Szkolenie cukiernicze - PROSTY TORT Z FIGURKĄ OD PODSTAW
Szkolenie cukiernicze - PROSTY TORT Z FIGURKĄ OD PODSTAW
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy oraz osób, które chcą rozszerzyć swoje umiejętności z zakresu wykonywania prostych nowoczesnych tortów jedno-piętrowych.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji09-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi11
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do nabycia praktycznych umiejętności w zakresie tworzenia prostych tortów: pieczenia biszkoptu, robienia kremu i ganaszy, składania tortu oraz wykonywania polewy. Uczestnik nauczy się również korzystania z maszyn, urządzeń i sprzętu potrzebnego do produkcji tortów.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się UMIEJĘTNOŚCI: Samodzielne składanie stabilnych tortów oraz nauka różnych metod dekoracji. Wypiekanie i składanie prostych tortów przy wykorzystaniu poznanych metod tynkowania, stabilizacji, dekorowania, przechowywania oraz przewożenia tortu. | Kryteria weryfikacji Wypieka odpowiednie biszkopty, przygotowuje samodzielnie kremy, musy, żelki i polewę. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Omawia sposoby prawidłowego tynkowania. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Łączy poszczególne piętra w tortach tak aby były stabilne. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustalacele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Stosuje zasady komunikacji interpersonalnej - potrafi przekazać swoją wiedzę współpracownikom, podwładnym,posiada kompetencje społeczne, niezbędne do wykonywania pracy w zespole, radzi sobie w trudnych sytuacjach w środowisku cukierniczym. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się WIEDZA: definiuje poszczególne etapy tworzenia stabilnego tortu piętrowego | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje stabilne biszkopty, kremy, nadzienia, żelki i chrupki. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Dobiera odpowiednie metody stabilizacji tortu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy, osób, które chcą podnieść swoje umiejętności z zakresu wykonywania tortów dwupiętrowych.
- Wypiekanie biszkoptów
- Przygotowanie musów owocowych i ganaszy
- Składanie tortu
- Tynkowanie tortu
- Wykonanie drobnych dekoracji tortu, figurka z masy cukrowej
- Dekorowanie tortu
- Prezentacja gotowego tortu
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych:. Od 08:00 do 16:15- 11h dydaktycznych.
Każdy uczestnik samodzielnie pracuje przy swoim stanowisku pracy i samodzielnie składa i dekoruje tort.
Szkolenie ma na celu przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych tortów. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu zachowania kontrastu kolorystycznego.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 10 Wprowadzenie do szkolenia, zasady BHP, RODO itd. | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 10 Omówienie receptur i planu szkolenia. Przedstawienie się uczestników. | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 10 Przygotowanie i naważenie surowców zgodnie z recepturami. | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 10 Wypiekanie biszkoptów oraz przygotowywanie nadzień, kremów, chrupek, żelek itd. | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 10 Przerwa | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 10 Składanie tortu, stabilizacja | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 10 Tynkowanie tortów i przygotowanie dekoracji - figurka z masy cukrowej i innych drobnych dekoracji | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 10 Ekspozycja tortów, omówienie wad i przyczyn ich powstawania. Pytania | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 10 Podsumowanie, wręczenie certyfikatów. | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 10 walidacja szkolenia | Prowadzący Magdalena Belniak | Data realizacji zajęć 14-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 300,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 300,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto118,18 PLN
- Koszt osobogodziny netto118,18 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Magdalena Belniak
Jej specjalizacja to torty artystyczne oraz nowoczesne desery. Dekoracje stanowią jej znak rozpoznawczy. Choć jest głównie samoukiem, zawsze chętnie poszerza swoją wiedzę na szkoleniach i profesjonalnych kursach oraz aktywnie interesując się branżą, nowinkami i modą w cukiernictwie.
Przez pewien czas pracowała na kuchni jednej z lubelskich restauracji, gdzie przygotowywałam wykwintne dania.
Pomagała z radością również swojej mamie, która prowadziła własną gastronomię, dlatego praca w kuchni nie tylko nie jest dla niej obca, lecz wręcz przeciwnie: to jej prawdziwa pasja.
Poza cukiernictwem uwielbia taniec. To jej drugie źródło radości i wyrazu artystycznego. Choć zaczynała swoją profesjonalną karierę na uniwersytecie medycznym to jednak ostatecznie zdecydowała się na wstąpienie na ścieżkę kariery jako cukiernik.
To właśnie w słodkich smakach i pięknych dekoracjach odnalazła swoje powołanie i życiową drogę.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
Podczas szkolenia zapewniamy:
1. stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
2. surowce
3. certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
Informacje dodatkowe
Szkolenie odbywa się w małej grupie max. 8mio osobowej.
Kady uczestnik pracuje na swoim torcie przy swoim stanowisku pracy.
Usługa jest realizowana codziennie od 08:00 do 16:15 - 11h w godzinach dydaktycznych.
UWAGI !
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników, usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
- Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT.
Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi