Kurs baristy
Kurs baristy
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Identyfikator projektuMałopolski Pociąg do kariery
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie przeznaczone dla wszystkich zainteresowanych samodzielną, profesjonalną pracą w kawiarni gdzie zdobędzie zarówno wiedzę, jak i umiejętności jako barista.
Usługa również adresowana dla Uczestników Projektu "Małopolski pociąg do kariery - sezon 1" i/lub dla Uczestników Projektu "Nowy start w Małopolsce z EURESem".
- Minimalna liczba uczestników5
- Maksymalna liczba uczestników8
- Data zakończenia rekrutacji30-04-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi20
- Podstawa uzyskania wpisu do BURZnak Jakości Małopolskich Standardów Usług Edukacyjno-Szkoleniowych (MSUES) - wersja 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest nabycie niezbędnej wiedzy jak i umiejętności do pracy w kawiarni, jak również rozwiać swoje zainteresowania i pasję zdobycia nowych umiejętności.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się 1. Uczestnik zna historię kawy oraz proces jej uprawy i obróbki. 2. Rozróżnia gatunki kawy i metody obróbki ziaren 3. Uczestnik zna zasady higieny i organizacji pracy w kawiarni | Kryteria weryfikacji 1Ustna odpowiedz na pytania dot. historii i uprawy kawy | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się 1.Uczestnik zna i potrafi zastosować rożne metody parzenia kawy.2. Rozumie wpływ parametrów ekstrakcji na smak kawy. | Kryteria weryfikacji 1. Przygotowanie kawy różnymi metodami.2. Analiza sensoryczna ( rozpoznawanie różnic smakowych w zależności od metody parzenia) | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Efekty uczenia się 1Uczestnik potrafi obsługiwać ekspres ciśnieniowy i młynek.2. Umie regulować grubość mielenia i dostosować do parzenia. 3. zna zasady czyszczenia i konserwacji sprzętu. | Kryteria weryfikacji 1. Demonstracji poprawnego użycia ekspresu i młynka | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych | ||
Efekty uczenia się 1. Uczestnik potrafi przygotować espresso zgodnie ze standardami oraz cappuccino, latte i flat white 2. Uczestnik potrafi prawidłowo spienić mleko do różnych napojów 2. Umie wykonać podstawowe wzory latte art | Kryteria weryfikacji 1Przygotowanie wszystkich podstawowych napojów kawowych i ocena jakości ( crema, smak, balans)2. Wykonanie przynajmniej 1 wzoru latte art | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach rzeczywistych |
Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
1.WSTĘP DO ZAWODU BARISTY - 4 godz. edukacyjne teoretyczne
Historia kawy i jej znaczenie w kulturze
Rodzaje kawy i sposób jej uprawy.
Rejony uprawy kawy.
Standardy sanitarne w kawiarni
2.METODY PARZENIA KAWY - 2 godz. edukacyjne, zajęcia praktyczne
Espresso i jego podstawowe parametry
Alternatywne metody parzenia
Techniki ekstrakcji i wpływ zmiennych( grubość mielenia, temperatura, czas parzenia)
3.OBSŁUGA SPRZETU BARISTYCZNEGO - 2 godz. edukacyjne, zajęcia praktyczne
Budowa i obsługa ekspresu ciśnieniowego
Regulacja młynka i mielenie kawy
Czyszczenie i konserwacja sprzętu
4.TECHNIKI PARZENIA I PODAWANIA KAWY - 12 godz. eduk. zajęcia praktyczne
Przygotowanie idealnego espresso
Nauka przyrządzania kawy czarnej, americano, americana
Przygotowywanie kawy Latte, Latte Macchiato, Cappuccino
Różnica miedzy ristretto, espresso, lungo
Błędy w ekstrakcji i jak je korygować
Spienianie mleka do różnych rodzajów kaw
Podstawowe wzory latte art. (serce, rozeta, tulipan)
Trendy w kawie.
Walidacja / - 2 godz. eduk.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto90,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto90,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
uczestnik otrzymuje zeszyt długopis
Warunki uczestnictwa
- ukończone 18 lat,
- brak przeciwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku zgodnym z kierunkiem szkolenia,
- przystąpienie do procesu walidacji częściowej i całościowej.
Informacje dodatkowe
- Kurs obejmuje 20 godzin dydaktycznych co stanowi 15 godzin zegarowych
- Niepubliczna Placówka Kształcenia Ustawicznego w Bochni ma podpisaną umowę z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Krakowie.
- Zastrzegamy prawo do zmiany harmonogramu, kadry wykładowców i walidatorów w przypadku zaistnienia nieprzewidzianych okoliczności.
- Warunkiem ukończenia kursu jest obecność na zajęciach (minimum 80% godzin kursu), przystąpienie do procesu walidacji.
- Po zakończonym kursie uczestnik otrzymuje odpowiednie zaświadczenie i certyfikat.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Lokal wyposażony w profesjonalny sprzęt baristyczny.