DEKORACJE CUKROWE I CZEKOLADOWE 24h
DEKORACJE CUKROWE I CZEKOLADOWE 24h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Pasjonaci pieczenia, każdy kto chce rozwijać swoje umiejętności w zakresie cukierniczym. Szkolenie przygotowane jest w taki sposób, aby zarówno osoby rozpoczynające swoją przygodę cukierniczą jak również bardziej doświadczeni słuchacze mogli zdobyć jak najwięcej wiedzy; podnieść swoje kwalifikacje i trenować praktyczne umiejętności.
- Początkujący miłośnicy pieczenia
- Hobbyści
- Przyszli profesjonaliści
- Rodzice
- Organizatorzy eventów
- Blogerzy
- Firmy cateringowe i cukiernie
W zależności od poziomu zaawansowania kursu, można dostosować program szkolenia do potrzeb konkretnej grupy docelowej.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji19-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Zdobycie wiedzy teoretycznej: Uczestnicy poznają podstawy teoretyczne związane z przygotowaniem materiałów dekoracyjnych, w tym techniki tworzenia figur cukrowych, kwiatów z masy cukrowej i czekolady plastycznej.Rozwój umiejętności praktycznych: Szkolenie ma na celu doskonalenie umiejętności praktycznych w zakresie tworzenia dekoracji z wykorzystaniem nowoczesnych technik cukierniczych.
Zrozumienie technologii produkcji.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wykonywanie perfekcyjnych dekoracji cukierniczych z masy cukrowej. | Kryteria weryfikacji Tworzenie mieszanek mas cukrowych. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Barwienie | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Wykonywanie figur cukrowych, kwiatów i innych dekoracji cukierniczych | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Zastosowanie techniki pomocniczej uzupełniającej tworzenie dekoracji za pomocą form silikonowych. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Wykonywanie perfekcyjnych dekoracji cukierniczych z masy czekoladowej. | Kryteria weryfikacji Poznanie i wykonanie różnych dekoracji czekoladowych. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Wykonywanie perfekcyjnych dekoracji cukierniczych z masy cukrowej z wykorzystaniem drukarek spożywczych. | Kryteria weryfikacji Tworzenie dekoracji 2D przy pomocy grafik i drukarki spożywczej. Tworzenie wycinaków przy pomocy drukarek 3D lub uproszczona wersja wycinania precyzyjnego za pomocą narzędzi cukierniczych. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Umiejętność rozwój własnego biznesu. | Kryteria weryfikacji Wykorzystywanie poznanych tajników sukcesu, które pozwolą rozwinąć własną działalność, opartą na pasji do cukiernictwa. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Przywitanie, zapoznanie uczestników.
Część teoretyczna (1h) :
Omówienie harmonogramu pracy, receptur szkoleniowych - teoretyczny blok nowoczesne zagadnienia cukiernicze – dekoracje.
Opracowanie metod dobierania barwników i mas, zachowania tekstur oraz różne połączenia materiałowe.
Omówienie :
Masa cukrowa jako budulec dekoracji :
Podział mas cukrowych oraz rodzaje mas cukrowych
Firma Bakels / Saracino – gwarant jakości i powtarzalności dobrego materiału
Ciekawostki, ostrzeżenia, przepisy
Barwniki – rodzaje i typy :
Żel , Proszek , Puder , Tusze do druku
Sposoby łączenia kolorów i typów barwników - różnorodność barwników
Dodatki : Spray , CMC
Charakteryzacja prawidłowego zaopatrzenia w towary i sprzęt niezbędny do produkcji dekoracji.
Narzędzia : zestawy, formy silikonowe, materiały pomocnicze, ściereczki, rękawice, patyczki, druciki
Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego
Omówienie podstaw budowania brył i figur: szkielety, wypełniacze, pianki, ryż preparowany, makarony itp.
Ostrzeżenia dotyczące używanych materiałów produkcyjnych nie jadalnych – konieczność oznaczenia dekoracji jako nie jadalne
jeśli użyte do produkcji zostały druciki lub wykałaczki
Wykład teoretyczny :
Jak rozwijać swój biznes, jak pracować efektywnie oraz jak czerpać satysfakcję z tworzenia słodkich dekoracji.
Część praktyczna:
Przygotowanie omówionych receptur szkoleniowych:
Rozpoczęcie praktyczne prac manualnych:
- Misie brązowe z niebieskimi i różowymi atrybutami, dodatkami – przygotowanie (waga), proporcje, materiały, wykończenie (4h)
- Misie skubane futerkowe z niebieskimi i różowymi atrybutami, dodatkami – przygotowanie (waga), proporcje, materiały, wykończenie (3h)
- Safari animals – lew i żyrafa z dodatkami – przygotowanie (waga), proporcje, materiały, wykończenie (4h)
- Kwiaty cukrowe – róża + listki. Użycie narzędzi; koła wycinaki, gąbka, kulki, wycinaki listki, formy silikonowe. (3h)
- Kwiaty czekoladowe – róża + listki. Użycie narzędzi; koła wycinaki, gąbka, kulki, wycinaki listki, formy silikonowe. (1h)
- Pikachu – figurka dedykowana dekoracja z cukru (2h)
- Dekoracje 2D z zastosowaniem nowoczesnej technologii druku spożywczego – wałkowanie, przygotowanie grafiki, nadrukowanie, wycinanie (4h)
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenie szkolenia (2h).
Walidacja usługi.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych.
Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 9 Część teoretyczna | Prowadzący Roman Zychla | Data realizacji zajęć 20-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 9 Misie brązowe z niebieskimi i różowymi atrybutami, dodatkami – przygotowanie (waga), proporcje, materiały, wykończenie | Prowadzący Patryk Janicki | Data realizacji zajęć 20-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 9 Misie skubane futerkowe z niebieskimi i różowymi atrybutami, dodatkami – przygotowanie (waga), proporcje, materiały, wykończenie | Prowadzący Patryk Janicki | Data realizacji zajęć 20-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 9 Safari animals – lew i żyrafa z dodatkami – przygotowanie (waga), proporcje, materiały, wykończenie | Prowadzący Patryk Janicki | Data realizacji zajęć 21-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 9 Kwiaty cukrowe – róża + listki. Użycie narzędzi; koła wycinaki, gąbka, kulki, wycinaki listki, formy silikonowe. | Prowadzący Patryk Janicki | Data realizacji zajęć 21-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 9 Kwiaty czekoladowe – róża + listki. Użycie narzędzi; koła wycinaki, gąbka, kulki, wycinaki listki, formy silikonowe. | Prowadzący Patryk Janicki | Data realizacji zajęć 21-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 9 Pikachu – figurka dedykowana dekoracja z cukru | Prowadzący Patryk Janicki | Data realizacji zajęć 22-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 9 Dekoracje 2D z zastosowaniem nowoczesnej technologii druku spożywczego – wałkowanie, przygotowanie grafiki, nadrukowanie, wycinanie | Prowadzący Patryk Janicki | Data realizacji zajęć 22-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 9 Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenie szkolenia | Prowadzący Roman Zychla | Data realizacji zajęć 22-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto200,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto200,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Roman Zychla
Uprawnienia pedagogiczne
Uprawnienia Cukiernik/751201
Certyfikat – ukończone szkolenia w zakresie dekoracji z Izomaltu
Specjalista z zakresu druku spożywczego (Drukarki spożywcze platformowe 2D, drukarki spożywcze 3D)
Patryk Janicki
Wieloletnie zatrudnienie w branży cukierniczej.
Doświadczenie i wiedza merytoryczna:
Posiada wieloletnie doświadczenie w branży cukierniczej, zarówno w pracy praktycznej, jak i w prowadzeniu szkoleń.
Zna najnowsze trendy, techniki i narzędzia stosowane w dekoracji cukierniczej, takie jak modelowanie masy cukrowej, tworzenie figurek, malowanie na czekoladzie, czy wykorzystanie airbrush.
Ma szeroką wiedzę na temat różnorodnych materiałów dekoracyjnych, takich jak lukier plastyczny, czekolada, czy żele spożywcze.
Umiejętności praktyczne:
Potrafi tworzyć zaawansowane dekoracje, od prostych wzorów po skomplikowane, artystyczne kompozycje.
Jest biegły w technikach takich jak rzeźbienie w czekoladzie, tworzenie kwiatów z masy cukrowej.
Posiada zdolność dostosowywania dekoracji do różnych okazji, takich jak wesela, urodziny, czy święta.
Umiejętności szkoleniowe:
Skutecznie przekazuje wiedzę zarówno początkującym, jak i zaawansowanym cukiernikom.
Potrafi przygotować i prowadzić warsztaty, kursy oraz szkolenia, dostosowane do różnych poziomów zaawansowania.
Jest cierpliwy, komunikatywny i ma zdolność motywowania uczestników do rozwijania swoich umiejętności.
Wielokrotny laureat nagrody Sweet Expo :
- 2020 Grand Prix
- 2023 srebro w kategorii duża dekoracja cukiernicza
- 2023 złoto w kategorii mała dekoracja cukrowa
- 2024 srebro w kategorii Boże Narodzenie
- 2024 złoto w kategorii mała dekoracja cukrowa
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania
Informacje dodatkowe
Konkretne terminy szkoleń do ustalenia.
* Szkolenie odbywa się w małych grupach- max 10 osób.
* Usługa jest realizowana od 08:00 do 16:00 - 8h/dziennie w trybie godzin dydaktycznych.
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług.
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi