Egzamin mistrzowski w zawodzie cukiernik
Egzamin mistrzowski w zawodzie cukiernik
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Edukacja
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią osoby spełniające warunki dopuszczenia do egzaminu mistrzowskiego określone w Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 stycznia 2017r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych (Dz.U. z 2017r., poz. 89), z późn.zm.)
- Minimalna liczba uczestników1
- Maksymalna liczba uczestników25
- Data zakończenia rekrutacji30-03-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi28
- Podstawa uzyskania wpisu do BURart. 3 ust. 3a ustawy z dnia 22 marca 1989 r. o rzemiośle (Dz. U. z 2020 r. poz. 2159 z późn. zm.)
- Zakres uprawnień- przeprowadzanie egzaminów czeladniczych, mistrzowskich i sprawdzających w 38 zawodach rzemieślniczych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa Egzamin mistrzowski w zawodzie cukiernik potwierdza posiadanie wiedzy i umiejętności związanych z wykonywaniem zawodu, w warunkach zatrudnienia lub samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej oraz szkolenia pracowników, w tym pracowników młodocianych i uczniów.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Umiejętności związane z wykonywaniem zawodu cukiernik na poziomie mistrza. | Kryteria weryfikacji Posiada umiejętności praktyczne i wiedzę teoretyczną. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeCukiernik - dyplom mistrzowski
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoIzba Rzemiosła i Przedsiębiorczości Pomorza Środkowego w Słupsku
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Egzamin pisemny
Część pisemna jest testem jednokrotnego wyboru. Polega on na udzieleniu przez kandydata odpowiedzi na pytania z zakresu następujących tematów:
1) Rachunkowość zawodowa wraz z kalkulacją
2) Dokumentacja działalności gospodarczej
3) Rysunek zawodowy
4) Przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej
5) Podstawowe zasady ochrony środowiska
6) Podstawowe przepisy prawa pracy
7) Podstawowa problematyka z zakresu podejmowania działalności gospodarczej i zarządzania przedsiębiorstwem
8) Podstawy psychologii i pedagogiki
9) Metodyka nauczania
W każdym temacie jest siedem pytań, natomiast każde pytanie zawiera trzy propozycje odpowiedzi, z których jedna jest prawidłowa.
Czas trwania części pisemnej nie może być krótszy niż 45 minut i nie dłuższy niż 210 minut.
II. Egzamin ustny
polega na udzieleniu odpowiedzi na pytania z zakresu następujących tematów (każdy temat zawiera 3 pytania):
1) Technologia,
2) Maszynoznawstwo,
3) Materiałoznawstwo.
Czas trwania części ustnej etapu teoretycznego nie może być dłuższy niż 30 minut.
III. Egzamin praktyczny
Zdający przystąpi do wykonania następujących zadań egzaminacyjnych:
- Produkcja wyrobów cukierniczych.
- Magazynowanie surowców cukierniczych.
- Dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji.
Czas trwania etapu praktycznego: min. 120 min.- max. 24h w ciągu trzech dni.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 2 Egzamin praktyczny | Data realizacji zajęć 04-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 08:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 2 Egzamin teoretyczny | Data realizacji zajęć 05-09-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 13:00 | Liczba godzin 05:00 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 008,74 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 008,74 PLN
- Koszt osobogodziny brutto71,74 PLN
- Koszt osobogodziny netto71,74 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto0,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto0,00 PLN
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy przed egzaminem otrzymują szczegółowy Informator dotyczący przebiegu egzaminu, zawierający przykładowe pytania. Materiały te są udostępniane w formie elektronicznej (PDF) lub papierowej.
Osoba, która uzyska pozytywną ocenę z egzaminu, otrzyma dyplom mistrzowski potwierdzający kwalifikacje w danym zawodzie, suplement Europass w języku polskim oraz języku angielskim oraz dyplom mistrzowski ozdobny.
Osoba prowadząca usługę: Egzamin przeprowadza komisja egzaminacyjna powołana w danym zawodzie przez Zarząd Izby Rzemiosła i PPŚ w Słupsku. Przewodniczący oraz członkowie komisji posiadają odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie zawodowe określone w Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 stycznia 2017r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego, przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych z późn.zm.
Warunki uczestnictwa
Warunki jakie musi spełniać kandydat do egzaminu mistrzowskiego określa §6. Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 stycznia 2017r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego, przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi