Szkolenie piekarnicze -"PIECZYWO WIEDEŃSKIE"
Szkolenie piekarnicze -"PIECZYWO WIEDEŃSKIE"
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Piekarze, cukiernicy, kucharze, osoby przyuczające się oraz wszyscy, którzy chcą nabyć lub rozszerzyć swoją wiedzę i umiejętności piekarskie.
Zapraszamy początkujących piekarzy, pasjonatów piekarnictwa oraz wszystkich, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę oraz nabyć umiejętności pod okiem Mistrza Piekarstwa Wiesława Kuci.
- Minimalna liczba uczestników4
- Maksymalna liczba uczestników10
- Data zakończenia rekrutacji30-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie przygotowuje do samodzielnego wypieku różnego rodzaju drobnego pieczywa wiedeńskiego, doboru surowców i parametrów do produkcji w zakładzie pracy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZA: definiuje poszczególne rodzaje pieczywa wiedeńskiego. | Kryteria weryfikacji omawia i stosuje tradycyjne receptury | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Efekty uczenia się UMIEJETNOŚCI: Przygotowuje i wypieka różnorodne wyroby piekarnicze typu "wiedeńskiego" | Kryteria weryfikacji przygotowuje dodatki do wypieków | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji dobiera zakres temperatury do rodzaju wypieku | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu | Kryteria weryfikacji ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Wypieki wiedeńskie należą się do najbardziej popularnych i znanych na świecie. Wiedeńczycy słynną z dobrego smaku i elegancji. Trzeba koniecznie poznać sztukę i tajemnice tych rozmaitych drobnych wyrobów.
Poznasz mnóstwo technik i form różnorodnego pieczywa od wypieków z ciasta półfrancuskiego, przez kruche sable po wypieki drożdżowe.
Na szkoleniu uczestnicy poznają techniki wytwarzania i wypieką:
- Traditional croissant- tradycyjny croissant francuski
- Dicolor croissant- croissant dwukolorowy
- Twice Baked Croissant – croissant podwójnie pieczony z nadzieniem migdałowo – cytrynowym
- Happy Sweet Corn – drobne pieczywo drożdżowe z nadzieniem z białego maku
- Pistache Brioche – wypiek z ciasta półfracuskiego z nadzieniem pistacjowym
- Laminated Brioche – wypiek z ciasta półfrancuskiego
- Almond Flower– drożdżowy wypiek z kremem migdałowym oraz brownie
- Cottage Salt Visioneire – półrancuski wypiek z dodatkiem serka śmietankowego oraz ziół prowansalskich
- Baguette With Olives – bagietka na zaczynie Poolish oraz Levain z dodatkiem oliwek
- Blueberry Dough – jagodowe ciastko na kruchym spodzie
Usługa realizowana w formule godzin dydaktycznych 45 min. przerwy są realizowane na prośbę uczestników, maksymalnie 15 min. Przerwy wliczają się w liczbę godzin usługi. Przewidywana przerwa obiadowa około godziny 12:00;
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 14 Przywitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP, RODO itd. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 02-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 14 Omówienie planu szkolenia, surowców, receptur i sprzętu niezbędnego przy produkcji piekarskiej. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 02-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 14 Przygotowanie i naważenie wszystkich surowców zgodnie z recepturami. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 02-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 14 Przygotowanie wszystkich ciast do produkcji pieczywa wiedeńskiego. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 02-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 14 Metoda produkcji ciast drożdżowych - I i II fazowa. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 02-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 14 Obiad przerwa | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 02-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 14 Formowanie wypieków + przygotowanie nadzień kremów, polew, pomad. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 02-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 14 Techniki produkcji croissantów i ich zwijanie. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 02-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 14 Przywitanie uczestników, podsumowanie dnia poprzedniego, pytania | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 03-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 14 Wypiek przygotowanych dnia poprzedniego aplikacji . | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 03-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 14 Przygotowanie dekoracji i wykańczanie wypieków gotowych, przygotowanie wystawy wypieków. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 03-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 14 Obiad- przerwa | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 03-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 14 Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów, pytania. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 03-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:15 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 03:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 14 Walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 03-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:15 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 100,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 100,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto105,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto105,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Wiesław Kucia
Od 2008 r. właściciel Szkoły Artystycznej, w której prowadzi szkolenia piekarskie i cukiernicze.
studia wyższe - Technolog Żywności i Żywienia Człowieka
dyplom Mistrza Piekarstwa
studium pedagogiczne
Od 2005 r. liczne szkolenia piekarskie i cukiernicze prowadzone w Polsce i za granicą. Ostatnie 17 lat aktywnie działa w branży piekarniczej i cukierniczej.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej i piekarskiej
- Materiały do notowania dla uczestników : notatnik i długopis.
Informacje dodatkowe
- Warunkiem nabycia kompetencji przez uczestnika szkolenia jest uczestnictwo kursanta podczas całego szkolenia (min. 80 procentowa obecność), jego aktywność podczas części teoretycznej oraz w trakcie części praktycznej, na pracowni.
- Szkolenie odbywa się w małej grupie max. 10cio osobowej.
- Usługa jest realizowana codziennie od 08:00 do 16:00 - 10h w godzinach dydaktycznych -10h dydaktycznych dziennie
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników- usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
- Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
najbardziej wymagającego szkolenia. Nasza pracownia jest w stanie pomieścić 25 osób czynnie biorących udział w szkoleniu oraz 50 słuchaczy. Dobrze zaprojektowane, wygodne stanowiska pracy sprostają wymaganiom każdego prowadzącego oraz najbardziej wymagających kursantów. Studio jest zaprojektowane w klasycznym industrialnym stylu, co daje możliwość szybkiej zmiany aranżacji i dostosowania wnętrza do każdych wymagań.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi