Szkolenie piekarnicze -bułki do burgerów i kanapek
Szkolenie piekarnicze -bułki do burgerów i kanapek
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Piekarze, cukiernicy, kucharze, osoby przyuczające się oraz wszyscy, którzy chcą nabyć lub rozszerzyć swoją wiedzę i umiejętności piekarskie.
Zapraszamy początkujących piekarzy, pasjonatów piekarnictwa oraz wszystkich, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę oraz nabyć umiejętności pod okiem Mistrza Piekarstwa Wiesława Kuci.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji17-10-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie pozwala na samodzielne przygotowanie pieczywa do burgerów i kanapek, jak dobierać surowce i parametry do produkcji w swoim zakładzie pracy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZA: definiuje poszczególne rodzaje pieczywa. | Kryteria weryfikacji omawia i stosuje tradycyjne receptury | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się UMIEJETNOŚCI: Przygotowuje i wypieka wyroby piekarnicze (bułki do burgerów i kanapek) | Kryteria weryfikacji przygotowuje dodatki do wypieków | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji dobiera zakres temperatury do rodzaju wypieku | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu | Kryteria weryfikacji ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Na szkoleniu uczestnicy poznają techniki wytwarzania i wypieką:
- klasyczną bułka burgerową
- miekką maślaną bułkę brioche
- czarną bułkę burgerową z węglem aktywnym i sezamem
- bajgle ługowane
- precle
- panini
- focaccia
- ciabatta
- chleb z Vermont
- hot dog
Podczas warsztatów, kursanci będą mogli zapoznać się z różnymi technologiami produkcji ciast pszennych, żytnich oraz mieszanych.
Poznacie również technologię produkcji półproduktów takich jak biga, poolish, kwas żytni oraz kwas pszenny. Omówiony zostanie także harmonogram i zasady ich prowadzenia.
Ponad to, dogłębnie omówimy technologię wytwarzania oraz konserwowania, czy też przedłużania żywotności wyżej wymienionych zaczynów drożdżowych oraz kwasów.
Przejdziemy przez naukę obliczania temperatury dolewki wody do ciasta, tak aby uzyskać odpowiednią temperaturę ciasta, która wpływa na jakość wyrobu gotowego.
Na warsztatach w akademii poznasz tajniki fermentacji ciasta oraz jego kształtowanie z naciskiem na rzemieślnicze oraz ekonomiczne podejście do produkcji. Dowiesz się jak uzyskać dużą porowatość oraz cienką skórkę w produktach gotowych
Ponad to zapoznamy was z technologią fermentacji chłodnych (kontrolowanych) oraz przygotowaniem do wypieków oraz technologią wypieku. Jak temperatura oraz wilgotność wpływa na gotowy wyrób.
Każdy uczestnik będzie miał samodzielne stanowisko to praktycznych ćwiczeń.
Usługa realizowana w formule godzin dydaktycznych 45 min.
Przerwy i walidacja wliczają się w liczbę godzin usługi.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 16 Przywitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP, RODO itd. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 16 Omówienie planu szkolenia, surowców, receptur i sprzętu niezbędnego przy produkcji piekarskiej. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 16 Przygotowanie i naważenie wszystkich surowców zgodnie z recepturami. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 16 Omówienie technologii produkcji półproduktów takich jak biga, poolish, kwasżytni oraz kwaspszenny. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 16 Przygotowanie ciast do wypieków | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 16 Przerwa | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 16 Formowanie wypieków | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 16 Technologia wytwarzania oraz konserwowania, czy też przedłużania żywotności zaczynów drożdżowych oraz kwasów | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 16 Przywitanie uczestników, podsumowanie dnia poprzedniego, pytania | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 21-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 16 Nauka obliczania temperatury dolewki wody do ciasta, tak aby uzyskać odpowiednią temperaturę ciasta, która wpływa na jakość wyrobu gotowego. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 21-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 16 Przerwa | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 21-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 16 Formowanie kolejnych wyrobów bułek, ciabat, obwarzanków, bajgli | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 21-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 16 Przerwa | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 21-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 16 Składanie kanapek, dekoracja i przygotowanie wystawy wypieków | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 21-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 16 Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 21-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 16 z 16 Walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 21-10-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto100,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto100,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Wiesław Kucia
cukiernictwo - praliny, desery, monoporcje, torty, styl angielski
Od 2008 r. technolog i przedstawiciel firmy Modecor (dekoracje cukiernicze)
Od 2008 r. właściciel Szkoły Artystycznej, w której prowadzi szkolenia piekarskie i cukiernicze.
studia wyższe - Technolog Żywności i Żywienia Człowieka
dyplom Mistrza Piekarstwa
studium pedagogiczne
Od 2005 r. liczne szkolenia piekarskie i cukiernicze prowadzone w Polsce i za granicą.
Ostatnie 5 Lat aktywnie działa w branży cukierniczej
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej
Informacje dodatkowe
* Szkolenie odbywa się w małych grupach- max 12 osób.
* Usługa jest realizowana od 08:00 do 16:15 - 11h/dziennie w trybie godzin dydaktycznych 45min.
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników-15 min na każde 4 godzin, usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
- Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
- Warunkiem ukończenia szkolenia jest minimum 80% obecność uczestnika na szkoleniu weryfikowana listą obecności
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi