Zielona kultura organizacyjna - Zielone Kompetencje.
Zielona kultura organizacyjna - Zielone Kompetencje.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Zarządzanie zasobami ludzkimi
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie "Zielona kultura organizacyjna - Zielone Kompetencje." to warsztatowe szkolenie dla osób pracujących lub planujących podjąć zatrudnienie w branżach związanych z zielonymi innowacjami - w tym transporcie, energetyce, kurierskiej, turystyce. Szkolenie skierowane jest do osób, które chcą rozwinąć świadomość wpływu swoich działań na środowisko naturalne i poznać sposoby oddziaływania na rzecz zrównoważonego rozwoju w obszarze swojej pracy jako jednostka i część zespołu.
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji22-04-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi12
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa "Zielona kultura organizacyjna - Zielone Kompetencje." przygotowuje uczestnika do świadomego zarządzania swoimi działaniami w pracy w perspektywie zrównoważonego rozwoju, ochrony środowiska i działania proekologicznego. Zdobyte umiejętności społeczne i wiedza z zakresu pracy w zespole oraz wpływu na środowisko pozwolą umiejętnie wprowadzać zielone zmiany.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnik szkolenia po jego ukończeniu ocenia wpływ swojej pracy na środowisko. | Kryteria weryfikacji Krytycznie ocenia praktyki w swojej pracy w perspektywie wykorzystania zasobów i aktywnie wprowadza bardziej ekologiczne rozwiązania. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kryteria weryfikacji W pracy charakteryzuje kierunki rozwoju i rozwiązania ograniczające zużycie zasobów. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Kryteria weryfikacji Charakteryzuje korzyści dla środowiska płynące z pracy zdalnej i hybrydowej i poddaje refleksji pracę swojego zespołu w perspektywie doskonalenia tych modeli pracy. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Organizuje działania, które angażują innych w zachowania przyjazne dla środowiska. | Kryteria weryfikacji Charakteryzuje zachowania przyjazne dla środowiska oraz je promuje w sieciachspołecznych i w pracy. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji Umiejętnie opisuje skutki zachowań przyjaznych dla środowiska. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji Projektuje wśród innych pasję do przyrody. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się Ocenia wpływ osobistych zachowań na środowisko. | Kryteria weryfikacji Monitoruje swoje zachowania by w codziennym życiu przyjmować postawę zorientowaną na zrównoważony rozwój. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kryteria weryfikacji Ocenia swoje własne podejście do ekologii oraz wpływ własnych zachowań naśrodowisko. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Organizuje odpowiedzialne zachowania konsumenckie. | Kryteria weryfikacji Organizuje w firmie programy mające na celu promowanie polityk, działań i programów edukacyjnych promujących aktywneuczestnictwo w zrównoważonej konsumpcji, które prowadzą do zmian w postawach konsumentów, nawykach zakupowych i oczekiwaniach klientów i współpracowników. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Efekty uczenia się Projektuje działania przeciwko negatywnemu wpływowi działań swoich, swojego zespołu i organizacji na środowisko. | Kryteria weryfikacji Ocenia wpływ na środowisko w celu określenia i ograniczeniaryzyka środowiskowego swojej organizacji przy uwzględnieniu kosztów. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji |
Kryteria weryfikacji Ocenia i identyfikuje szanse skuteczniejszego wykorzystywania zasobów w sposób ciągły. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Kryteria weryfikacji Projektuje politykę firmy na rzecz zrównoważonego zarządzania, w tym do oceny oddziaływania na środowisko. | Metoda walidacji Analiza dowodów i deklaracji | |
Efekty uczenia się Komunikuje się efektywnie w zakresie zrównoważonego rozwoju. | Kryteria weryfikacji Rozróżnia odpowiednie metody i kanały komunikacji z zespołem. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Jeżeli cenisz sobie pracę w zespole i zależy Ci na zrównoważonym rozwoju - to szkolenie "Zielona kultura organizacyjna - Zielone Kompetencje." jest dla Ciebie!
Wiedza z zakresu psychologii społecznej i budowania proekologicznej kultury organizacyjnej zdobyta podczas szkolenia skutecznie przełoży się na stosowanie odpowiedniej komunikacji, budowanie kultury organizacyjnej sfokusowanej na wykorzystaniu zielonego potencjału pracowników oraz pozwoli ograniczyć zużycie zasobów.
Szkolenie ma formę warsztatów, dyskusji moderowanych, pracy indywidualnej, pogadanki, demonstracji. Program usługi szkoleniowej obejmuje część teoretyczną oraz część warsztatową (połączone ze sobą bloki tematyczne).
Usługa jest realizowana w godzinach zegarowych. Przewidziane są przerwy dla uczestników szkolenia i trenera wg potrzeb grupy. Przerwy wliczone są w czas trwania szkolenia.
Warunkiem zaliczenia szkolenia jest uczestnictwo w przynajmniej 80% zajęć, aktywny udział w dyskusjach i ćwiczeniach oraz pozytywny wynik w ramach walidacji. Obecność pracowników rejestrowana będzie poprzez udostępnioną uczestnikom imienną listę obecności.
Ważnym elementem szkolenia jest oczekiwana postawa uczestników: otwartość i aktywny udział w ćwiczeniach, zadaniach i dyskusjach moderowanych podczas całości szkolenia.
---
Dzień 1.
1. Omówienie agendy szkolenia oraz zasad szkolenia. Pre-test sprawdzający wiedzę.
Moduł I - Integracja
2. Rozpoczęcie szkolenia: przedstawienie uczestników, trenera oraz harmonogramu.
3. Kontrakt z uczestnikami i sprecyzowanie potrzeb indywidualnych, zasad.
4. Gra integracyjna.
5. Czym jest kutura organizacji? To co oczywiste i niepewne. (wykład)
Moduł II - Zielona samoświadomość.
1. Analiza indywidualnego wpływu na środowisko - garść danych i analiza SWOT. (warsztat)
PRZERWA LUNCHOWA (30 MIN.)
2. Moja konsumpcja w skali makro. Dobre praktyki w zakresie zmniejszania konsumpcji i jak je wprowadzać w swoim życiu i pracy? (wykład+dyskusja)
3. Wprowadzanie zielonych zmian i monitorowanie ich efektów - jakimi wskaźnikami się kierować oceniając wykorzystanie zasobów? (warsztat)
Moduł III - Zielona kultura organizacyjna
1. Podstawowe założenia grupy - diagnoza pracy zespołu pod kątem zielonych wartości. (wykład+warsztat)
2. Nieformalne normy i wartości w organizacji - każemy czy nagradzamy zielone inicjatywy? (wykład+warsztat)
3. Artefakty kultury organizacyjnej - analiza miejsca pracy i stanowiska pod kątem nastawienia organizacji do środowiska. (case studies)
Moduł IV - Podsumowanie i walidacja
1. Walidacja - debata, wywiady, prezentacje uczestników.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 10 Omówienie agendy szkolenia oraz zasad szkolenia. Przestawienie uczestnikó, kontrakt | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 06:00 | Godzina zakończenia 06:50 | Liczba godzin 00:50 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 10 Gra integracyjna | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 06:50 | Godzina zakończenia 07:40 | Liczba godzin 00:50 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 10 Czym jest kultura organizacyjna, indywidualny wpływ na środowisko, analiza SWOT | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 07:40 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 01:35 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 10 PRZERWA LUNCHOWA | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 09:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 10 Moja konsumpcja w skali makro. Dobre praktyki w zakresie zmniejszania konsumpcji i jak je wprowadzać w swoim życiu i pracy? | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:45 | Godzina zakończenia 10:45 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 10 Wprowadzanie zielonych zmian i monitorowanie ich efektów - jakimi wskaźnikami się kierować oceniając wykorzystanie zasobów? | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 23-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:45 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 10 Podstawowe założenia grupy - diagnoza pracy zespołu pod kątem zielonych wartości. Nieformalne normy i wartości w organizacji | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 25-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 06:00 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 10 PRZERWA LUNCHOWA | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 25-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 10 Artefakty kultury organizacyjnej - analiza miejsca pracy i stanowiska pod kątem nastawienia organizacji do środowiska. | Prowadzący Piotr Meller | Data realizacji zajęć 25-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 11:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 10 Walidacja - debata, wywiady, prezentacje uczestników. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 25-04-2025 | Godzina rozpoczęcia 11:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 600,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 600,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto216,67 PLN
- Koszt osobogodziny netto216,67 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Piotr Meller
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnik otrzymuje notatnik i potrzebne materiały do wykonania zadań i poleceń trenera.
Warunki uczestnictwa
Na szkolenie będą kwalifikowane tylko osoby, które spełniają warunki zwolnienia z VAT - tj. osoby, które otrzymały dofinansowanie w ramach naboru i projektu Nabór nr FESL.10.17-IP.02-070/23 (dot. zielonych kompetencji dla województwa Śląskiego).
Informacje dodatkowe
____
W cenę szkolenia wliczona jest cena walidacji.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi