauracyjną.
2. Roladka z polędwiczki wieprzowej , w otulinie drobiowej.
3. Rolada z polędwiczki wieprzowej w otulinie z szynką dojrzewającą.
4. Filet z kurczaka gotowany w suse vide.
5. Zastosowanie dodatków warzywnych w różnych odsłonach.
BLOK III
Zupy
1. Krem z kiszonego ogórka.
2. Krem z kiszonej kapusty.
3. Krem z pieczonego pomidora Vege.
4. Consome z mieszanego mięsa (polski ramen).
BLOK IV
Przystawki i zimna płyta.
1. Tatar z wołowy.
2. Tatar wegański.
3. Terina z kurczaka.
4. Patte wieprzowe.
5. Gotowane mięsa z Suse vide.
BLOK V
Ryby w kuchni polskiej.
1. Rozbiór i filetowanie.
2. Tatar z pstrąga.
3. Pstrąg na grzance z suszonymi pomidorami i sałatka z pomidora , ogórka.
4. Pstrąg , makaron grafini sos maślana, winny.
5. Sosy z wykorzystaniem pozostałości po filetowaniu ryby.
BLOK VI
- Sprawdzenie nabytej wiedzy - walidacja.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 30 Wprowadzenie i omówienie kuchni polskiej - podział na kuchnię restauracyjną i bankietową. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 30 Tradycja w nowoczesnej kuchni. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 30 Zupy w kuchni polskiej. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 30 Przerwa | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 10:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 30 Nowoczesne techniki używane w tradycyjnej kuchni. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 30 Rozbiór mięs w podziale na kuchnię bankietową i restauracyjną. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 30 Roladka z polędwiczki wieprzowej , w otulinie drobiowej. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 30 Przerwa | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 14:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 30 Rolada z polędwiczki wieprzowej w otulinie z szynką dojrzewającą. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 16-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 30 Filet z kurczaka gotowany w suse vide. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 30 Zastosowanie dodatków warzywnych w różnych odsłonach. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 30 Krem z kiszonego ogórka. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 30 Przerwa. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 11:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 30 Krem z kiszonej kapusty. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 30 Krem z pieczonego pomidora Vege. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 30 Consome z mieszanego mięsa (polski ramen). | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:45 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 30 Tatar z wołowy. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 30 Przerwa. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 30 Tatar wegański. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 30 Terina z kurczaka. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 17-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:45 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 30 Patte wieprzowe. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 18-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 30 Gotowane mięsa z Suse vide. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 18-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 30 Rozbiór i filetowanie | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 18-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 30 Tatar z pstrąga. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 18-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 11:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 30 Przerwa. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 18-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:30 | Godzina zakończenia 11:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 30 Pstrąg na grzance z suszonymi pomidorami i sałatka z pomidora, ogórka. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 18-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:45 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 30 Pstrąg , makaron grafini sos maślana, winny. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 18-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 13:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 30 Sosy z wykorzystaniem pozostałości po filetowaniu ryby. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 18-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 29 z 30 Przerwa. | Prowadzący Waldemar Kaniewski | Data realizacji zajęć 18-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 30 z 30 BLOK VI - sprawdzenie nabytej wiedzy - walidacja | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 18-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 17:00 | Liczba godzin 02:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 158,60 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto5 820,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto204,53 PLN
- Koszt osobogodziny netto166,29 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Waldemar Kaniewski
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy otrzymują pisemne listy składników i receptury przygotowywania potraw określonych w programie szkolenia, aktywnie uczestniczą w każdym etapie przygotowywania większości potraw objętych programem wykonując poszczególne czynności samodzielnie pod nadzorem prowadzącego. Pozwala to na zdobycie maksymalnej ilości praktycznej wiedzy i doświadczenia.
Informacje dodatkowe
Usługa realizowana w godzinach dydaktycznych.
Codziennie przewidziane dwie przerwy - przerwy wliczają się w czas szkolenia.
ZAPIS NA USŁUGĘ PO WCZEŚNIEJSZEJ KONSULTACJI Z FIRMĄ SZKOLENIOWĄ
Weryfikacja uczestnictwa w szkoleniu - na podstawie listy obecności.