Szkolenie cukiernicze - serniki i torty nowoczesne oraz wypieki drożdżowe
Szkolenie cukiernicze - serniki i torty nowoczesne oraz wypieki drożdżowe
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy kucharzy oraz osób, które chcą rozszerzyć swoje umiejętności z zakresu wykonywania i dekoracji serników, tortów nowoczesnych oraz różnorodnych wypieków drożdżowych.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji09-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi42
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie uczestnika do samodzielnej produkcji różnych serników, tortów nowoczesnych oraz wypieków drożdżowych. Osiągnięcie zakładanych efektów uczenia się pozwoli uczestnikowi umiejętnie łączyć smaki i tekstury, dobierać surowce oraz tworzyć dekoracje.Szkolenie pozwoli na podniesienie kompetencji cukierniczych i piekarskich w zakresie tworzenia modnych różnorodnych serników, tortów nowoczesnych oraz drożdżowych wypieków.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy: charakteryzuje różne rodzaje serników na zimno, pieczone i inne oraz różnorodne torty nowoczesne a także różnorodne wypieki drożdżowe. | Kryteria weryfikacji Ustala najważniejsze parametry przy produkcji różnych rodzajów mas serowych do produkcji serników oraz innych surowców do produkcji tortów nowoczesnych oraz produkcji piekarniczej wypieków drożdżowych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności: przygotowuje samodzielnie serniki, torty nowoczesne oraz wypieki drożdżowe, wypieka je, składa i odpowiednio dekoruje. | Kryteria weryfikacji Dopasowuje odpowiednie surowce, narzędzia i warunki produkcji do przygotowanie odpowiednich serników, nowoczesnych tortów oraz wypieków drożdżowych. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Profesjonalny kurs piekarsko- cukierniczy pod okiem niesamowitego cukierniczego geniusza młodego pokolenia, Zuzanny Sznajderowicz oraz Wiesława Kuci.
Od tej pory nie będziecie zatem mieć dylematu „Tort czy sernik?” A jeśli sernik to „Sernik pieczony czy może na zimno?”. Brzmi obiecująco? Przekonaj się osobiście. Przyjedź na to szkolenie do profesjonalnie wyposażonej pracowni szkoleniowej Szkoły Artystycznej Wiesława Kuci w Lublinie.
Na naszym czetero dniowym kursie poznacie tradycyjne i nowoczesne receptury i omówicie różne techniki pieczenia. Zabierzemy Cię w słodką podróż po sernikowym świecie oraz po świecie wyrobów drożdżowych.
Aby stworzyć poszczególne kompozycje poznacie podstawowe jak i bardziej zaawansowane techniki cukiernicze.
Przyjedź na to szkolenie, a dostaniesz najlepsze przepisy na te nowoczesne i niezwykle eleganckie desery i wypieki oraz poznasz tajniki ich produkcji i wykańczania.
Na naszym szkoleniu dodatkowo nauczysz się prezentacji, którą zachwycisz klientów! Forma podania ciast i deserów jest nie mniej ważna niż kompozycje smakowe wypieków.
Na tym szkoleniu kursanci przygotują aż 8 wspaniałych wyjątkowych, autorskich receptur składających się z różnorodnych struktur i smaków:
- TORT RED VELVET (biała czekolada, malina, jogurt, tonka & wanilia)
- TORT GIANDUJA (orzech laskowy, mleczna czekolada, marakuja & mango)
- TORT EXOTIC (mango, marakuja, kokos)
- TORT PISTACHIO(pistacja&wiśnia)
- SERNIK BASKIJSKI (wanilia /pieczony)
- SERNIK CZEKOLADOWY (czekolada 65% / pieczony)
- SERNIK KARMELOWY (słony karmel & tonka & migdał /pieczony)
- SERNIK JOGURTOWY (jogurt & truskawka &mięta / na zimno)
- Bonus - receptura dodatkowa MINI SERNIK MATCHA (matcha & malina)
oraz WYPIEKI DROŻDŻOWE z Wiesławem Kucią:
- Chałki pszenne: kijowską, turecką oraz żydowską
- Klasyczną babkę drożdżową
- Jagodzianki i malinianki
- Drożdżówki maślane z kremem i owocami sezonowymi
- Ciasto drożdżowe na kwasie pszennym ( z jabłkami)
- Pączki smażone (malina/pistacja)
- Pączki pieczone z "domowymi" nadzieniami i polewami ( ala nutella)
Kurs skierowany jest do osób średnio-zaawansowanych, ale mile widziane są również osoby początkujące, które nie mają czego się obawiać, gdyż wspólnymi siłami zrealizujemy cały program i nauczymy się wielu ciekawych i wartościowych rzeczy.
Przed rozpoczęciem usługi każdy z uczestników przedstawia się i prezentuje poziom, jaki posiada, co do tej pory robił, jakie ma potrzeby i czego oczekuje, co pozwala trenerowi dostosować usługę do poziomu całej grupy.
Minimalna liczba uczestników z jednego zakładu pracy - to jedna osoba, która po usłudze będzie w stanie przekazać współpracownikom, receptury oraz nabytą wiedzę współpracownikom lub podwładnym.
Szkolenie odbywa się w małych grupach- maxymalnie 12 osób w całej grupie;
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych/ 10h dydaktycznych dziennie.
Szkolenie ma na celu przygotowanie do samodzielnego tworzenia nowoczesnych serników oraz wielowarstwowych tortów a także różnorodnych wypieków drożdżowych.
Warunkiem nabycia kompetencji jest uczestnictwo kursanta podczas całego szkolenia (min. 80 procentowa obecność), jego aktywność podczas części teoretycznej oraz w trakcie części praktycznej, na pracowni.
Każdy z uczestników szkolenia w części warsztatowej/praktycznej pracuje i bierze czynny udział w produkcji serników, tortów i wypieków drożdżowych.
Walidacja wlicza się w liczbę godzin usługi.
Przerwy są realizowane na prośbę uczestników, przysługuje im 15 min na każde 4 godziny usługi, czas trwania usługi jest wydłużony o czas zrealizowanych przerw (po za tymi które są w harmonogramie)
Przerwy nie wliczają się w liczbę godzin usługi.
część teoretyczna trwa 90 min
część praktyczna : 1800 min
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 28 Wprowadzenie, zapoznanie z zasadami BHP, RODO itd | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 12-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 28 Przedstawienie planu szkolenia, przedstawienie się uczestników | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 12-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 28 Omówienie surowców, sprzętu narzędzi i maszyn w nowoczesnej produkcji cukierniczej | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 12-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 28 Przygotowanie blatów i ciast na spody serników i tortów | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 12-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 28 przerwa | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 12-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 28 Wypiek serników | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 12-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 28 Podsumowanie dnia poprzedniego, pytania | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 13-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 28 Plan na dzień dzisiejszy - co po kolei | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 13-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 28 Przygotowanie dekoracji do serników i tortów | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 13-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 28 Składanie poszczególnych tortów i serników i stabilizacja | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 13-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 28 przerwa | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 13-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 28 Dekorowanie i wykańczanie serników i tortów | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 13-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:30 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 28 Przygotowanie ekspozycji wypieczonych tortów i serników | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 13-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 28 Podsumowanie szkolenia, pytania. | Prowadzący Zuzanna Sznajderowicz | Data realizacji zajęć 13-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 28 Przywitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP, RODO itd. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 28 Omówienie planu szkolenia, surowców, receptur i sprzętu niezbędnego przy produkcji piekarskiej. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 17 z 28 Przygotowanie i naważenie wszystkich surowców zgodnie z recepturami. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 18 z 28 Przygotowanie ciast drożdżowych do długiej fermentacji. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 19 z 28 metoda produkcji cisat drożdżowych - I i II fazowa. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 20 z 28 przerwa | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 21 z 28 Formowanie wypieków + przygotowanie nadzień kremów, polew, pomad. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 22 z 28 Techniki splataia chałek oraz innych spolotów. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 23 z 28 Przywitanie uczestników, podsumowanie dnia poprzedniego, pytania | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 24 z 28 Wypiek przygotowanych aplikacji i smażenie pączków. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 25 z 28 przerwa | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 26 z 28 Przygotowanie dekoracji i wykańczanie wypieków gotowych. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 15:15 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 27 z 28 Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, przygotowanie wystawy wypieków , pytania. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:15 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 28 z 28 walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto107,14 PLN
- Koszt osobogodziny netto107,14 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Zuzanna Sznajderowicz
Wiesław Kucia
Od 2008 r. właściciel Szkoły Artystycznej, w której prowadzi szkolenia piekarskie i cukiernicze.
studia wyższe - Technolog Żywności i Żywienia Człowieka
dyplom Mistrza Piekarstwa
studium pedagogiczne
Od 2005 r. liczne szkolenia piekarskie i cukiernicze prowadzone w Polsce i za granicą. Ostatnie 5 lat aktywnie działa w branży cukierniczej i piekarskiej, na bieżąco podnosząc swoje kompetencje.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
- Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis)
Podczas szkolenia zapewniamy:
1. stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
2. surowce
4. certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
5. fartuszek z logo szkoły na własność
Informacje dodatkowe
UWAGI !
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników, usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
- Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
-Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
-Surowce
-Skrypt z recepturami
-Fartuch z logo szkoły na własność
-Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia
Nasze nowe studio wyposażone jest w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, cukierniczy oraz piekarniczy, tak aby zapewnić możliwość zorganizowania nawet najbardziej wymagającego szkolenia.
Nasza pracownia jest w stanie pomieścić 25 osób czynnie biorących udział w szkoleniu oraz 50 słuchaczy.
Dobrze zaprojektowane, wygodne stanowiska pracy sprostają wymaganiom każdego prowadzącego oraz najbardziej wymagających kursantów.
Studio jest zaprojektowane w klasycznym industrialnym stylu, co daje możliwość szybkiej zmiany aranżacji i dostosowania wnętrza do każdych wymagań.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi