Szkolenie z zakresu dietetyki sportowej
Szkolenie z zakresu dietetyki sportowej
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaZdrowie i medycyna / Medycyna
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Szkolenie skierowane jest do:
- Trenerów personalnych, chcących poszerzyć wiedzę na temat diety swoich klientów.
- Dietetyków, którzy chcą rozwinąć kompetencje w zakresie dietetyki sportowej.
- Osób pracujących w branży fitness.
- Studentów kierunków związanych z dietetyką, żywieniem lub sportem.
- Pasjonatów zdrowego stylu życia i osób zajmujących się amatorsko doradztwem żywieniowym.
- Minimalna liczba uczestników2
- Maksymalna liczba uczestników40
- Data zakończenia rekrutacji27-06-2025
- Forma prowadzenia usługizdalna w czasie rzeczywistym
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURStandard Usługi Szkoleniowo-Rozwojowej PIFS SUS 2.0
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem jest rozwinięcie wiedzy i umiejętności w zakresie dietetyki sportowej, w tym dostosowywania zasad żywieniowych do konkretnych problemów zdrowotnych i stylu życia klientów.• Uczestnicy nauczą się analizować potrzeby żywieniowe różnych grup klientów (osoby z Hashimoto, insulinoopornością, na diecie roślinnej itd.).
• Będą potrafili proponować zmiany żywieniowe, które wspierają zdrowie i poprawiają wyniki sportowe.
Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Opisuje elementy bilansowania diet roślinnych i roli suplementacji. | Kryteria weryfikacji Prawidłowo dobiera elementy bilansowania diety roślinnej | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się Opisuje zasady diety śródziemnomorskiej i jej zastosowania w praktyce. | Kryteria weryfikacji wymienia główne zasady diety śródziemnomorskiej i opisuje je | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Efekty uczenia się wskazują sytuacje wymagających diagnostyki lub konsultacji specjalistycznej. | Kryteria weryfikacji właściwie dobiera i opisuje sytuacje wymagających diagnostyki lub konsultacji specjalistycznej. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kompetencje
Usługa prowadzi do nabycia kompetencji.Warunki uznania kompetencji
Program
Program
SZKOLENIE ODBYWA SIĘ W GODZINACH LEKCYJNYCH,
PRZERWY ELASTYCZNIE.
Walidacja wliczona w liczbę godzin szkolenia
Przerwy nie wliczają się w czas trwania szkolenia
Nasz program szkoleniowy z zakresu dietetyki sportowej został opracowany w oparciu o:
• Najlepsze praktyki naukowe – szkolenie bazuje na informacjach zgodnych z najnowszymi badaniami naukowymi oraz standardami żywieniowymi.
• Doświadczenie naszych ekspertów – prowadzący to specjaliści z różnych dziedzin, w tym praktycy i naukowcy z wieloletnim doświadczeniem.
• Systematyzacja wiedzy i praktyki – kurs został zaprojektowany w taki sposób, aby przekazać kompleksową wiedzę w przystępnej i logicznej strukturze, która odpowiada codziennej pracy trenerów personalnych, dietetyków i nie tylko.
PROGRAM SZKOLENIA :
1. Podstawy dietetyki i praca z klientem zdrowym
Bilans energetyczny i zapotrzebowanie kaloryczne.
Analiza makro- i mikroskładników odżywczych.
Praktyczne wskazówki do pracy z klientem
2. Żywienie osób aktywnych fizycznie
Jak wyliczać zapotrzebowanie i rozkładać makroskładniki?
Modele żywieniowe w sporcie (keto, intermittent fasting, carb cycling).
Nawodnienie i suplementacja przed, w trakcie i po treningu.
3. Praca z klientem wymagającym specyficznego podejścia
Dieta roślinna, śródziemnomorska i indywidualizacja planów żywieniowych.
Dietoterapia w przypadkach klinicznych: Hashimoto, insulinooporność, nadciśnienie.
Żywienie dzieci, seniorów i kobiet w ciąży.
4. Psychodietetyka i motywacja klienta
Jak radzić sobie z zajadaniem stresu i uzależnieniem od jedzenia?
Budowanie trwałych nawyków żywieniowych.
Efektywna komunikacja i ustalanie celów z klientem.
Test teoretyczny sprawdzający wiedzę.
5. Walidacja, Zakończenie
Usługa jest realizowana w formie godzin dydaktycznych / lekcyjnych (45min)
Łącznie 40 godzin lekcyjnych
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto4 800,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto4 800,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto120,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto120,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Agnieszka Wianecka-Włodarczyk
równocześnie o poprawę zdrowia i formę sportową.
Uczestniczy w licznych szkoleniach oraz konferencjach, dzięki którym stale podnosi swoje kwalifikację
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu
Karolina Osińska
Specjalizuję się w :
• chorobach tarczycy (niedoczynność, nadczynność, Hashimoto)
• zaburzeniach gospodarki węglowodanowej: insulinooporność, cukrzycy typu 1 i 2 - PCOS
• problemach z przewodem pokarmowym: wzdęcia, zaparcia, IBS, SIBO, refluks
• alergiach i nietolerancjach pokarmowych
• dnie moczanowej
• przygotowaniu do ciąży, ciąży oraz karmieniu piersią
• poprawie profilu lipidowego
kompulsywnym objadaniem się (BED)
• jedzeniem pod wpływem emocji i stresu
• jedzeniem nocnym (NES)
• błędnym kołem odchudzania
• obsesyjnymi myśli dotyczącymi jedzenia i kontroli wagi
Paulina Nieczypor
• Certyfikat Poziom 2 z Pracy w Sektorze Zdrowia (The London College of Beauty Therapy Ltd, Wielka Brytania, 2014)
• Certyfikat Poziom 2 z Żywienia i Zdrowia (The London College of Beauty Therapy Ltd, Wielka Brytania, 2014)
• Nagroda Poziom 2 z Bezpieczeństwa Żywności (2010)
Osoba ta posiada bogate doświadczenie we współpracy z instytucjami edukacyjnymi, takimi jak Sunderland College i Preston College. Prowadziła kursy kwalifikacji zawodowych w tematach takich jak:
• Dieta, wartości odżywcze i zdrowie człowieka
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Każdy kursant otrzymuje:
● certyfikat ukończenia/ zaświadczenie o ukończeniu szkolenia
Warunki uczestnictwa
-Uczestnicy muszą mieć ukończone 18 lat
Informacje dodatkowe
Szkolenie skierowane również do uczestników projektu Kierunek Rozwój
Warunki techniczne
Warunki techniczne
Wymagane:
- wymagania sieciowe, oprogramowanie - komputer ze stabilnym podłączeniem do Internetu (min 10Mbit/s download i 1Mbit/s upload);
- przeglądarka internetowa Chrome lub Firefox;
- wymagania w sprzęt - dobrej jakości mikrofon lub słuchawki;
- rodzaj komunikatora- Szkolenie odbędzie się na platformie ZOOM
Minimalne wymagania sprzętowe:
Procesor jednordzeniowy o taktowaniu co najmniej 1Ghz,
Pamięć RAM – zalecana 4Gb,
w laptopach posiadających jeden lub dwa rdzenie liczba klatek na sekundę jest ograniczona podczas udostępniania ekranu (około 5 klatek na sekundę). Aby uzyskać optymalne wyniki podczas udostępniania ekranu z laptopów, zalecamy wykorzystanie procesora posiadającego cztery procesory lub więcej,
System Linux wymaga procesora lub karty graficznej z obsługą sterownika OpenGL 2.0 lub nowszej wersji.
- Uczestnik otrzyma link do szkolenia przed rozpoczęciem usługi
- Link będzie ważny przez cały okres trwania usługi