Szkolenie cukiernicze -NOWOCZESNE CIASTA KROJONE
Szkolenie cukiernicze -NOWOCZESNE CIASTA KROJONE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Wszystkie osoby, które chcą podnieść swoje kwalifikacje z zakresu tworzenia nowoczesnych ciast krojonych/ porcjowanych - w tym cukiernicy, piekarze, kucharze i osoby przyuczające się.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji23-10-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi22
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestników do samodzielnego tworzenia nowoczesnych ciast krojonych.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy: charakteryzuje różne rodzaje ciast krojonych i odpowiednio dobiera do potrzeb klienta. | Kryteria weryfikacji Ustala najważniejsze parametry przy produkcji różnych rodzajów ciast krojonych w zależności od potrzeb wykorzystania. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności: przygotowuje samodzielnie różne rodzaje ciast, wypieka je i odpowiednio składa, dekoruje i aranżuje ciasta w witrynie. | Kryteria weryfikacji Dopasowuje odpowiednie surowce, narzędzia i warunki produkcji do przygotowania odpowiednich rodzajów ciast krojonych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Na naszym dwudniowym kursie poznacie tradycyjne i nowoczesne receptury nowoczesnych ciast krojonych. Tylko u nas Jacek Mucha w roli trenera szkolenia. Mistrz smaku i dekoracji.
Porcjowane ciasta krojone to chyba najbardziej znana forma podania i prezentacji różnorodnych ciast deserowych w witrynach cukierniczych, na bankietach i przyjęciach. Dają nam nieograniczone możliwości smakowe i wykończeniowe. Kroi się je na dowolnej wielkości porcje w zależności od potrzeb klienta. Ciasta krojone pomagają nam oszczędzić czas na przygotowanie oraz miejsce, w którym je przechowujemy. Do tego są idealnie skomponowane smakowo i pięknie wykończone, dlatego właśnie będą na pewno ciekawym i niezbędnym produktem w ofercie Twojej firmy, cukierni czy cateringu.
Na szkoleniu z Jackiem Muchą wykonacie aż 7 ciast o smakach:
- kawa / kakao
- kokos / czekolada
- brownie / czarny bez/ toffi (wege bez glutenu)
- karmel / czarna porzeczka
- marchew /twaróg / orzech włoski
- migdał / brzoskwinia / palona biała czekolada
- mleczna czekolada / orzech laskowy / jeżyny
Kurs skierowany jest do osób średnio-zaawansowanych, ale mile widziane są również osoby początkujące, które nie mają czego się obawiać, gdyż wspólnymi siłami zrealizujemy cały program i nauczymy się wielu ciekawych i wartościowych rzeczy.
DLACZEGO WARTO DO NAS PRZYJECHAĆ NA SZKOLENIE Z CIAST KROJONYCH Z JACKIEM MUCHĄ?
- Będziesz uczestniczył czynnie w procesie tworzenia tych niezwykłych porcjowanych ciast krojonych pod okiem Jacka Muchy
- Dowiesz się jakich błędów unikać przy produkcji ciast oraz jak niwelować skutki tych błędów
- Podczas tych praktycznych warsztatów cukierniczych poznasz mnóstwo technik, od przygotowywania różnego rodzaju ciast na spody, przez rozmaite musy, żelki i ganasze po piękne polewy
- Dodatkowo zaprezentowane zostaną nowoczesne sposoby dekorowania, które zachwycają swoją elegancją, prostotą ale i łatwością wykonania
- Będziesz pracować nad formą i estetyką nowoczesnego wykańczania ciast
- Poznasz najciekawsze i najmodniejsze połączenia smakowe
- Otrzymasz specjalnie przygotowany skrypt z wszystkimi autorskimi recepturami przygotowanymi przez Jacka oraz piękny fartuszek na własność
- Wszystkie ciasta po szkoleniu zabierzecie do domu!
- Zwieńczeniem dwudniowego szkolenia będzie piękna aranżacja w formie słodkiego stołu oraz możliwość zrobienia zdjęć
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych - 11h dziennie.
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych ciast krojonych.
W trakcie szkolenie przewidziano krótkie przerwy w zależności od potrzeb uczestników oraz przerwy regeneracyjne codziennie w godzinach 12:00-12:15
Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu szkolenia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 14 Przywitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP, RODO. Omówienie planu szkolenia, zapoznanie z uczestnikami. | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 14 Omówienie zastosowania i wykorzystania ciast krojonych w nowoczesnym cukiernictwie. | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 14 Przygotowanie różnych spodów ciastz wykorzystaniem różnych metod produkcji | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 14 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 14 Przygotowanie kremów gotowanych i pieczonych | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 14 Wykonanie ciast kruchych i biszkoptów | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 27-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 14 Przywitanie, podsumowanie dnia poprzedniego, pytania itd. | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 14 Przygotowanie polew, nadzień, ganachy itd.. | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 14 Przygotowanie dekoracji ciast | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 14 Przerwa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 14 Składanie ciast | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 14 Dekorowanie ciast, prezentacja końcowa | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 14 Zakończenie szkolenia, wręczenie certyfikatów | Prowadzący Jacek Mucha | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 14 Walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 28-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 300,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 300,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto104,55 PLN
- Koszt osobogodziny netto104,55 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Jacek Mucha
W zawodzie od ponad 20 lat. Doświadczenie zdobywał w cukierniach, renomowanych hotelach oraz prestiżowych restauracjach typu Fine Dinning, między innymi w Nolita Restaurant w Warszawie, gdzie pełnił funkcję szefa cukierni.
Uczestniczył w wielu szkoleniach w Polsce i za granicą. Entuzjasta nieoczywistych połączeń technik, struktur i smaków. Inspirowany klasycznym cukiernictwem, łącząc je z nowoczesnością nadaje swój własny styl.
Indywidualista, zwolennik swobody działania w dążeniu do osiągnięcia doskonałości smaku. Prowadzi szkolenia w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia od kilku lat.
Ostatnie 5 lat aktywnie działa w branży cukierniczej.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
- Materiały do notowania dla kursantów ( notatnik i długopis).
Informacje dodatkowe
UWAGI !
1. Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników-15 min na każde 4 godzin, usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
2. Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
3. Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
4. Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
5. W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi