MONOPORCJE I TORTY MUSOWE Z EFEKTEM ZAMSZU I GLAZURY – SZKOLENIE CUKIERNICZE PEŁNE 24h
MONOPORCJE I TORTY MUSOWE Z EFEKTEM ZAMSZU I GLAZURY – SZKOLENIE CUKIERNICZE PEŁNE 24h
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuKierunek - Rozwój
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do cukierników, piekarzy oraz osób, które chcą rozszerzyć swoje umiejętności z zakresu wykonywania nowoczesnych tortów, deserów i monoporcji.
Oto przykładowe grupy docelowe:
- Początkujący miłośnicy pieczenia
- Hobbyści
- Przyszli profesjonaliści
- Rodzice
- Organizatorzy eventów
- Blogerzy
- Firmy cateringowe i cukiernie
- Minimalna liczba uczestników6
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji31-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi24
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
1. Zdobycie wiedzy teoretycznej2. Rozwój umiejętności praktycznych
3. Zrozumienie technologii produkcji
4. Kreatywność i innowacyjność
5. Zastosowanie profesjonalnego sprzętu
6. Zachowanie standardów higieny i bezpieczeństwa
7. Przygotowanie do pracy w branży cukierniczej
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Wykonywanie perfekcyjnych technik cukierniczych. | Kryteria weryfikacji Tworzenie idealnego zamszu na tortach i monoporcjach. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kryteria weryfikacji Tworzenie idealnej glazury na tortach i monoporcjach | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Wykonywanie zamszu w jednolitym kolorze. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Kryteria weryfikacji Zastosowanie techniki ombre na wypiekach. | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się Tworzenie tortów musowych i monoporcji wg. receptur. | Kryteria weryfikacji Poznanie i wykonanie różnych smaków tortów. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Zastosowanie efektywnej organizacji pracy. | Kryteria weryfikacji Planowanie i organizacja pracy tak, aby wykonywać swoje zadania z przyjemnością i spokojem. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Umiejętność pracy ze stabilizatorami. | Kryteria weryfikacji Posiadanie praktycznej wiedzy o użyciu różnych stabilizatorów (żelatyna rybna, wieprzowa, pektyna), dzięki czemu desery będą miały perfekcyjną konsystencję. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Charakteryzacja prawidłowego zaopatrzenia w towary i sprzęt niezbędny do produkcji deserów. | Kryteria weryfikacji Dobieranie najlepszych dekoracji, produktów i narzędzi, które ułatwią pracę i pozwolą tworzyć wybitne desery. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się Umiejętność rozwoju własnego biznesu. | Kryteria weryfikacji Wykorzystywanie poznanych tajników sukcesu, które pozwolą rozwinąć własną działalność, opartą na pasji do cukiernictwa. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Przywitanie, zapoznanie uczestników.
Część teoretyczna: 2h
Omówienie harmonogramu pracy, receptur szkoleniowych - teoretyczny blok nowoczesne zagadnienia cukiernicze - monoporcje i torty z efektem zamszu i glazury
Opracowanie metod dobierania aromatów, zachowania tekstur oraz różne połączenia smakowe
Charakteryzacja prawidłowego zaopatrzenia w towary i sprzęt niezbędny do produkcji deserów.
Omówienie technik dekoracji oraz zachowania kontrastu kolorystycznego
Wykład teoretyczny : 2h
Jak rozwijać swój biznes, jak pracować efektywnie oraz jak czerpać satysfakcję z tworzenia słodkości.
Część praktyczna:
Przygotowanie omówionych receptur szkoleniowych:
Cremoux jeżynowe / mus karmelowy / chrupiące kuleczki o smaku ciemnej czekolady / brownie
Coulie truskawkowe / mus limoncello / dacquoise limonkowo-kokosowe / chrupka z liofilizowaną truskawką i kokosem
Coulie z czarnej porzeczki / mus waniliowy / chrupka z liofilizowaną maliną / biszkopt waniliowy
Coulie marakuja-mango / mus kokosowy / dacquoise kokosowe / chrupka z liofilizowaną marakują
Coulie mandarynkowe /mus czekoladowy / biszkopt czekoladowy / chrupka z liofilizowanej marakui
Cremoux marakujowy / mus orzechowy / chrupka z praliny orzechowej / biszkopt orzechowy
Coulie z kwaśnej wiśni / mus pistacjowy / chrupka z prażonymi pistacjami i liofilizowanymi wiśniami / biszkopt matcha pistacja
Coulie malinowe / mus malinowy / biszkopt waniliowy z malinami / chrupiące perełki owocowe
Wykonanie dekoracji na monoporcjach.
Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenie szkolenia.
Walidacja usługi.
Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych.
Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 7 Część teoretyczna: 2h | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 02-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 7 Wykład teoretyczny | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 02-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 7 Część praktyczna: Przygotowanie omówionych receptur szkoleniowych | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 02-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 7 Część praktyczna: Przygotowanie omówionych receptur szkoleniowych | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 03-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 7 Część praktyczna: Przygotowanie omówionych receptur szkoleniowych | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 04-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 7 Wykonanie dekoracji na monoporcjach. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 04-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 7 Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, zakończenie szkolenia. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 04-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 500,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 500,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto187,50 PLN
- Koszt osobogodziny netto187,50 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z przepisami i recepturami oraz metodyką wykonania
Informacje dodatkowe
Konkretne terminy szkoleń do ustalenia.
- Walidacja i przerwy ujęte w harmonogramie, wliczają się w czas trwania szkolenia i stanowią koszt kwalifikowalny usługi
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT
- Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień, Art. 113 Ust. 1 Ustawa o podatku od towarów i usług.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi