Opolskie ze smakiem - regionalne produkty w tradycyjnych potrawach
Opolskie ze smakiem - regionalne produkty w tradycyjnych potrawach
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnych
- Grupa docelowa usługi
Mieszkańcy województwa opolskiego, członkowie kół gospodyń wiejskich, kucharze i pomoce kuchenne, miłośnicy lokalnej kuchni
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji08-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi27
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Szkolenie kucharskie, w ramach którego zostaną przedstawione nowe techniki kulinarne oraz aktualne trendy:- Pogłębienie wiedzy o produktach regionalnych i ich znaczeniu w wolskiej kuchni
- Nauka tradycyjnych technik kulinarnych i ich adaptacja do współczesnych trendów
- Rozwijanie umiejętności estetycznej prezentacji dań
- Eksperymentowanie z regionalnymi składnikami w nowoczesnych recepturach
- Wzmocnienie kompetencji promocyjnych i marketingowych związanych z kuchnią regionalną
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Uczestnicy poznają historię i znaczenie produktów regionalnych w kulturze kulinarnej | Kryteria weryfikacji Nauczą się identyfikować kluczowe składniki kuchni regionalnej. | Metoda walidacji Debata swobodna |
Kryteria weryfikacji Zrozumieją procesy tradycyjnych technik kulinarnych. | Metoda walidacji Debata swobodna | |
Efekty uczenia się Uczestnicy będą potrafili wykorzystać tradycyjne techniki kulinarne w nowoczesnym wydaniu. | Kryteria weryfikacji Opanują metody obróbki składników, takie jak fermentacja, marynowanie i wędzenie. | Metoda walidacji Debata swobodna |
Kryteria weryfikacji Nauczą się estetycznego podawania potraw w sposób nowoczesny. | Metoda walidacji Debata swobodna | |
Efekty uczenia się Uczestnicy będą świadomi wartości i znaczenia dziedzictwa kulinarnego. | Kryteria weryfikacji Rozwiną kreatywne podejście do łączenia tradycji z nowoczesnością. | Metoda walidacji Debata swobodna |
Kryteria weryfikacji Docenią lokalne produkty i będą promować ich wykorzystanie. | Metoda walidacji Debata swobodna |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Moduł I: 8:45-13:00 (dzień I)
Opolskie ze smakiem - funkcjonowanie
- Skąd się wzięło
- Dlaczego warto
- Profity z członkostwa
Szkolenie teoretyczne - wprowadzenie w kuchnię opolską i jej produkty
- Działalność idei Opolskie ze smakiem
- Produkty z listy Opolskie ze smakiem - omówienie i zastosowanie
- Potrawy z listy Opolskie ze smakiem - inspiracje
Wartości
- Poznanie lokalnych producentów oraz idei Opolskie ze Smakiem
- Omówienie tradycyjnych potraw
Przerwa obiadowa: 13:00 - 13:30
Moduł II: 13:30-16:00 (dzień I )
Szkolenie Praktyczne w formie pokazu kulinarnego
- Wprowadzenie produktów
- Prezentacja produktów od lokalnych producentów - omówienie
- Potrawy z listy opolskie ze smakiem - inspiracje
- Mise en place - przygotowanie surowców do gotowania
- Przygotowanie nowych potraw w ramach sieci Opolskie ze smakiem - forma interaktywna
Wartości
- Prezentacja produktów od lokalnych producentów - omówienie
- Potrawy z listy Opolskie ze smakiem - inspiracje
- Mise en place - przygotowanie surowców do gotowania
- Przygotowanie nowych potraw w ramach sieci Opolskie ze smakiem
Moduł III: 8:45-13:00 (dzień II)
Szkolenie Praktyczne w formie pokazu kulinarnego cz. II
- Przygotowanie nowych potraw w ramach sieci Opolskie ze smakiem - forma interaktywna
- Omówienie przygotowanych potraw
- Prezentacja potraw - omówienie - sesja zdjęciowa
- Podsumowanie etapu szkolenia
Przerwa obiadowa: 13:00 - 13:30
Moduł IV: 13:30-16:00 (dzień II)
Szkolenie praktyczne - Warsztaty kulinarne
- Podział na grupy 3 osobowe
- Wprowadzenie - planowanie autorskich potraw do sieci Opolskie ze Smakiem
- Przygotowanie receptur do stworzenia potraw
- Mise en place - przygotowanie surowców do gotowania
- Wstępna obróbka produktów, przygotowanie półproduktów
Moduł V: 8:45-16:00 (dzień III)
Przerwa obiadowa: 13:00 - 13:30
Szkolenie praktyczne - Warsztaty kulinarne. Przykładowe potrawy: polewka opolska, śląskie niebo w nowej odsłonie, krupniok śląski w orzechach i musem jabłkowym, placki z blachy z kremem serowym i miodem, karp piklowany a'la harynki.
- Gotowanie właściwe
- Wspólny plating - ułożenie na talerzu / serwis
- Prezentacja potraw - omówienie - sesja zdjęciowa
- Podsumowanie wspólnego gotowania
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto2 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto2 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto74,07 PLN
- Koszt osobogodziny netto74,07 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Kamil Klekowski
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy z uczestników otrzyma materiał szkoleniowy z tematyki szkolenia.
Informacje dodatkowe
Ewaluacja: Dyskusja z uczestnikami przed i po szkoleniu, ankieta ewaluacyjna
Certyfikat: Uczestnik otrzyma certyfikat za 100% udział w szkoleniu
Informacje dodatkowe:
- uczestnik może posiadać własny zestaw noży do pracy w części praktycznej szkolenia
- każdy z uczestników otrzyma fartuch na czas szkolenia
- przerwa kawowa przez cały czas trwania szkolenia i degustacja przygotowanych potraw
- szkolenie odbywa w akademii kulinarnej dostosowanej do realizacji szkolenia kucharskiego
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi
- Zajęcia odbywają się w pełni wyposażonej profesjonalnej Akademii Kulinarnej.