TORT OD PODSTAW – DEKOROWANIE NA RÓŻNE OKAZJE 16 h
TORT OD PODSTAW – DEKOROWANIE NA RÓŻNE OKAZJE 16 h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Pasjonaci pieczenia, każdy kto chce rozwijać swoje umiejętności w zakresie cukierniczym. Szkolenie przygotowane jest w taki sposób, aby zarówno osoby rozpoczynające swoją przygodę cukierniczą jak również bardziej doświadczeni słuchacze mogli zdobyć jak najwięcej wiedzy; podnieść swoje kwalifikacje i trenować praktyczne umiejętności.
- Początkujący miłośnicy pieczenia
- Hobbyści
- Przyszli profesjonaliści
- Rodzice
- Organizatorzy eventów
- Blogerzy
- Firmy cateringowe i cukiernie
W zależności od poziomu zaawansowania kursu, można dostosować program szkolenia do potrzeb konkretnej grupy docelowej.
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji18-07-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi16
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie kursanta do wykonania samodzielnie tortu od podstaw. Osiągnięty wynik pozwoli kursantowi samodzielnie upiec biszkopt, wykonać kremy, żelki, chrupki, złożyć, otynkować i udekorować tort.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Opisuje proces przygotowania idealnego biszkoptu.- Wykonuje biszkopt zgodnie z podanym przepisem, uwzględniając technikę i czas pieczenia. - Charakteryzuje cechy prawidłowo upieczonego biszkoptu (struktura, wilgotność, kolor). | Kryteria weryfikacji - Ocena wizualna i sensoryczna biszkoptu przez prowadzącego. | Metoda walidacji Prezentacja |
Efekty uczenia się Opisuje proces przygotowania żelki i chrupki.- Wykonuje żelkę i chrupkę, dobierając odpowiednie składniki i techniki. - Charakteryzuje cechy prawidłowo przygotowanej żelki i chrupki (konsystencja, smak). | Kryteria weryfikacji - Ocena wizualna i sensoryczna żelki i chrupki przez prowadzącego | Metoda walidacji Prezentacja |
Efekty uczenia się - Opisuje różne rodzaje kremów i ich zastosowanie.- Wykonuje wybrane rodzaje kremów, uwzględniając technikę i proporcje składników. - Charakteryzuje cechy prawidłowo przygotowanego kremu (konsystencja, smak). | Kryteria weryfikacji - Ocena wizualna i sensoryczna kremów przez prowadzącego. | Metoda walidacji Prezentacja |
Efekty uczenia się Opisuje techniki krojenia biszkoptu.- Wykonuje precyzyjne krojenie biszkoptu na blaty. | Kryteria weryfikacji - Ocena wizualna równomierności i precyzji krojenia biszkoptu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Opisuje proces składania tortu w rancie.- Wykonuje warstwowe złożenie tortu, dbając o estetyczny wygląd i stabilność. | Kryteria weryfikacji - Ocena wizualna estetyki i staranności złożenia tortu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się - Opisuje techniki tynkowania tortu.- Wykonuje równomierne tynkowanie tortu, przygotowując go do dekoracji. | Kryteria weryfikacji - Ocena wizualna równomierności i estetyki tynkowania. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się - Opisuje różne techniki drukowania grafik okolicznościowych na tortach.- Wykonuje dekorację tortu, wykorzystując poznane techniki i własną kreatywność. | Kryteria weryfikacji - Ocena wizualna estetyki i kreatywności dekoracji. | Metoda walidacji Prezentacja |
Efekty uczenia się - Opisuje różne techniki dekoracji tortów.- Wykonuje dekorację tortu, wykorzystując poznane techniki i własną kreatywność. | Kryteria weryfikacji - Ocena wizualna estetyki i kreatywności dekoracji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się - Opisuje sposoby doboru opakowań- Wykonuje proces pakowania i przygotowanie do transportu | Kryteria weryfikacji - Ocena wizualna i sensoryczna opakowań | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się - Opisuje zawartość skryptu (przepisy, wycena).- Wykorzystuje skrypt do samodzielnego przygotowania tortu i jego wyceny. | Kryteria weryfikacji - Analiza pytań uczestników dotyczących skryptu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Harmonogram przeprowadzenia szkolenia:
Przywitanie – zapoznanie uczestników
Część praktyczna:
- Wykonanie biszkoptu
- Wykonanie żelki i chrupki
- Wykonanie kremów
- Krojenie biszkoptu
- Złożenie tortu w rancie
- Tynkowanie
- Dekoracja
- Dekoracja – nadruk graficzny przy pomocy spożywczej drukarki platformowej.
- Dobór opakowań i pakowanie
- Omówienie wykonanych czynności – uwagi wnioski
- Przepisy, wycena
- Podsumowanie Szkolenia / egzamin / wyręczenie certyfikatów
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 3 Dzień I | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 19-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 3 Dzień II | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 20-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 3 Dzień II Walidacja/egzamin | Prowadzący Roman Zychla | Data realizacji zajęć 20-07-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 04:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 180,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 180,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto136,25 PLN
- Koszt osobogodziny netto136,25 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Roman Zychla
Uprawnienia pedagogiczne
Uprawnienia Cukiernik/751201
Certyfikat – ukończone szkolenia w zakresie dekoracji z Izomaltu
Specjalista z zakresu druku spożywczego (Drukarki spożywcze platformowe 2D, drukarki spożywcze 3D)
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania
Informacje dodatkowe
Konkretne terminy szkoleń do ustalenia.
* Szkolenie odbywa się w małych grupach- max 10 osób.
* Usługa jest realizowana od 08:00 do 16:00 - 8h/dziennie w trybie godzin dydaktycznych.
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi