Nowe trendy w gastronomii. Nowoczesne techniki kulinarne.
Nowe trendy w gastronomii. Nowoczesne techniki kulinarne.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Nauczyciele zawodu, członkowie kół gospodyń wiejskich, kucharze i pomoce kuchenne, miłośnicy gotowania.
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników16
- Data zakończenia rekrutacji30-06-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi18
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie kucharskie, w ramach którego zostaną przedstawione nowe techniki kulinarne oraz aktualne trendy w gastronomi:-Pogłębienie wiedzy na temat nowoczesnych technik kulinarnych
-Nauka tradycyjnych technik kulinarnych i ich adaptacja do współczesnych trendów
-Rozwijanie umiejętności estetycznej prezentacji dań
-Eksperymentowanie z nowoczesnym i specjalistycznym sprzętem (kuchnia molekularna)
Szkolenie dedykowane jest nauczycielom ze szkól zawodowych pracujących na co dzień z uczniami.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnicy poznają historię i znaczenie produktów regionalnych w kulturze kulinarnej | Kryteria weryfikacji Nauczą się identyfikować kluczowe składniki kuchni regionalnej. | Metoda walidacji Debata swobodna |
Kryteria weryfikacji Zrozumieją procesy tradycyjnych technik kulinarnych. | Metoda walidacji Debata swobodna | |
Efekty uczenia się Uczestnicy będą potrafili wykorzystać tradycyjne techniki kulinarne w nowoczesnym wydaniu. | Kryteria weryfikacji Opanują metody obróbki składników, takie jak fermentacja, marynowanie i wędzenie. | Metoda walidacji Debata swobodna |
Kryteria weryfikacji Nauczą się estetycznego podawania potraw w sposób nowoczesny. | Metoda walidacji Debata swobodna | |
Efekty uczenia się Uczestnicy będą świadomi wartości i znaczenia dziedzictwa kulinarnego. | Kryteria weryfikacji Rozwiną kreatywne podejście do łączenia tradycji z nowoczesnością. | Metoda walidacji Debata swobodna |
Kryteria weryfikacji Docenią lokalne produkty i będą promować ich wykorzystanie. | Metoda walidacji Debata swobodna |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Dzień I
Moduł I : 8:45-11:00
Wprowadzenie w zagadnienia kuchni nowoczesnej
- Techniki kulinarne wykorzystywane w nowoczesnych technikach - dlaczego warto
- Szczegółowa prezentacja tematów szkolenia - wprowadzenie
Szkolenie teoretyczne - wprowadzenie w kuchnie z elementami nowoczesnych technik
- Omówienie zagadnienia kuchnia molekularna - teoria
- Omówienie nowoczesnych technik - teoria
- Plating, jadalne dekoracje - teoria
Wprowadzenie do gotowania - teoria
- Prezentacja potraw przygotowywanych w części praktycznej
- Omówienie produktów wykorzystywanych w części praktycznej
Moduł II: 11:00-13:30 (dzień I )
Szkolenie Praktyczne w formie pokazu kulinarnego cz. I
- Kuchnia molekularna - wykorzystanie poszczególnych textur - Praktyka
- Dekoracje - Przygotowanie jadalnych dekoracji
- Półprodukty - Przygotowanie półproduktów potrzebnych do potraw
- Przygotowanie potraw z nowoczesnej kuchni polskiej z elementami kuchni nowoczesnej, molekularnej i jadalnych dekoracji
Przerwa obiadowa: 13:30 - 14:00
Moduł III: 14:00-16:00 (dzień I )
Szkolenie Praktyczne w formie interaktywnego pokazu kulinarnego cz. II
- Cd. Przygotowanie potraw z nowoczesnej kuchni polskiej z elementami kuchni nowoczesnej, molekularnej i jadalnych dekoracji
- Omówienie, sesja zdjęciowa i degustacja przygotowanych potraw
- Podsumowanie etapu szkolenia
Dzień II
Moduł IV: 8:45-14:00
Szkolenie praktyczne - Warsztaty kulinarne
- Przygotowanie produktów do przepisów
- Mis en place - stanowiska
- Gotowanie właściwe
- Wspólne kreowanie potraw z przepisów
- Gotowanie właściwe
- Plating przygotowanych potraw
Przerwa obiadowa: 14:00 - 14:30
Moduł V: 14:30-16:00 (dzień II )
Szkolenie praktyczne - Warsztaty kulinarne
- Prezentacja potraw - omówienie - sesja zdjęciowa
- Degustacja
- Podsumowanie wspólnego gotowanie
- Ewaluacja
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 400,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 400,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto77,78 PLN
- Koszt osobogodziny netto77,78 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Kamil Klekowski
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy z uczestników otrzyma materiał szkoleniowy z tematyki szkolenia.
Informacje dodatkowe
Ewaluacja: Dyskusja z uczestnikami po przed i po szkoleniu, ankieta ewaluacyjna
Certyfikat: Uczestnik otrzyma certyfikat za 100% udział w szkoleniu
1 godzina szkolenia = Godzina dydaktyczna (45 min)
Informacje dodatkowe:
- uczestnik może posiadać własny zestaw noży do pracy w części praktycznej szkolenia
- każdy z uczestników otrzyma fartuch na czas szkolenia
- przerwa kawowa przez cały czas trwania szkolenia i degustacja przygotowanych potraw
- szkolenie odbywa w akademii kulinarnej dostosowanej do realizacji szkolenia kucharskiego
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Zajęcia odbywają się w pełni wyposażonej profesjonalnej Akademii Kulinarnej.