Szkolenie cukiernicze - Podstawy cukiernictwa: MONOPORCJE
Szkolenie cukiernicze - Podstawy cukiernictwa: MONOPORCJE
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Cukiernicy, piekarze, kucharze, a także wszyscy, którzy chcą nabyć umiejętność tworzenia nowoczesnych deserów w formie monoporcji.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji05-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do wykonywania samodzielnie nowoczesnych sztukowych ciastek- monoporcji, ich składania, dekorowania i odpowiedniej ekspozycji w witrynie.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy: charakteryzuje różne rodzaje deserów- monoporcji i odpowiednio dobiera do potrzeb klienta. | Kryteria weryfikacji Ustala najważniejsze parametry przy produkcji różnych rodzajów deserów- monoporcji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności: przygotowuje samodzielnie różne rodzaje drobnych deserów tak zwanych monoporcji, wypieka je i odpowiednio dekoruje i aranżuje słodki stół. | Kryteria weryfikacji Dopasowuje odpowiednie surowce, narzędzia i warunki produkcji do przygotowania odpowiednich deserów -monoporcji na słodki stół. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
MONOPORCJE - każda z nich stanowi osobny deser, a zestawione ze sobą można wykorzystać do stworzenia kompozycji słodkiego stołu.
Różnorodne formy, kształty i kompozycje smakowe na pewno Was zaskoczą i pozwolą wam wykorzystać te inspiracje w pracy zawodowej.
Dzięki temu będziecie mogli zabłysnąć i pozytywnie zaskoczyć swoich klientów.
Wykonacie nowoczesne monoporcje, tartaletki, ptysie wiele innych różnorodnych aplikacji.
DLACZEGO WARTO WZIĄĆ UDZIAŁ W TYM SZKOLENIU Z MONOPORCJI?
- Kursanci dostają specjalnie przygotowane skrypty ze wszystkimi recepturami, używanymi podczas szkolenia oraz piękne fartuszki, które również zabieracie ze sobą po szkoleniu do domu lub do pracy.
- Nowy autorski program szkolenia - zupełnie nowa odsłona i nowe aplikacje.
- Szkolenie w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia ma charakter warsztatowy.
- Podczas szkolenia każdy uczestnik uczestniczy czynnie w wykonywaniu i wypieku tych wszystkich monoporcji i deserów, ich dekoracji oraz zabiera je do domu.
- Wszyscy kursanci wrócą po szkoleniu ze słodkim upominkiem.
- Uczestnicy po zakończeniu dostają certyfikat ukończenia szkolenia.
Wykonacie aż 8 różnych monoporcji o smakach:
- Matcha – Wiśnia – Tonka (mono)
- Czarny Sezam – Cytrusy – Trawa Cytrynowa (mono)
- Czekolada– Pekan – Malina (tarta)
- Pate a Choux – Orzech Laskowy – Karmel – Owoce Leśne
- Jogurt – Brzoskwinia – Estragon (mono)
- Kokos – Papaja – Marakuja (mono)
- Czekolada – Kawa – Porzeczka – Rum (mono)
- Tarta Cytrynowa
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych od 8:00 do 16:00- 10h dziennie.
W trakcie szkolenie przewidziano krótkie przerwy w zależności od potrzeb uczestników oraz przerwy obiadowe codziennie w godzinach 12:00-12:15
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnego tworzenia nowoczesnych deserów - monoporcji. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać aromaty wg poznanych metod oraz tworzyć dekoracje wykorzystując wiedzę z zakresu szkolenia. Warunkiem nabycia kwalifikacji jest uczestnictwo kursanta podczas całego szkolenia (100 procentowa obecność), jego aktywność podczas części teoretycznej oraz w trakcie części praktycznej, na pracowni.
Pracownia spełnia wymogi i potrzeby do pracy z monoporcjami (odpowiednio niska temperatura, odpowiednie blaty robocze, piec konwekcyjno-parowy oraz zamrażarka szokowa).
Pracownia wyposażona w materiały niezbędne do prezentacji multimedialnej (rzutnik, ekran, komputer).
Każdy z uczestników szkolenia w części warsztatowej/praktycznej pracuje i bierze czynny udział w produkcji monoporcji.
Ostatecznym potwierdzeniem jego kompetencji i nabytych umiejętności jest końcowa prezentacja własnoręcznie wykonanych produktów: wszystkich monoporcji oraz ich dekoracji.
Usługa przeznaczona jest dla osób początkujących w cukiernictwie oraz dla trochę bardziej zaawansowanych, które chcą wprowadzić nowy produkt -monoprcje do oferty swojej firmy.
Jakub Janiuk-prowadzący to szkolenie, posiada doświadczenie w pracy z osobami, które dopiero stawiają pierwsze kroki w zawodzie lub są amatorami i pasjonatami pieczenia ciast, ciasteczek i tortów.
Przed rozpoczęciem usługi każdy z uczestników przedstawia się i prezentuje poziom, jaki posiada, co do tej pory robił, jakie ma potrzeby i czego oczekuje, co pozwala trenerowi dostosować usługę do poziomu całej grupy.
Minimalna liczba uczestników z jednego zakładu pracy - to jedna osoba, która po usłudze będzie w stanie przekazać współpracownikom, receptury oraz nabytą wiedzę współpracownikom lub podwładnym.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 14 Przywitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP, RODO. Omówienie planu szkolenia, zapoznanie z uczestnikami. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 09-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 14 Omówienie zastosowania i znaczenia MONOPORCJI w nowoczesnym cukiernictwie. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 09-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 14 Przygotowanie różnego rodzaju ciast na spody monoporcji | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 09-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 14 Przerwa obiadowa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 09-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 14 Przygotowanie kremów, nadzień, żelek i polew | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 09-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:15 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 14 Wykonanie ciast kruchych i biszkoptów | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 09-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 14 Przywitanie, podsumowanie dnia poprzedniego, pytania itd. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 14 Przygotowanie dekoracji desrów | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 14 Składanie wszystkich monoporcji | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 14 Przerwa obiadowa | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 14 Dekoracje czekoladowe techniki | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 14 Dekorowanie deserów- monoporcji, prezentacja końcowa | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:30 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 14 Zakończenie szkolenia, wręczenie certyfikatów | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:30 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 14 Walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto100,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto100,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Jakub Janiuk
Jakub regularnie bierze udział w wielu kursach i konkursach cukierniczych w Polsce i za granicą, dzięki czemu ciągle rozwija technikę cukierniczą i zdolności artystyczne.
Jakub jest również absolwentem wielu szkoleń w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
- Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis)
Informacje dodatkowe
Szkolenie odbywa się w małej grupie max. 10cio osobowej.
Usługa jest realizowana codziennie od 08:00 do 16:00 - 10h w godzinach dydaktycznych.
UWAGI !
1. Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników-, usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
2. Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
3. Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
4. Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
5. W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi