Choroby roślin warzywniczych – rozpoznawanie, zwalczanie.
Choroby roślin warzywniczych – rozpoznawanie, zwalczanie.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaEkologia i rolnictwo / Rolnictwo
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie jest skierowane do osób, którzy chcą nabyć wiedzę i umiejętności rozpoznawania chorób roślin warzywniczych oraz dobór metod ich ochrony.
- Minimalna liczba uczestników15
- Maksymalna liczba uczestników30
- Data zakończenia rekrutacji07-07-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi8
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest pozyskanie wiedzy i praktycznych umiejętności rozpoznawania chorób roślin warzywniczych oraz dobór metod ich ochrony.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Nabycie wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie rozpoznawania chorób roślin warzywniczych oraz dobór metod ich ochrony. | Kryteria weryfikacji . | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
- Wprowadzenie – dlaczego rośliny chorują? Podstawy fitopatologii, podział chorób.
- Choroby grzybowe warzyw – rozpoznawanie (mączniaki, zarazy, zgnilizny).
- Choroby bakteryjne i wirusowe warzyw – objawy i diagnostyka.
- Metody ochrony warzyw – profilaktyka, środki biologiczne, chemiczne i agrotechniczne.
- Praktyczne rozpoznawanie chorób – analiza próbek i zdjęć.
- Dobór środków ochrony do konkretnych chorób – analiza przypadków.
- Warsztaty – przygotowanie roztworów ochronnych (np. wyciąg z czosnku, gnojówki roślinne).
- Konsultacje, dyskusja – doświadczenia uczestników, problemy z działek.
- Test walidacyjny.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto312,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto312,50 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Materiały trenera, skrypt.
Warunki uczestnictwa
W przypadku szkoleń dofinansowanych warunkiem uczestnictwa w szkoleniach jest założenie przez Uczestnika konta w Bazie Usług Rozwojowych oraz spełnienie warunków, które są przedstawione przez danego Operatora, do którego składane są dokumenty o dofinansowanie do usługi rozwojowej.
Informacje dodatkowe
Podczas szkolenia przewidziane są przerwy.
Karta usługi zawiera stawkę VAT zw na podstawie §3. 1pkt 14 rozporządzenia Ministra Finansów z 20 grudnia 2013 roku w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień (Dz. U. 2015, poz. 736, z późn. zm.) w związku z tym ta karta dotyczy podmiotów które mają dofinansowanie na poziomie pow. 70%. W innym przypadku prosimy o kontakt z realizatorem usługi.
Warunkiem otrzymania zaświadczenia jest 80% frekwencja.
Szkolenie realizowane jest w godzinach dydaktycznych 1 godzina = 45 minut
Uczestnik otrzymuje odpowiednie Zaświadczenie/Certyfikat informujące o ukończeniu szkolenia: Choroby roślin warzywniczych – rozpoznawanie, zwalczanie.