Kreatywne Smaki: Sztuka Koktajli, Kawy i Win.
Kreatywne Smaki: Sztuka Koktajli, Kawy i Win.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kurs jest skierowany do szerokiego kręgu pracowników kawiarni, barów i hoteli, osób pracujących w branży gastronomicznej tj. : sommelierów, baristów, barmanów i menadżerów, a także kucharzy i szefów kuchni.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji18-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem kursu jest rozwinięcie umiejętności uczestników w zakresie twórczego i profesjonalnego przygotowywania koktajli, napojów kawowych oraz dobierania win, z uwzględnieniem nowoczesnych trendów i kreatywnych technik w branży gastronomicznej. Uczestnicy nauczą się łączyć różne techniki przygotowywania napojów, tworzyć autorskie kompozycje smakowe oraz doskonalić swoją wiedzę na temat kultury picia kawy i wina, co umożliwi im dostosowanie oferty do wymagających gości oraz wyróżnienie się na rynkuEfekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się 1. WiedzaUczestnik będzie znał kluczowe techniki barmańskie i baristyczne, w tym metody mieszania, mieszania w shakerze, muddlingu, parzenia espresso, cappuccino, a także podstawy degustacji win. | Kryteria weryfikacji Uczestnik:- zna rodzaje kaw - klasyfikuje koktajle - zna zasady łącznie koktajli - zna rodzaje win | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się 2. UmiejętnościUczestnik umiejętnie obsługuje klientów barów i kawiarni. | Kryteria weryfikacji Uczestnik:- profesjonalnie obsługuje gości - ocenia napoje pod kątem innowacyjności - wykonuje koktajle - umie eksperymentować z nowymi składnikami - dostosowuje składniki do potrzeb gości | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się 3. Kompetencje Uczestnik nawiązuje pozytywne relacje z klientami, rozpoznaje ich potrzeby oraz dostarcza im spersonalizowaną usługę w zakresie doboru napojów, dbając o profesjonalizm i satysfakcję gości. | Kryteria weryfikacji Uczestnik: - organizuje swoje stanowisko pracy - dobiera odpowiednie techniki i składniki - skutecznie komunikuje się z potencjalnym klientem | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
- Koktajle i wina- historia koktajli od klasyki po nowoczesne trendy.
- Omówienie podstawowych technik barmańskich.
- Wprowadzenie do składników koktajli.
- Sprzęt barmański.
- Przygotowanie klasycznych koktajli.
- Przygotowanie kaw, rodzaje kawy i ich pochodzenie.
- Podstawy serwowania wina, rodzaje wina. Dobór wina.
Czas trwania: szkolenie trwa 16 godzin szkoleniowych (45-min).
Uczestnik otrzyma zaświadczenie potwierdzające odbycie kursu.
Przerwa nie jest wliczona w czas trwania szkolenia. Walidacja jest wliczona w czas trwania szkolenia.
Walidacja zostanie przeprowadzona w formie testu teoretycznego oraz wywiadu swobodnego.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 Koktajle i wina- historia koktajli od klasyki po nowoczesne trendy (1 h) | Prowadzący Paweł Borowiec | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 Omówienie podstawowych technik barmańskich. (2 h) | Prowadzący Paweł Borowiec | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 Wprowadzenie do składników koktajli. (2 h) | Prowadzący Paweł Borowiec | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 Sprzęt barmański i obsługa. (2 h) | Prowadzący Paweł Borowiec | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 Przygotowanie klasycznych koktajli (1 h) | Prowadzący Paweł Borowiec | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 Przygotowanie kaw, rodzaje kawy i ich pochodzenie (2 h) | Prowadzący Paweł Borowiec | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 Podstawy serwowania wina, rodzaje wina. Dobór wina (2 h) | Prowadzący Paweł Borowiec | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 Omówienie przykładów, wnioski. Walidacja. (2 h) | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 400,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 400,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Paweł Borowiec
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnik na prośbę może otrzymać prezentacje od wykładowcy.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uczestnictwa jest zapisanie się na usługę
Informacje dodatkowe
Usługa zostanie zrealizowana stacjonarnie.
Warunki techniczne :
Sprzęt:
- Procesor: Dowolny procesor obsługujący nowoczesne przeglądarki (Intel Core i3 lub odpowiednik).
- Pamięć RAM: Minimum 4 GB.
- Kamera: Opcjonalna (jeśli uczestnik chce włączyć wideo).
- Mikrofon: Opcjonalny (jeśli uczestnik chce aktywnie uczestniczyć w dyskusji).
- Głośniki/słuchawki: Do odbioru dźwięku z webinaru.
- Połączenie internetowe: Szerokopasmowe łącze (zalecane minimum 2 Mbps dla transmisji wideo w jakości HD).
System operacyjny:
- Windows: Windows 7, 8, 10, 11.
- macOS: macOS 10.13 lub nowszy.
- Linux: Obsługiwane przez przeglądarki (Chrome).
Przeglądarka:
- Google Chrome (zalecana dla najlepszej kompatybilności).
- Mozilla Firefox
- Microsoft Edge
- Safari (dla systemów macOS).
Wymagania sieciowe:
- Prędkość pobierania: Co najmniej 2 Mbps.
- Prędkość wysyłania: Co najmniej 1 Mbps.
- Porty: Platforma ClickMeeting działa w standardzie HTTP/HTTPS, więc wymaga otwartych portów 80 i 443.
Adres
Adres
Polska, Masłów Pierwszy, ul. Pilotów 19, 26-001
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe