Szkolenie cukiernicze - czekolada & praliny
Szkolenie cukiernicze - czekolada & praliny
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Wszystkie osoby, które chcą podnieść swoje kwalifikacje z zakresu pracy z czekoladą, tworzenia pralin, pralin krojonych, trufli, batonów i tabliczek czekolady, w tym cukiernicy, piekarze, kucharze i osoby przyuczające się.
- Minimalna liczba uczestników3
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji25-09-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi22
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje uczestnika do pracy z czekoladą, do produkcji pralin, trufli, batonów oraz tabliczek czekolady.Uczestnik pozna tajemnice czekolady. Nauczy się temperować czekoladę, tworzyć praliny oraz drobne dekoracje czekoladowe.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Efekty dotyczące wiedzy: charakteryzuje różne rodzaje czekolady oraz sposobów temperowania czekolady. | Kryteria weryfikacji Ustala najważniejsze parametry przy produkcji różnych rodzajów deserów czekoladowych, pralin, trufli, tabliczek, batonów oraz drobnych dekoracji. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się Efekty dotyczące umiejętności: przygotowuje samodzielnie różne rodzaje konfekcji czekoladowej pralin, pralin krojonych, trufli, batonów i tabliczek. | Kryteria weryfikacji Dopasowuje odpowiednie surowce, narzędzia i warunki produkcji do przygotowania czekolady oraz dopbiera odpowiednie metody temperowania czekolady . | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu. | Kryteria weryfikacji Ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do osób, które chcą podnieść swoje kwalifikacje z zakresu pracy z czekoladą, tworzenia dekoracji z czekolady i małych eksponatów z czekolady, w tym cukiernicy, piekarze, kucharze i osoby przyuczające się.
W nowej odsłonie szkolenia "Czekolada - praliny dla każdego" nauczysz się, jak od podstaw wykonać wykwintne czekoladki w powszechnie znanych w cukiernictwie formach:
- pralin formowanych,
- pralin ciętych,
- tabliczek czekoladowych,
- batonów,
- oraz trufli.
Poznasz mnóstwo technik:
- od temperowania czekolady różnymi metodami,
- przez wylewanie korpusików,
- robienie ganaszy, po barwienie czekolady
- i eksponowanie pralin do zdjęć.
Smaki i formy pralin jakie wykonacie podczas dwóch dni tego szkolenia czekoladowego:
Praliny Formowane:
- Mango/Kalamansi/Czerwony Pieprz
- Pistacja/Róża
- Rokitnik/Yuzu/Madagaskar
- Orzech Laskowy/Porzeczka
- Truskawka/Bazylia/Earl Grey
- Kokos/Ananas/Rozmaryn
Tabliczki Czekoladowe:
- Dubajska czekolada pistacjowa
- Ruby/Malina/Fiołek
Batony:
- Słony Karmel/Marakuja
- Cytryna/Mięta/Oliwa
Praliny cięte:
- Orzech Ziemny/Karmel/Wiśnia/Lawenda
- Bergamotka/EarlGrey
Trufle:
- Mexique/Cognac
- Truskawka/Tonka
Tylko u nas! Podczas szkolenia odpowiadamy na wszystkie wasze pytania związane z czekoladą i pracą z czekoladą.
Mnogość technik, elementów i różnych zastosowań kochanej przez wszystkich CZEKOLADY. To szkolenie to niesamowita dawka wiedzy i inspiracji. Zachwyć swoich klientów, znajomych czy rodzinę tymi małymi czekoladowymi dziełami sztuki. Podczas szkolenia każdy uczestnik wykona samodzielnie swoje praliny, czekoladki i trufle oraz zabierze je do domu.
To są warsztaty praktyczne, nie wymagają wcześniejszego doświadczenia w pracy z czekoladą.
Kursanci dostają specjalnie przygotowane skrypty z autorskimi recepturami, używanymi podczas szkolenia oraz piękne fartuszki, które również zabieracie ze sobą po szkoleniu.
Pracownia spełnia wymogi i potrzeby do pracy z czekoladą (odpowiednio niska temperatura, odpowiednie blaty robocze - kamienne do temperowania czekolady).
Pracownia wyposażona w materiały niezbędne do prezentacji multimedialnej (rzutnik, ekran, komputer).
Każdy z uczestników szkolenia w części warsztatowej/praktycznej pracuje indywidualnie przy samodzielnym stanowisku pracy.
Szkolenie odbywa się w bardzo małej grupie - max 8 uczestników.
Usługa jest realizowana codziennie od 08:00 do 16:15 - 11h w godzinach dydaktycznych.
W trakcie szkolenie przewidziano krótkie przerwy w zależności od potrzeb uczestników oraz przerwy obiadowe codziennie w godzinach 12:00-12:15.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 14 Przywitanie uczestników, zapoznanie z zasadami BHP, RODO itd | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 26-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 14 Przedstawienie planu szkolenia, wywiad swobodny z uczestnikami dot. ich doświadczenia z czekoladą | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 26-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:15 | Godzina zakończenia 08:45 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 14 Teoria dotycząca czekolady, rodzajów, metod temperowania itd | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 26-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:45 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 14 Przygotowanie czekolad, form i narzędzi do pracy z czekoladą- omówienie. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 26-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 14 Przerwa obiadowa | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 26-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 14 Praca z barwnikami na bazie masła kakaowego, malowanie form oraz wylewanie korpusów | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 26-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 14 Przygotowanie pralin krojonych oraz nadzień | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 26-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 14 Podsumowanie dnia poprzedniego, pytania dotyczące dnia poprzedniego oraz plan na dzień drugi szkolenia | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 14 Przygotowanie ganache oraz wypełnienie korpusów | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 14 Temperowanie czekolady w praktyce | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 14 Przerwa obiadowa | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 14 Zamykanie korpusów pralin, wylewanie tabliczek, dekoracja pralin krojonych | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 14 Prezentacja wykonanych wyrobów, degustacja, podsumowanie szkolenia i wręczenie certyfikatów. | Prowadzący Jakub Janiuk | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 14 Walidacja szkolenia obserwacja w warunkach symulowanych | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 27-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 16:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 200,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 200,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto100,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto100,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Jakub Janiuk
Jakub regularnie bierze udział w wielu kursach i konkursach cukierniczych w Polsce i za granicą, dzięki czemu ciągle rozwija technikę cukierniczą i zdolności artystyczne.
Jakub jest również absolwentem wielu szkoleń w Szkole Artystycznej Wiesław Kucia.
Od lat odpowiada za szkolenia cukiernicze i wdrożenia cukiernicze u klientów.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej.
- Materiały do notowania dla kursantów (notatniki i długopis).
- Możliwość prezentacji multimedialnej.
Informacje dodatkowe
Szkolenie odbywa się w małej grupie max. 8mio osobowej.
Usługa jest realizowana codziennie od 08:00 do 16:15 - 11h w godzinach dydaktycznych.
UWAGI !
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników-, usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
- Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
3. Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
4. Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
5. W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
- Stanowiska pracy wyposażone w potrzebny sprzęt i materiały
- Surowce Skrypt z recepturami
- Fartuch z logo szkoły na własność
- Certyfikat potwierdzający ukończenie szkolenia.
Nasze studio wyposażone jest w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, cukierniczy oraz piekarniczy, tak aby zapewnić możliwość zorganizowania nawet najbardziej wymagającego szkolenia. Nasza pracownia jest w stanie pomieścić 25 osób czynnie biorących udział w szkoleniu oraz 50 słuchaczy. Dobrze zaprojektowane, wygodne stanowiska pracy sprostają wymaganiom każdego prowadzącego oraz najbardziej wymagających kursantów. Studio jest zaprojektowane w klasycznym industrialnym stylu, co daje możliwość szybkiej zmiany aranżacji i dostosowania wnętrza do każdych wymagań.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi