Podstawy żywienia człowieka – wprowadzenie do dietetyki. Szkolenie.
Podstawy żywienia człowieka – wprowadzenie do dietetyki. Szkolenie.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaStyl życia / Dietetyka
- Identyfikator projektuMałopolski Pociąg do kariery
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
- pracownicy branży fitness: trenerzy personalni i instruktorzy fitness, którzy chcą uzupełnić swoją wiedzę o podstawy żywienia, - pracownicy wellness, spa i innych ośrodków zdrowia, specjaliści zajmujący się zdrowiem publicznym i profilaktyką chorób związanych z odżywianiem,
- pracownicy branży gastronomicznej i żywienia zbiorowego: szefowie kuchni, kucharze, menedżerowie restauracji, pracownicy firm cateringowych, osoby planujące menu/posiłki w placówkach żywienia zbiorowego (np. szkoły, szpitale, domy opieki i inne placówki),
- osoby planujące rozpoczęcie edukacji w kierunku dietetyki,
- osoby chcące poszerzyć swoją wiedzę związaną z żywieniem człowieka, zasadami planowania żywienia oraz żywienia dietetycznego, a także nabyć umiejętność układania jadłospisów,
- uczestników projektów: „Małopolski pociąg do kariery – sezon 1” oraz „Nowy start w Małopolsce z EURESem” realizowanych przez WUP Kraków,
-uczestników projektu ,,Strefa Transformacji"
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji02-06-2025
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Usługa przygotowuje do samodzielnego planowania żywienia, układania jadłospisów zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się posługuje się wiedzą o roli składników pokarmowych i ich wpływie na organizm człowieka | Kryteria weryfikacji opisuje składniki pokarmowe | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji charakteryzuje wpływ składników odżywczych na organizm człowieka | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się przygotowuje jadłospis dla wybranej diety | Kryteria weryfikacji opisuje na czym polegają wybrane diety | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji określa składniki zabronione i dozwolone w wybranych dietach | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie | |
Efekty uczenia się ma świadomość roli prawidłowego żywienia | Kryteria weryfikacji wskazuje skutki niewłaściwego odżywiania | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kryteria weryfikacji określa zasady prawidłowego odżywiania | Metoda walidacji Test teoretyczny z wynikiem generowanym automatycznie |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1. Szkolenie dedykowane dla:
- pracownicy branży fitness: trenerzy personalni i instruktorzy fitness, którzy chcą uzupełnić swoją wiedzę o podstawy żywienia, - pracownicy wellness, spa i innych ośrodków zdrowia, specjaliści zajmujący się zdrowiem publicznym i profilaktyką chorób związanych z odżywianiem,
- pracownicy branży gastronomicznej i żywienia zbiorowego: szefowie kuchni, kucharze, menedżerowie restauracji, pracownicy firm cateringowych, osoby planujące menu/posiłki w placówkach żywienia zbiorowego (np. szkoły, szpitale, domy opieki i inne placówki),
- osoby planujące rozpoczęcie edukacji w kierunku dietetyki,
- osoby chcące poszerzyć swoją wiedzę związaną z żywieniem człowieka, zasadami planowania żywienia oraz żywienia dietetycznego, a także nabyć umiejętność układania jadłospisów,
- uczestników projektu Kierunek-Rozwój realizowanego przez WUP Toruń,
- uczestników projektów: „Małopolski pociąg do kariery – sezon 1” oraz „Nowy start w Małopolsce z EURESem” realizowanych przez WUP Kraków,
-uczestników projektu ,,Strefa Transformacji".
2. Warunki realizacji szkolenia: szkolenie realizowane zdalnie w czasie rzeczywistym na platformie zoom, samodzielne stanowiska komputerowe.
3. Szkolenie nie wymaga wstępnego przygotowania.
4. Godzina zajęć jest równoznaczna z godziną dydaktyczną tj. 45 min., w trakcie dwóch pierwszych dni zajęć przewidziano 15 minut przerwy, w trakcie trzeciego dnia zajęć przewidziano 30 minut przerwy (jest to zależne od ilości godzin szkoleniowych w poszczególnych dniach). Przerwa nie jest wliczona w czas trwania zajęć. W przypadku wystąpienia dodatkowych przerw czas trwania szkolenia zostanie wydłużony o czas dodatkowych przerw. W przypadku konieczności zrobienia wcześniejszej przerwy czas przerwy głównej zostanie skrócony o czas trwania wcześniejszej przerwy.
5.Walidacja wiedzy i umiejętności uczestników: test teoretyczny zamknięty on-line - pytania jednokrotnego wyboru z automatycznym generowaniem i udostępnianiem wyników.
Ramowy program zajęć:
Dzień 1
MODUŁ 1 – WPROWADZENIE DO NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA.
- podstawowe pojęcia: odżywianie, zdrowie, żywienie człowieka, nauka o żywieniu, pożywienie, środek spożywczy, dietetyczny środek spożywczy, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia, odżywka, używka, składnik pokarmowy, składnik odżywczy, substancja dodatkowa, zanieczyszczenie,
- Rys historyczny nauki o żywieniu człowieka.
MODUŁ 2- PODZIAŁ SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH I ICH CHARAKTERYSTYKA.
- podział składników pokarmowych ze względu na różne kryteria,
- charakterystyka i rola składników pokarmowych,
-równowaga kwasowo- zasadowa,
-Bilans wodny organizmu.
Dzień 2
MODUŁ 3 -POTRZEBY ENERGETYCZNE ORGANIZMU CZŁOWIEKA.
- Metabolizm
- Całkowita przemiana materii (CPM)
- Podstawowa Przemiana Materii (PPM)
- Wydatki energetyczne organizmu,
- Metody oznaczania natężenia przemiany materii i wydatków energetycznych organizmu.
Dzień 3
MODUŁ 4 -POTRZEBY ENERGETYCZNE ORGANIZMU CZŁOWIEKA I WARTOŚĆ ENERGETYCZNA POŻYWIENIA.
- Wartość energetyczna żywności,
- Metody oznaczania wartości energetycznej,
- Bilans energetyczny.
MODUŁ 5 – ŻYWIENIE DIETETYCZNE I ZASADY PLANOWANIA ŻYWIENIA.
- dieta lekkostrawna,
- dieta bogatobiałkowa,
- dieta niskobiałkowa,
- dieta bogatoresztkowa,
- dieta niskotłuszczowa,
- dieta niskowęglowodanowa,
- dieta ubogoenergetyczna,
- dieta z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego,
- dieta z modyfikacjami konsystencji pokarmów,
- zasady sporządzania posiłków dietetycznych,
- alternatywne sposoby żywienia (diety selektywne, jednoskładnikowe, redukcyjne),
- błędy żywieniowe i skutki nieprawidłowego żywienia,
-narzędzia przydatne w planowaniu żywienia,
-ogólne zasady planowania żywienia.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 WPROWADZENIE DO NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA. Rozmowa na żywo,chat,współdzielenie ekranu,ćwiczenia. | Prowadzący Iwona Pierzchała | Data realizacji zajęć 03-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 PODZIAŁ SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH I ICH CHARAKTERYSTYKA. Rozmowa na żywo,chat,współdzielenie ekranu,ćwiczenia. | Prowadzący Iwona Pierzchała | Data realizacji zajęć 03-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 01:00 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 PODZIAŁ SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH I ICH CHARAKTERYSTYKA.CD.Rozmowa na żywo,chat,współdzielenie ekranu,ćwiczenia. | Prowadzący Iwona Pierzchała | Data realizacji zajęć 03-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 POTRZEBY ENERGETYCZNE ORGANIZMU CZŁOWIEKA.Rozmowa na żywo,chat,współdzielenie ekranu,ćwiczenia. | Prowadzący Iwona Pierzchała | Data realizacji zajęć 05-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 17:00 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 02:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 POTRZEBY ENERGETYCZNE ORGANIZMU CZŁOWIEKA.CD.Rozmowa na żywo,chat,współdzielenie ekranu,ćwiczenia. | Prowadzący Iwona Pierzchała | Data realizacji zajęć 05-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 19:15 | Godzina zakończenia 21:00 | Liczba godzin 01:45 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 POTRZEBY ENERGETYCZNE ORGANIZMU CZŁOWIEKA I WARTOŚĆ ENERGETYCZNA POŻYWIENIA.Rozmowa na