Trendy kulinarne i ich wpływ na menu hotelowe. Opracowywanie innowacyjnego menu.
Możliwość dofinansowania
Trendy kulinarne i ich wpływ na menu hotelowe. Opracowywanie innowacyjnego menu.
Numer usługi 2025/03/17/174663/2629085
2 400,00 PLN
brutto
2 400,00 PLNnetto
150,00 PLNbrutto/h
150,00 PLNnetto/h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Kurs jest skierowany do szerokiego kręgu pracowników sektora hotelarskiego: szefów kuchni, kucharzy, kelnerów, menadżerów oraz osób odpowiedzialnych za zarządzanie usługami cateringowymi w hotelach.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników15
- Data zakończenia rekrutacji04-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem kursu jest zapoznanie uczestników z najnowszymi trendami kulinarnymi, które kształtują współczesną gastronomię, oraz dostarczenie praktycznych narzędzi do opracowywania innowacyjnych i atrakcyjnych menu hotelowych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się 1. WiedzaUczestnik wymienia najnowsze globalne i lokalne trendy kulinarne, takie jak kuchnia roślinna, zero waste, dieta bezglutenowa, kuchnia molekularna i inne. | Kryteria weryfikacji Uczestnik:- zna zasady tworzenia innowacyjnego menu - rozpoznaje wpływ trendów kulinarnych - zna zasady optymalizacji kosztów przy tworzeniu menu - zna rolę marketingu kulinarnego | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się 2. UmiejętnościUczestnik opracowuje i wdraża propozycję nowego menu hotelowego, które uwzględnia aktualne globalne i lokalne trendy kulinarne. | Kryteria weryfikacji Uczestnik:- przeprowadza analizę kosztów potraw - przeprowadza analizę potrzeb gości - stosuje techniki komunikacji kulinarnej - planuje strategię marketingową - dostosowuje menu do różnych form żywienia | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się 3. Kompetencje Uczestnik potrafi twórczo i efektywnie wprowadzać nowe trendy kulinarne w menu hotelowym, biorąc pod uwagę oczekiwania gości oraz cele biznesowe hotelu. | Kryteria weryfikacji Uczestnik: - efektywnie kontroluje koszty - wdraża skuteczne strategie w działaniu hotelu - integruje zasady zrównoważonego rozwoju | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Pytanie 1. Czy dokument potwierdzający uzyskanie kompetencji zawiera opis efektów uczenia się?
Tak
Pytanie 2. Czy dokument potwierdza, że walidacja została przeprowadzona w oparciu o zdefiniowane w efektach uczenia się kryteria ich weryfikacji?
Tak
Pytanie 3. Czy dokument potwierdza zastosowanie rozwiązań zapewniających rozdzielenie procesów kształcenia i szkolenia od walidacji?
Tak
Program
Program
- Wprowadzenie do trendów kulinarnych
- Omówienie globalnych i lokalnych trendów.
- Zrównoważony rozwój i odpowiedzialność ekologiczna w menu hotelowym
- Proces opracowywania innowacyjnego menu hotelowego
- Optymalizacja kosztów i zarządzanie zasobami przy opracowywaniu menu
- Marketing kulinarny – promowanie innowacyjnego menu
- Analiza wprowadzenia innowacyjnego menu w praktyce
Czas trwania: szkolenie trwa 16 godzin szkoleniowych (45-min).
Uczestnik otrzyma zaświadczenie potwierdzające odbycie kursu.
Przerwa nie jest wliczona w czas trwania szkolenia. Walidacja jest wliczona w czas trwania szkolenia.
Walidacja zostanie przeprowadzona w formie testu teoretycznego oraz wywiadu swobodnego.
Harmonogram
Harmonogram
Liczba przedmiotów/zajęć: 8
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 Wprowadzenie do trendów kulinarnych (1 h) | Prowadzący Tomasz Soczumski | Data realizacji zajęć 05-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 Omówienie globalnych i lokalnych trendów. (2 h) | Prowadzący Tomasz Soczumski | Data realizacji zajęć 05-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 Zrównoważony rozwój i odpowiedzialność ekologiczna w menu hotelowym (2 h) | Prowadzący Tomasz Soczumski | Data realizacji zajęć 05-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 Proces opracowywania innowacyjnego menu hotelowego skargami (2 h) | Prowadzący Tomasz Soczumski | Data realizacji zajęć 05-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 Optymalizacja kosztów przy opracowywaniu menu (1 h) | Prowadzący Tomasz Soczumski | Data realizacji zajęć 06-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 Marketing kulinarny – promowanie innowacyjnego menu (2 h) | Prowadzący Tomasz Soczumski | Data realizacji zajęć 06-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 Analiza wprowadzenia innowacyjnego menu w praktyce (2 h) | Prowadzący Tomasz Soczumski | Data realizacji zajęć 06-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 Omówienie przykładów, wnioski. Walidacja. (2 h) | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 06-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:45 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 400,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 400,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto150,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto150,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Liczba prowadzących: 1
1 z 1
Tomasz Soczumski
Szef kuchni. Swoją karierę zawodową rozpoczynał w domu weselnym, dzięki któremu nauczył się podstaw i organizacji pracy na kuchni. Następnie doświadczenie zdobywał w 4 i 5***** hotelach i restauracjach. W młodym wieku został Szefem kuchni, a aktualnie dowodzi ekipą w restauracji Żółty Słoń. Uczestnik i laureat wielu konkursów ogólnopolskich i międzynarodowych.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnik na prośbę może otrzymać prezentacje od wykładowcy.
Warunki uczestnictwa
Warunkiem uczestnictwa jest zapisanie się na usługę
Informacje dodatkowe
Usługa zostanie zrealizowana stacjonarnie.
Warunki techniczne :
Sprzęt:
- Procesor: Dowolny procesor obsługujący nowoczesne przeglądarki (Intel Core i3 lub odpowiednik).
- Pamięć RAM: Minimum 4 GB.
- Kamera: Opcjonalna (jeśli uczestnik chce włączyć wideo).
- Mikrofon: Opcjonalny (jeśli uczestnik chce aktywnie uczestniczyć w dyskusji).
- Głośniki/słuchawki: Do odbioru dźwięku z webinaru.
- Połączenie internetowe: Szerokopasmowe łącze (zalecane minimum 2 Mbps dla transmisji wideo w jakości HD).
System operacyjny:
- Windows: Windows 7, 8, 10, 11.
- macOS: macOS 10.13 lub nowszy.
- Linux: Obsługiwane przez przeglądarki (Chrome).
Przeglądarka:
- Google Chrome (zalecana dla najlepszej kompatybilności).
- Mozilla Firefox
- Microsoft Edge
- Safari (dla systemów macOS).
Wymagania sieciowe:
- Prędkość pobierania: Co najmniej 2 Mbps.
- Prędkość wysyłania: Co najmniej 1 Mbps.
- Porty: Platforma ClickMeeting działa w standardzie HTTP/HTTPS, więc wymaga otwartych portów 80 i 443.
Adres
Adres
Masłów Pierwszy
26-001 Masłów Pierwszy
woj. świętokrzyskie
Hotel Aviator Business Hotel Medical&SPA
Polska, Masłów Pierwszy, ul. Pilotów 19, 26-001
Polska, Masłów Pierwszy, ul. Pilotów 19, 26-001
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Laboratorium komputerowe
Kontakt
Kontakt
Aleksandra Jońca
E-mail
a.jonca@fpd.pl
Telefon
(+48) 574 157 925