SZKOLENIE Z ZAKRESU MONOPORCJI 24h
SZKOLENIE Z ZAKRESU MONOPORCJI 24h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy oraz osób, które chcą rozszerzyć swoje umiejętności z zakresu wykonywania nowoczesnych deserów i monoporcji.
Oto przykładowe grupy docelowe:
- Początkujący miłośnicy pieczenia
- Pracownicy cukierni i restauracji
- Hobbyści
- Przyszli profesjonaliści
- Rodzice
- Organizatorzy eventów
- Blogerzy
- Firmy cateringowe i cukiernie
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji20-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Uczestnicy nabędą umiejętności niezbędne do samodzielnego tworzenia nowoczesnych monoporcji cukierniczych, uwzględniając:Przygotowanie baz, kremów, musów i glazur
Techniki dekoracyjne
Estetyczną i smakową kompozycję
Aktualne trendy cukiernicze
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Definiuje zasady doboru składników i technik dekoracyjnych dla monoporcji. | Kryteria weryfikacji Rozróżnia metody dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakoweŁączy smaki i tekstury wg poznanych metod Dobiera w odpowiedni sposób aromaty | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Obsługuje narzędzia i sprzęty cukiernicze, takie jak formy silikonowe, rękawy cukiernicze i narzędzia dekoracyjne, oraz wykonuje monoporcje zgodnie z przepisami. | Kryteria weryfikacji Uczestnik obsługuje narzędzia używane w procesie tworzenia monoporcji i wykonuje całościowe monoporcje, stosując odpowiednie techniki podczas przygotowywania ciast, kremów, musów oraz dekoracji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się Planuje proces tworzenia kompletnych monoporcji, uwzględniając przygotowanie, dekorację i prezentację. | Kryteria weryfikacji Uczestnik organizuje pracę zespołu w procesie tworzenia monoporcji, nadzorując przygotowanie poszczególnych elementów. Uczestnik wykonuje zadanie polegające na podziale zadań i koordynacji pracy w grupie | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Przygotowuje monoporcje do druku na drukarce spożywczej | Kryteria weryfikacji Uczestnik szykuje monoporcje z białą glazurą przygotowaną do nadruku spożywczego. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Program szkolenia:
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy oraz osób, które chcą rozszerzyć swoje umiejętności z zakresu wykonywania nowoczesnych deserów i monoporcji.
Godziny realizacji szkolenia:
Szkolenie obejmuje 24 godzin .
Przerwy:
Przerwy są wliczone w czas trwania usługi.
Minimalne wyposażenie zaplecza cukierniczego do przeprowadzenia warsztatów.
Monodesery:
Koncepcja monodeseru: połączenie smaków, tekstur i kolorów w jednym deserze.
Budowanie kompozycji smakowych: słodko-kwaśne, gorzko-słodkie, wytrawne akcenty.
Techniki dekoracji monodeserów: nowoczesne techniki, wykorzystanie jadalnych kwiatów, owoców. Prezentacja monodeserów: wybór odpowiedniej zastawy, oświetlenia.
Słodkie stoły:
Planowanie i projektowanie słodkiego stołu: dobór tematyki, kolorystyki, elementów dekoracyjnych. Wybór odpowiednich słodkości: torty, muffiny, babeczki, ciasteczka, owoce, praliny, mini desery. Aranżacja słodkiego stołu: wykorzystanie różnych wysokości, materiałów, oświetlenia.
Trendy w dekoracji słodkich stołów: wykorzystanie kwiatów, napisów, elementów sezonowych.
Wytwarzanie i dekorowanie deserów restauracyjnych
Techniki kulinarne: Rozszerzenie zakresu technik kulinarnych o tematy takie jak karmelizacja, temperowanie czekolady, tworzenie musów, pianek i żelów.
Nowoczesne trendy: Przedstawienie najnowszych trendów w dziedzinie deserów, takich jak dekonstrukcja, molekularna kuchnia, wykorzystanie nietypowych składników.
Prezentacja: Szczegółowe omówienie zasad estetycznej prezentacji deserów na talerzu, wykorzystanie różnych technik dekoracyjnych i nowoczesnych narzędzi.
Sezonowość: Omówienie wykorzystania sezonowych owoców i warzyw w produkcji deserów.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 5 Monodesery | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 5 Słodkie stoły | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 22-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 5 Wytwarzanie i dekorowanie deserów restauracyjnych | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 06:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 5 PODSUMOWANIE - WNIOSKI, PREZENTACJA | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 5 WALIDACJA | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 23-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 01:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 360,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 360,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto181,67 PLN
- Koszt osobogodziny netto181,67 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania
Informacje dodatkowe
Konkretne terminy szkoleń do ustalenia.
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi