Skuteczne Wdrażanie i Zarządzanie Procedurami HACCP: Zapewnienie Bezpieczeństwa Żywności w praktyce.
Skuteczne Wdrażanie i Zarządzanie Procedurami HACCP: Zapewnienie Bezpieczeństwa Żywności w praktyce.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupa docelowa kursu „Skuteczne Wdrażanie i Zarządzanie Procedurami HACCP: Zapewnienie Bezpieczeństwa Żywności w praktyce ” to wszyscy pracownicy branży spożywczej oraz przedsiębiorstw spożywczych, w tym szczególnie kucharze, kelnerzy, którzy pracują w bezpośrednim kontakcie z żywnością. Szkolenie skierowane jest do grupy docelowej pomoże uczestnikom zdobyć kluczową wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności, ryzyka związanego z jej produkcją i obrotem oraz metod eliminowania zagrożeń, co jest niezbędne do utrzymania wysokich standardów jakości w firmach spożywczych.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji25-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem edukacyjnym szkolenia jest zrozumienie podstawowych zasad HACCP–przekazanie uczestnikom wiedzy o systemie HACCP, jego celach oraz kluczowych zasadach, takich jak analiza ryzyka, identyfikacja zagrożeń, oraz ustalanie krytycznych punktów kontrolnych (CCP), rozpoznawanie zagrożeń w produkcji żywności – nauka identyfikacji potencjalnych zagrożeń mikrobiologicznych, chemicznych i fizycznych w różnych etapach produkcji żywności, od surowców po gotowe produkty oraz praktyczne wdrożenie proceduREfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się 1. WiedzaUczestnik definiuje zasady bezpieczeństwa żywności, procedur monitorowania, analizowania zagrożeń oraz wdraża odpowiednie środki zapobiegawcze. | Kryteria weryfikacji Uczestnik:- zna zasady systemu HACCP - opisuje etapy wdrażania systemu HACCP - rozumie przepisy prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności - rozumie metody identyfikacji zagrożeń | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się 2. UmiejętnościUczestnik wdraża i utrzymuje system bezpieczeństwa żywności w organizacji | Kryteria weryfikacji Uczestnik:- przeprowadza analizę zagrożeń - monitoruje punkty krytyczne - dokumentuje działania w ramach systemu HACCP | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się 3. Kompetencje Uczestnik rozwiązuje problemu w dynamicznych warunkach, a także w kontekście zarządzania systemem HACCP w organizacjach. | Kryteria weryfikacji Uczestnik: - podejmuje decyzje oparte na analizie ryzyka - skutecznie zarządza systemem HACCP - przewiduje potencjalne zagrożenia | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
- Wprowadzenie do systemu HACCP i podstawy teoretyczne
- Podstawy systemu HACCP – definicje i zasady
- Wymagania prawne i normy związane z HACCP
- Analiza zagrożeń i identyfikacja punktów krytycznych
- Określanie granic krytycznych
- Procedury monitorowania CCP
- Działania korygujące w przypadku odchyleń
- Dokumentacja systemu HACCP
- Weryfikacja efektywności systemu HACCP
- Szkolenie personelu i komunikacja w organizacji
Czas trwania: szkolenie trwa 16 godzin szkoleniowych (45-min).
Uczestnik otrzyma zaświadczenie potwierdzające odbycie kursu.
Przerwa nie jest wliczona w czas trwania szkolenia. Walidacja jest wliczona w czas trwania szkolenia.
Walidacja zostanie przeprowadzona w formie testu teoretycznego.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 Wprowadzenie do systemu HACCP i podstawy teoretyczne (1 h) | Prowadzący Agnieszka Kuczyńska | Data realizacji zajęć 26-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 Podstawy systemu HACCP – definicje i zasady (2 h) | Prowadzący Agnieszka Kuczyńska | Data realizacji zajęć 26-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 Wymagania prawne i normy związane z HACCP (2 h) | Prowadzący Agnieszka Kuczyńska | Data realizacji zajęć 26-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 Analiza zagrożeń i identyfikacja punktów krytycznych (2 h) | Prowadzący Agnieszka Kuczyńska | Data realizacji zajęć 26-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 Procedury monitorowania i określenie punktów krytycznych (1 h) | Prowadzący Agnieszka Kuczyńska | Data realizacji zajęć 27-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 Dokumentacja systemu HACCP (2 h) | Prowadzący Agnieszka Kuczyńska | Data realizacji zajęć 27-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 Działania korygujące i weryfikacja efektywności systemu (2 h) | Prowadzący Agnieszka Kuczyńska | Data realizacji zajęć 27-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 Komunikacja w organizacji, wnioski. Walidacja. (2 h) | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto156,25 PLN
- Koszt osobogodziny netto156,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Agnieszka Kuczyńska
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
O materiałach
Uczestnik na prośbę może otrzymać prezentacje od wykładowcy.
Informacje dodatkowe
Warunki uczestnictwa:
Warunkiem uczestnictwa jest zapisanie się na usługę
Informacje dodatkowe:
Usługa zostanie zrealizowana stacjonarnie.
Warunki techniczne :
Sprzęt:
- Procesor: Dowolny procesor obsługujący nowoczesne przeglądarki (Intel Core i3 lub odpowiednik).
- Pamięć RAM: Minimum 4 GB.
- Kamera: Opcjonalna (jeśli uczestnik chce włączyć wideo).
- Mikrofon: Opcjonalny (jeśli uczestnik chce aktywnie uczestniczyć w dyskusji).
- Głośniki/słuchawki: Do odbioru dźwięku z webinaru.
- Połączenie internetowe: Szerokopasmowe łącze (zalecane minimum 2 Mbps dla transmisji wideo w jakości HD).
System operacyjny:
- Windows: Windows 7, 8, 10, 11.
- macOS: macOS 10.13 lub nowszy.
- Linux: Obsługiwane przez przeglądarki (Chrome).
Przeglądarka:
- Google Chrome (zalecana dla najlepszej kompatybilności).
- Mozilla Firefox
- Microsoft Edge
- Safari (dla systemów macOS).
Wymagania sieciowe:
- Prędkość pobierania: Co najmniej 2 Mbps.
- Prędkość wysyłania: Co najmniej 1 Mbps.
- Porty: Platforma ClickMeeting działa w standardzie H
Adres
Adres
Polska, Masłów Pierwszy, ul. Pilotów 19, 26-001
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe