Szkolenie piekarnicze - pieczywo drożdżowe
Szkolenie piekarnicze - pieczywo drożdżowe
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Piekarze, cukiernicy, kucharze, osoby przyuczające się oraz wszyscy, którzy chcą nabyć lub rozszerzyć swoją wiedzę i umiejętności piekarskie w zakresie wypieków drożdżowych.
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji15-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi22
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie przygotowuje do samodzielnego wypieku różnego rodzaju wypieków drożdżowych, doboru surowców i parametrów do produkcji w zakładzie pracy.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się WIEDZA: definiuje poszczególne rodzaje wypieków drożdżowych | Kryteria weryfikacji omawia i stosuje tradycyjne receptury | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Efekty uczenia się UMIEJETNOŚCI: Przygotowuje i wypieka drożdżowe wyroby piekarnicze | Kryteria weryfikacji przygotowuje dodatki do wypieków | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji dobiera zakres temperatury do rodzaju wypieku | Metoda walidacji Wywiad swobodny | |
Efekty uczenia się KOMPETENCJE SPOLECZNE: ustala cele i priorytety w działaniu | Kryteria weryfikacji ustala poszczególne etapy działania i dobiera które z działań wymagają nadania im priorytetu. | Metoda walidacji Wywiad swobodny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
PROGRAM SZKOLENIA/zagadnienia:
- Charakterystyka różnych sposobów prowadzenia ciast drożdżowych
- Metoda I, II – fazowa
- Prowadzenie ciast drożdżowych na kwasie pszennym
- Charakterystyka mąk oraz innych surowców stosowanych podczas produkcji ciasta pszennego
- Praktyka splatania chałek oraz splotów
- Charakterystyka rozrostu oraz wypieku przygotowanych kęsów
- Chłodne fermentacje
- Mrożenie ciasta oraz produktu gotowego
Podczas dwudniowego szkolenia pieczenia ciast drożdżowych wykonacie:
- Chałki pszenne: kijowską, turecką oraz żydowską
- Babkę drożdżową
- Jagodzianki i malinianki
- Drożdżówki maślane z kremem i owocami sezonowymi
- Półfrancuskie wypieki- różne rodzaje i kształty
- Ciasto drożdżowe na kwasie pszennym
- Pączki
Każdy uczestnik będzie miał samodzielne stanowisko do praktycznych ćwiczeń.
* Szkolenie odbywa się w małych grupach- max 12 osób.
* Usługa jest realizowana od 08:00 do 16:15 - 11h/dziennie w trybie godzin dydaktycznych.
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników-15 min na każde 4 godzin, usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
- Walidacja i przerwy wliczają się w liczbę godzin usługi.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
- Szkolenie odbywa się w trybie godzin dydaktycznych (45min).
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT w związku z §.3.1.14 ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA FINANSÓW z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień,
- Warunkiem ukończenia szkolenia jest minimum 80% obecność uczestnika na szkoleniu weryfikowana listą obecności
Usługa skierowana do:
Piekarze, cukiernicy, kucharze, osoby przyuczające się oraz wszyscy, którzy chcą nabyć lub rozszerzyć swoją wiedzę i umiejętności piekarskie w zakresie wypieków drożdżowych.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 15 Przywitanie uczestników, zapoznanie z przepisami BHP, RODO itd. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 15 Omówienie planu szkolenia, surowców, receptur i sprzętu niezbędnego przy produkcji piekarskiej. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 09:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 15 Przygotowanie i naważenie wszystkich surowców zgodnie z recepturami. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 15 Przygotowanie ciast drożdżowych do długiej fermentacji. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 15 metoda produkcji cisat drożdżowych - I i II fazowa. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 15 Przerwa | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 15 Formowanie wypieków + przygotowanie nadzień kremów, polew, pomad. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 01:30 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 15 Techniki splataia chałek oraz innych spolotów. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 19-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 02:15 |
Przedmiot / temat zajęć 9 z 15 Przywitanie uczestników, podsumowanie dnia poprzedniego, pytania | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 08:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 10 z 15 Wypiek przygotowanych aplikacji i smażenie pączków. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:30 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 11 z 15 Przygotowanie dekoracji i wykańczanie wypieków gotowych. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:15 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 12 z 15 przerwa | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:00 | Godzina zakończenia 12:30 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 13 z 15 Przygotowanie wystawy gotowych wypieków, błędy i ich omówienie. Pytania uczestników. Podsumowanie. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:00 | Liczba godzin 02:30 |
Przedmiot / temat zajęć 14 z 15 Podsumowanie szkolenia, wręczenie certyfikatów. | Prowadzący Wiesław Kucia | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:00 | Godzina zakończenia 15:45 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 15 z 15 Walidacja szkolenia | Prowadzący - | Data realizacji zajęć 20-05-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:45 | Godzina zakończenia 16:15 | Liczba godzin 00:30 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 200,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 200,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto100,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto100,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Wiesław Kucia
Od 2008 r. właściciel Szkoły Artystycznej, w której prowadzi szkolenia piekarskie i cukiernicze.
studia wyższe - Technolog Żywności i Żywienia Człowieka
dyplom Mistrza Piekarstwa
studium pedagogiczne
Od 2005 r. liczne szkolenia piekarskie i cukiernicze prowadzone w Polsce i za granicą. Ostatnie 5 lat aktywnie działa w branży cukierniczej
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
- Specjalnie przygotowane przez trenerów skrypty z recepturami, sposobami wykonania itd.
- Podczas szkolenia uczestnik ma dostęp do biblioteki zawierającej książki, czasopisma, magazyny i albumy o tematyce cukierniczej i piekarskiej
- Materiały do notowania dla uczestników : notatnik i długopis.
Informacje dodatkowe
Warunkiem nabycia kompetencji przez uczestnika szkolenia jest uczestnictwo kursanta podczas całego szkolenia (min. 80 % procentowa obecność), jego aktywność podczas części teoretycznej oraz w trakcie części praktycznej, na pracowni.
Pracownia spełnia wymogi i potrzeby do pracy z wypiekami drożdżowymi(odpowiednia temperatura, odpowiednie blaty robocze, piec konwekcyjno-parowy oraz wsadowy , zamrażarka szokowa, lodówki itd).
* Szkolenie odbywa się w małych grupach- max 12 osób.
* Usługa jest realizowana od 08:00 do 16:15 - 11 h/dziennie w trybie godzin dydaktycznych 45min.
- Przerwy w szkoleniu realizowane będą według zgłoszeń uczestników-15 min na każde 4 godzin, usługa jest wydłużona o czas trwania zrealizowanych przerw.
- Walidacja wlicza się liczbę godzin usługi.
- Koszty noclegu, wyżywienia i dojazdu nie zostały ujęte w cenie usługi.
- W przypadku osób, które uzyskały dofinansowanie w wielkości ≥70% obowiązuje zwolnienie podatku VAT Podstawa zwolnienia: Art. 43.1.29.a) c) ustawy o VAT
Materiały multimedialne i dokumenty do pobrania
Materiały multimedialne
Adres
Adres
Nasze studio wyposażone jest w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, cukierniczy oraz piekarniczy, tak aby zapewnić możliwość zorganizowania nawet najbardziej wymagającego szkolenia. Nasza pracownia jest w stanie pomieścić 25 osób czynnie biorących udział w szkoleniu oraz 50 słuchaczy. Dobrze zaprojektowane, wygodne stanowiska pracy sprostają wymaganiom każdego prowadzącego oraz najbardziej wymagających kursantów. Studio jest zaprojektowane w klasycznym industrialnym stylu, co daje możliwość szybkiej zmiany aranżacji i dostosowania wnętrza do każdych wymagań.
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi