Podstawy psychodietetyki.
Podstawy psychodietetyki.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Identyfikator projektuMałopolski Pociąg do kariery
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie przeznaczone jest dla:
- wszystkich osób, które profesjonalnie zajmują się żywieniem człowieka i problemami związanymi z żywieniem w zdrowiu i chorobie, m.in. dla dietetyków, technologów żywności, trenerów personalnych, instruktorów fitness, psychologów i psychoterapeutów wspomagających dietetyków i lekarzy w leczeniu pacjentów z zaburzeniami odżywiania oraz wszystkich osób zainteresowanych psychologią żywienia,
- uczestników projektów: „Małopolski pociąg do kariery – sezon 1” oraz „Nowy start w Małopolsce z EURESem” realizowanych przez WUP Kraków,
- uczestników projektu ,,Kierunek Rozwój” realizowanego przez WUP Toruń.
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji05-05-2025
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do udzielania samodzielnej pomocy osobom z problemami żywieniowymi o podłożu psychicznym.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się posługuje się wiedzą z zakresu psychodietetyki w prawidłowym żywieniu | Kryteria weryfikacji określa rolę psychodietetyki | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji definiuje pojęcie psychodietetyki | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się rozpoznaje zaburzenia psychiczne związane z odżywianiem | Kryteria weryfikacji opisuje zaburzenia psychiczne związane z odżywianiem | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji określa przyczyny zaburzeń psychicznych związanych z odżywianiem | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się ma świadomość prawidłowego jedzenia | Kryteria weryfikacji opisuje style jedzenia | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji określa zasady prawidłowego jedzenia | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Szkolenie dedykowane dla:
- wszystkich osób, które profesjonalnie zajmują się żywieniem człowieka i problemami związanymi z żywieniem w zdrowiu i chorobie, m.in. dla dietetyków, technologów żywności, trenerów personalnych, instruktorów fitness, psychologów i psychoterapeutów wspomagających dietetyków i lekarzy w leczeniu pacjentów z zaburzeniami odżywiania oraz wszystkich osób zainteresowanych psychologią żywienia,
- uczestników projektów: „Małopolski pociąg do kariery – sezon 1” oraz „Nowy start w Małopolsce z EURESem” realizowanych przez WUP Kraków,
- uczestników projektu ,,Kierunek Rozwój” realizowanego przez WUP Toruń.
2. Warunki realizacji szkolenia: szkolenie realizowane zdalnie w czasie rzeczywistym na platformie zoom, samodzielne stanowiska komputerowe.
3. Szkolenie nie wymaga wstępnego przygotowania.
4. Godzina zajęć jest równoznaczna z godziną dydaktyczną tj. 45 min., w trakcie dwóch pierwszych dni zajęć przewidziano 15 minut przerwy, w trakcie trzeciego dnia zajęć przewidziano 30 minut przerwy (jest to zależne od ilości godzin szkoleniowych w poszczególnych dniach). Przerwa nie jest wliczona w czas trwania zajęć. W przypadku wystąpienia dodatkowych przerw czas trwania szkolenia zostanie wydłużony o czas dodatkowych przerw. W przypadku konieczności zrobienia wcześniejszej przerwy czas przerwy głównej zostanie skrócony o czas trwania wcześniejszej przerwy.
5.Walidacja wiedzy i umiejętności uczestników: test teoretyczny zamknięty on-line - pytania jednokrotnego wyboru z automatycznym generowaniem i udostępnianiem wyników.
Ramowy program zajęć:
MODUŁ 1 – Wprowadzenie do psychodietetyki.
- pojęcie psychodietetyki,
- psychodietetyk- predyspozycje, zadania i uprawnienia,
MODUŁ 2- Podstawy psychologii istotne w diecie.
- podstawowe pojęcia w psychologii,
-biologiczne, psychospołeczne i kulturowe funkcje jedzenia,
- style jedzenia i ich charakterystyka
- emocje, stres, motywacja,
- wyznaczanie celów i wizualizacja,
Dzień 2
MODUŁ 3 -Świadomość ciała i elementy medytacji w diecie.
- Metabolizm
- Świadomość i nieświadomość adaptacyjna w procesie odchudzania,
- podstawy medytacji w kontakcie z ciałem,
- świadome odczuwanie ciała,
- techniki relaksacyjne w momentach stresu,
- techniki oddechowe w stresie,
Dzień 3
MODUŁ 4 -Zaburzenia psychiczne związane z odżywianiem,
- anoreksja,
- bulimia,
- ortoreksja,
- jedzenie kompulsywne,
- syndrom nocnego jedzenia,
- czynniki sprzyjające rozwojowi zaburzeń odżywiania,
- psychoterapia zaburzeń odżywiania,
MODUŁ 5 – Psychodietetyka.
- emocjonalna funkcja jedzenia,
- skala sytości,
- głód, ochota, zachcianka,
- przekonania i wyobrażenia na swój temat w procesie zmiany,
- etapy zmiany zachowania,
- blokady w procesie bycia szczupłym,
- tworzenie dzienniczka żywieniowego,
- rozpoznawanie sygnałów z ciała,
- rozpoznawanie myśli i przekonań związanych z dietą,
- badanie przeszłości związanej z odchudzaniem
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 Wprowadzenie do psychodietetyki. Rozmowa na żywo, chat,współdzielenie ekranu,ćwiczenia. | Prowadzący Iwona Pierzchała | Data realizacji zajęć 06-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 Podstawy psychologii istotne w diecie. Rozmowa nażywo, chat,współdzielenie ekranu,ćwiczenia. | Prowadzący Iwona Pierzchała | Data realizacji zajęć 06-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 Podstawy psychologii istotne w diecie.cd.Rozmowa na żywo, chat,współdzielenie ekranu,ćwiczenia. | Prowadzący Iwona Pierzchała | Data realizacji zajęć 06-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 Świadomość ciała i elementy medytacji w diecie. Rozmowa na żywo, chat,współdzielenie ekranu,ćwiczenia. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 08-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 Świadomość ciała i elementy medytacji w diecie.Rozmowa na żywo, chat,współdzielenie ekranu,ćwiczenia. | Prowadzący Iwona Pierzchała | Data realizacji zajęć 08-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 Zaburzenia psychiczne związane z odżywianiem. Rozmowa na żywo, chat,współdzielenie ekranu,ćwiczenia.. | Prowadzący Iwona Pierzchała | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 Psychodietetyka.Rozmowa na żywo, chat,współdzielenie ekranu,ćwiczenia. | Prowadzący Iwona Pierzchała | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:50 | Liczba godzin 03:20 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 Test walidujący on-line i udostępnienie wyników. | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 10-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:50 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:10 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto90,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto90,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Iwona Pierzchała
Uwielbia pracę z dziećmi, młodzieżą i dorosłymi. Prowadziła kwalifikacyjne kursy zawodowe. W ciągu ostatnich lat zrealizowała około 380 godzin szkoleniowych. Z zamiłowania instruktor dietetyki i suplementacji. Specjalizuje się w takich tematach jak: dietoterapia w jednostkach chorobowych, psychodietetyka, dietetyka sportowa i coaching dietetyczny. Nieustannie podnosi kwalifikacje zawodowe pozwalające na skuteczny proces nauczania. Odbyła takie kursy i
szkolenia jak: Kurs kompetencji ogólnych: Master Presonal Trainer, Trening Cross i Strategia żywieniowa, Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, Dietetyka i profilaktyka żywienia, Dietetyka sportowa, Instruktor dietetyki i suplementacji, Intendent w placówce oświatowej z elementami dietetyki, Edukator cukrzycy, Coaching dietetyczny, Dietetyka kliniczna, Dietoterapia w otyłości i nadwadze, Dietoterapia w chorobach nerek, Psychodieletyka, Doradca dietetyczny, Dekorowanie potraw, Techniki graficzne w owocach,Carving I stopnia,Carving II stopnia,Kurs barmański, Kurs baristyczny. Trener prowadzący usługę posiada doświadczenie zawodowe zdobyte nie wcześniej niż 5 lat.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Prezentacje multimedialne, skrypty szkoleniowe.
Warunki uczestnictwa
Udział w usłudze nie wymaga spełnienia żadnych dodatkowych warunków.
Informacje dodatkowe
- Firma szkoleniowo-doradcza posiada podpisaną umowę z WUP Kraków na realizację projektów: „Małopolski pociąg do kariery – sezon 1” i „Nowy start w Małopolsce z EURESem”, a także z WUP Toruń na realizację projektu: ,,Kierunek-Rozwój".
- W przypadku chęci realizacji usługi w innej formie (szkolnie stacjonarne, szkolnie zdalne w czasie rzeczywistym, szkolenie zamknięte) lub innym terminie – zapraszamy do kontaktu w celu omówienia możliwych opcji realizacji szkolenia.
- Po zakończonym szkoleniu uczestnik otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu szkolenia.
- Usługa szkoleniowa (nie dotyczy doradztwa) jest zwolniona z podatku VAT w przypadku, kiedy przedsiębiorstwo zwolnione jest z podatku VAT lub dofinansowanie wynosi co najmniej 70%. W innej sytuacji do ceny netto doliczany jest podatek VAT w wysokości 23%.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Szkolenie realizowane za pomocą platformy zoom. Wymagania techniczne sprzętu: procesor 2-rdzeniowy 2 GHz; 2 GB pamięci RAM; system operacyjny Windows 8 lub nowszy, MAC OS wersja 10.13; przeglądarka internetowa Google Chrome, Mozilla Firefox lub Safari; stałe łącze internetowe o prędkości 1,5 Mbps. Link dostępowy przesyłany uczestnikom na minimum dwa dni przed rozpoczęciem szkolenia. Ważność linku obejmuje czas usługi.