Pączki, Cronuty i Churossy - szkolenie cukiernicze
Pączki, Cronuty i Churossy - szkolenie cukiernicze
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaInne / Gastronomia
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Usługa skierowana do osób pragnących rozszeżyć swoją wiedzę i umiejętności oraz uzyskać kompetencje w zakresie przygotowywania deserów, ciast i tortów.
- Minimalna liczba uczestników10
- Maksymalna liczba uczestników12
- Data zakończenia rekrutacji29-01-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi10
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem szkolenia jest przygotowanie do samodzielnego wykonania deserów.Szkolenie prowadzone jest od podstaw, uczestnicy uczeni są prawidłowego odważania, przygotowywania, składania, dobierania smaków i kolorów deserów .
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Posługuje się podstawową wiedzą zakresu tworzenia tortów i deserów | Kryteria weryfikacji wymienia podstawowe techniki dekorowania | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kryteria weryfikacji rozróżnia sprzęt stosowany do przygotowania deserów | Metoda walidacji Test teoretyczny | |
Efekty uczenia się Umiejętnie dobiera i łączy smaki oraz tekstury - samodzielnie tworzy deserów | Kryteria weryfikacji umiejętnie dobiera i przygotowuje produkty | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kryteria weryfikacji potrafi wykonywać dekoracje polewy | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji serwuje deser na jeden z poznanych sposobów | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | |
Kryteria weryfikacji rozpoznaje sposoby przygotowania różnych rodzajów kremów deserowych | Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
Szkolenie skierowane jest do cukierników oraz osób chcących rozwijać się w tym kierunku.
Rozpoczęcie szkolenia: omówienie receptur, sprzętu oraz organizacji zajęć.
Pączki
Cronuty
Churossy w sosie czekoladowym:
- Ciasto półfrancuskie
- Konfitura pomarańczowa
- Konfitura marakuja
- Konfitura malinowa
- Konfitura truskawkowa
- Ganache cytrynowy
- Ganache czekoladowe
- Ganache pistacjowy
- Ganache karmel
- Lukier-Plastyczna masa czekoladowa
Program obejmuje:
- Przygotowanie musów, kremów
- Metody dekorowania
- Praca z teksturami
- Łączenie smaków
- Techniki przygotowywania
- Przechowywanie
- Podstawy pracy z czekoladą
Szkolenie kończy się wręczeniem dyplomów oraz rozmowami idywidualnymi z prowadzącym dla chętnych.
Szkolenie odbywa się w dużej, przestronnej, przestrzeni, na drugim piętrze budynku Sempre gdzie znajdziesz duży parking.
Szkolenie odbywa się w godzinach 9-18
Po zakończeniu szkolenia będzie przeprowadzona walidacja.
Warunki organizacyjne: sala wyposażona w niezbędny sprzęt oraz akcesoria udostępnione dla uczestników na czas szkolenia.
Usługa realizowana jest w godzinach dydaktycznych.
Przerwy nie wliczają się do czasu trwania usługi.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Przedmiot / temat zajęć 1 z 8 Przywitanie kursantów | Prowadzący Igor Zaritskyi | Data realizacji zajęć 03-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:00 | Godzina zakończenia 09:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 2 z 8 Omówienie programu szkolenia | Prowadzący Igor Zaritskyi | Data realizacji zajęć 03-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 09:15 | Godzina zakończenia 10:00 | Liczba godzin 00:45 |
Przedmiot / temat zajęć 3 z 8 Przygotowanie wszystkich produktów potrzebnych do szkolenia | Prowadzący Igor Zaritskyi | Data realizacji zajęć 03-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:00 | Godzina zakończenia 10:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 4 z 8 Praca praktyczna | Prowadzący Igor Zaritskyi | Data realizacji zajęć 03-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 10:30 | Godzina zakończenia 13:30 | Liczba godzin 03:00 |
Przedmiot / temat zajęć 5 z 8 przerwa obiadowa | Prowadzący Igor Zaritskyi | Data realizacji zajęć 03-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 13:30 | Godzina zakończenia 14:00 | Liczba godzin 00:30 |
Przedmiot / temat zajęć 6 z 8 Praca praktyczna | Prowadzący Igor Zaritskyi | Data realizacji zajęć 03-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 14:00 | Godzina zakończenia 18:00 | Liczba godzin 04:00 |
Przedmiot / temat zajęć 7 z 8 Wykończenie prac | Prowadzący Igor Zaritskyi | Data realizacji zajęć 03-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:00 | Godzina zakończenia 18:15 | Liczba godzin 00:15 |
Przedmiot / temat zajęć 8 z 8 Zakończenie szkolenia, wręczenie dyplomów | Prowadzący Igor Zaritskyi | Data realizacji zajęć 03-02-2025 | Godzina rozpoczęcia 18:15 | Godzina zakończenia 19:00 | Liczba godzin 00:45 |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto1 100,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto1 100,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto110,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto110,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Igor Zaritskyi
Superfinalista World Chocolate Masters 2022 oraz szef Akademii Warsaw Academy of Pastry Arts by Sempre, gdzie oferuje wiedzę zarówno początkującym jak i zaawansowanym cukiernikom.
W 2010 roku stanął na podium w prestiżowym konkursie Mondial des Arts Sucres, w Paryżu, na którym zrobił 3 rzeźby z cukru, pastilażu oraz czekolady.
W 2013 roku zajmuje 2 miejsce w konkursie World Chocolate Masters preselection Stambul 2013. Temat konkursu: „Architektura smaku”
W 2015 roku zajmuje 1 miejsce i zostaje Mistrzem Ukrainy w konkursie Best Ukraine Pastry Shef Lwow 2015. Temat konkursu: „Jesienna inspiracja, torty, praliny”
W 2021 staje się finalistą World Chocolate Masters 2022 jako reprezentant Polski
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Skrypt z recepturami.
Warunki uczestnictwa
w przypadku szkoleń dofinansowanych warunkiem uczestnictwa jest spełnienie wymogów operatora u którego składane będą dokumenty o dofinansowanie usługi rozwojowej
Adres
Adres
Drugie piętro.
Ul.Wiejska 13a
05-802 Pruszków
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Klimatyzacja
- Wi-fi