żywo,chat,współdzielenie ekranu,ćwiczenia. | Prowadzący Iwona Pierzchała | Data realizacji zajęć 07-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 08:00 | Godzina zakończenia 12:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 ŻYWIENIE DIETETYCZNE I ZASADY PLANOWANIA ŻYWIENIA.Rozmowa na żywo,chat,współdzielenie ekranu,ćwiczenia. | Prowadzący Iwona Pierzchała | Data realizacji zajęć 07-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 12:30 | Godzina zakończenia 15:50 | Liczba godzin 03:20 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 Test walidujący on-line i udostępnienie wyników. | Prowadzący Iwona Pierzchała | Data realizacji zajęć 07-06-2025 | Godzina rozpoczęcia 15:50 | Godzina zakończenia 16:00 | Liczba godzin 00:10 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto90,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto90,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Iwona Pierzchała
Uwielbia pracę z dziećmi, młodzieżą i dorosłymi. Prowadziła kwalifikacyjne kursy zawodowe. W ciągu ostatnich lat zrealizowała około 380 godzin szkoleniowych. Z zamiłowania instruktor dietetyki i suplementacji. Specjalizuje się w takich tematach jak: dietoterapia w jednostkach chorobowych, psychodietetyka, dietetyka sportowa i coaching dietetyczny. Nieustannie podnosi kwalifikacje zawodowe pozwalające na skuteczny proces nauczania. Odbyła takie kursy i
szkolenia jak: Kurs kompetencji ogólnych: Master Presonal Trainer, Trening Cross i Strategia żywieniowa, Diagnostyka laboratoryjna w dietetyce, Dietetyka i profilaktyka żywienia, Dietetyka sportowa, Instruktor dietetyki i suplementacji, Intendent w placówce oświatowej z elementami dietetyki, Edukator cukrzycy, Coaching dietetyczny, Dietetyka kliniczna, Dietoterapia w otyłości i nadwadze, Dietoterapia w chorobach nerek, Psychodieletyka, Doradca dietetyczny, Dekorowanie potraw, Techniki graficzne w owocach,Carving I stopnia,Carving II stopnia,Kurs barmański, Kurs baristyczny. Trener prowadzący usługę posiada doświadczenie zawodowe zdobyte nie wcześniej niż 5 lat.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Prezentacje multimedialne, skrypty szkoleniowe.
Warunki uczestnictwa
Udział w usłudze nie wymaga spełnienia żadnych dodatkowych warunków.
Informacje dodatkowe
- Firma szkoleniowo-doradcza posiada podpisaną umowę z WUP Kraków na realizację projektów: „Małopolski pociąg do kariery – sezon 1” i „Nowy start w Małopolsce z EURESem”, a także z WUP Toruń na realizację projektu: ,,Kierunek-Rozwój".
- W przypadku chęci realizacji usługi w innej formie (szkolnie stacjonarne, szkolnie zdalne w czasie rzeczywistym, szkolenie zamknięte) lub innym terminie – zapraszamy do kontaktu w celu omówienia możliwych opcji realizacji szkolenia.
- Po zakończonym szkoleniu uczestnik otrzymuje zaświadczenie o ukończeniu szkolenia.
- Usługa szkoleniowa (nie dotyczy doradztwa) jest zwolniona z podatku VAT w przypadku, kiedy przedsiębiorstwo zwolnione jest z podatku VAT lub dofinansowanie wynosi co najmniej 70%. W innej sytuacji do ceny netto doliczany jest podatek VAT w wysokości 23%.
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Szkolenie realizowane za pomocą platformy zoom. Wymagania techniczne sprzętu: procesor 2-rdzeniowy 2 GHz; 2 GB pamięci RAM; system operacyjny Windows 8 lub nowszy, MAC OS wersja 10.13; przeglądarka internetowa Google Chrome, Mozilla Firefox lub Safari; stałe łącze internetowe o prędkości 1,5 Mbps. Link dostępowy przesyłany uczestnikom na minimum dwa dni przed rozpoczęciem szkolenia. Ważność linku obejmuje czas usługi.