Kurs - Zarządzanie pracą restauracji wraz z egzaminem.
Kurs - Zarządzanie pracą restauracji wraz z egzaminem.
Informacje podstawowe
Informacje podstawowe
- KategoriaBiznes / Organizacja
- Sposób dofinansowaniawsparcie dla osób indywidualnychwsparcie dla pracodawców i ich pracowników
- Grupa docelowa usługi
Grupę docelową usługi stanowią m.in:
- Właściciele i menedżerowie restauracji,
- Kierownicy działów – osoby odpowiedzialne za konkretne działy w restauracji, takie jak obsługa kelnerska, kuchnia, bar czy zarządzanie zapasami,
- Przyszli właściciele restauracji,
- Osoby pracujące w branży gastronomicznej – np. szefowie kuchni, kelnerzy, barmani, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę na temat efektywnego zarządzania w restauracjach, aby awansować na stanowiska menedżerskie,
- Osoby planujące karierę w branży gastronomicznej.
Osoby zgłaszające się do udziału w usłudze wykonują pre test pozwalający na ocenę wiedzy, dzięki czemu poziom kursu jest dostosowany do poziomu wiedzy Uczestników/czek.
Od Uczestników/czek wymagana jest:
- podstawowa wiedza z zakresu tematyki zarządzania restauracją badana na podstawie pre testu,
- nie jest wymagane wylegitymowanie się doświadczeniem pracy w zarządzaniu restauracją,
- podstawowe umiejętności /kompetencje w zakresie zarządzania restauracją.
- Minimalna liczba uczestników8
- Maksymalna liczba uczestników20
- Data zakończenia rekrutacji23-05-2025
- Forma prowadzenia usługistacjonarna
- Liczba godzin usługi40
- Podstawa uzyskania wpisu do BURCertyfikat systemu zarządzania jakością wg. ISO 9001:2015 (PN-EN ISO 9001:2015) - w zakresie usług szkoleniowych
Cel
Cel
Cel edukacyjny
Celem usługi jest przygotowanie Uczestników/czek do samodzielnej pracy. Osoba posiadająca kwalifikację "Zarządzanie pracą restauracji" odznacza się szeroką wiedzą z zakresu prowadzenia restauracji, obsługi gości. W swojej pracy zarządza ofertą restauracji, personelem, rekrutuje pracowników, tworzy system motywacyjny, deleguje zadania, organizuje i koordynuje pracę pracowników oraz prowadzi lub zleca ich szkolenia.Efekty uczenia się oraz kryteria weryfikacji ich osiągnięcia i Metody walidacji
Efekty uczenia się | Kryteria weryfikacji | Metoda walidacji |
---|---|---|
Efekty uczenia się Promuje restaurację wśród grupy docelowej. | Kryteria weryfikacji - omawia różne sposoby promowania restauracji; - przygotowuje informacje promujące restaurację w mediach społecznościowych (posty, wybór zdjęć i filmów) oraz omawia zasady monitorowania trafności ich doboru; - wymienia możliwe sposoby zachęcania gości do ponownego przyjścia do restauracji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Zarządza ofertą restauracji. | Kryteria weryfikacji - przygotowuje i omawia ofertę imprez w restauracji z uwzględnieniem atrakcyjnej formy serwisu; - tworzy schemat oferty i karty prezentującej menu restauracji; - przygotowuje opis pozycji zawartych w karcie menu dla pracowników sali; - omawia strategię cenową przy budowaniu karty menu; - omawia rolę wizerunku personelu jako części oferty i charakteru restauracji lub wydarzenia; - omawia bieżące trendy w gastronomii. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Omawia zagadnienia sprzedażowo-marketingowe ważne w pracy w restauracji. | Kryteria weryfikacji omawia techniki negocjacji (w tym technikę win-win) lub sprzedaży w kontekście długofalowych relacji z klientami, gośćmi i kontrahentami restauracji; - omawia sposoby aktywnego poszukiwania klientów biznesowych/grupowych restauracji; - omawia sposoby budowania lojalności klientów biznesowych i gości indywidualnych restauracji; - omawia sposoby pozyskiwania informacji na temat potrzeb rynku w obszarze działania. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Obsługuje specjalistyczne oprogramowanie w restauracji, | Kryteria weryfikacji - rozlicza sprzedaż restauracji; - sprawdza stany magazynowe; - przygotowuje zamówienia towarów, wyposażenia i usług. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Planuje pracę restauracji. | Kryteria weryfikacji - omawia zakres obowiązków menagera restauracji; - omawia płaszczyzny współpracy z szefem kuchni; - przedstawia biznes plan restauracji (w tym między innymi: konkurencję, koszty, personel, analizę ryzyka i dochodowości); - przedstawia i omawia rozwiązania sytuacji niestandardowych w pracy restauracji; - przygotowuje ofertę sprzedażową krótko i długoterminową dla restauracji; - analizuje koszty i przychody (okres do okresu) restauracji i planuje działania podnoszące rentowność firmy; - planuje czas pracy pracowników, uwzględniając rezerwacje, organizację imprez itp.; - tworzy i wypełnia formularz z planowania imprezy (karta zlecenia przyjęcia); - tworzy wzór umowy z kontrahentem; - przydziela zadania pracownikom adekwatnie do obszaru pracy i rozlicza pracowników z ich wykonania. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Charakteryzuje zasady bezpieczeństwa i higieny pracy obowiązującej w gastronomii. | Kryteria weryfikacji - wymienia regulacje w zakresie prawa żywnościowego dotyczące gastronomii; - opisuje rozwiązania techniczne i organizacyjne mające na celu zapewnienie bezpieczeństwa osobom przebywającym w obiektach gastronomicznych; - opisuje zasady higieny obowiązujące pracowników restauracji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Stosuje metody obsługi gości. | Kryteria weryfikacji - omawia typy przyjęć zasiadanych i na stojąco, organizowanych w restauracji i poza nią; - stosuje metody serwisu - francuską, rosyjską, niemiecką, angielską; - dobiera odpowiednie nakrycie stołowe (bielizna stołowa, zastawa) do oferty menu na przyjęciach organizowanych w restauracji i poza nią. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Posługuje się językiem branżowym. | Kryteria weryfikacji ji- stosuje formuły powitania i pożegnania gości zgodnie z zasadami savoir-vivre; - formułuje wypowiedź polecającą gościom dania (upselling - maksymalizacja zysku); - formułuje wypowiedzi potrzebne do podtrzymania relacji z gościem w trakcie posiłku z użyciem zasad savoir-vivre; - formułuje wypowiedź towarzyszącą podaniu gościom rachunku. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Przedstawia ofertę karty dań i napojów. | Kryteria weryfikacji - na podstawie autorskiej karty menu lub dobrowolnie wybranej z zestawu kart przygotowanych przez komisję egzaminacyjną - przedstawia gościom nazwy dań, sposób ich przygotowania z uwzględnieniem ich preferencji i ewentualnych przeciwwskazań zdrowotnych; - wymienia rodzaje napojów gorących; - wymienia alkohole mocne; - wymienia metody tworzenia napojów mieszanych; - omawia podstawowe zasady doboru win do dań z uwzględnieniem oferty w karcie dań. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Przedstawia ofertę karty dań i napojów. | Kryteria weryfikacji na podstawie autorskiej karty menu lub dobrowolnie wybranej z zestawu kart przygotowanych przez komisję egzaminacyjną - przedstawia gościom nazwy dań, sposób ich przygotowania z uwzględnieniem ich preferencji i ewentualnych przeciwwskazań zdrowotnych; - wymienia rodzaje napojów gorących; - wymienia alkohole mocne; - wymienia metody tworzenia napojów mieszanych; - omawia podstawowe zasady doboru win do dań z uwzględnieniem oferty w karcie dań. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Przekazuje pracownikom zasady budowania relacji z gośćmi. | Kryteria weryfikacji - omawia ideę gościnności połączonej z tradycją i przedstawia zasady wdrażania ich w praktyce; - prezentuje zasady savoir-vivre ważne w pracy w restauracji; - określa zasady obsługi gości VIP; - omawia zasady protokołu dyplomatycznego w gastronomii; - omawia różnice kulturowe w obsłudze gościa; - omawia zasady etyki zawodowej w pracy w restauracji, w tym zasadę zachowania dyskrecji, poufności, tajemnicy zawodowej; - omawia sposoby reagowania w sytuacjach nietypowych (np.: nietypowe zamówienia, goście z alergiami, obsługa gości z ograniczeniami sprawności, goście przychodzący ze zwierzętami); - przygotowuje listę postępowań i rozwiązań trudnych sytuacji w restauracji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Rekrutuje pracowników. | Kryteria weryfikacji - omawia sposoby sporządzania i możliwości wykorzystania opisu stanowiska pracy; - wymienia kryteria rekrutacji personelu restauracji z uwzględnieniem warunków wykonywanych zadań; - formułuje zakres obowiązków na poszczególnych stanowiskach pracy (np. starszego kelnera, kelnera i młodszego kelnera, barmana, sommeliera, baristy, hydrosommeliera); - omawia przepisy prawa pracy w kontekście obowiązków i praw pracowników oraz obowiązków i praw pracodawcy; - tworzy ofertę pracy na stanowiskach pracy (np. starszego kelnera, kelnera i młodszego kelnera, barmana, sommeliera, baristy, hydrosommeliera); - przeprowadza wstępną weryfikację ofert kandydatów do pracy i uzasadnia swój wybór; - przeprowadza rozmowę rekrutacyjną. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Sporządza indywidualne plany rozwoju zawodowego pracowników. | Kryteria weryfikacji - formułuje informację dla pracowników dotyczącą standardów w restauracji (np. dotyczącą zasad wizerunku pracownika restauracji, wizerunku sali i estetyki w restauracji, elementów obsługi kelnerskiej, zasad savoir-vivre); - wymienia kluczowe elementy indywidualnego planu rozwoju zawodowego pracowników i sposoby ich wykorzystywania; - opisuje podstawowe formy rozwoju zawodowego i ocenia ich efektywność; - ustala czas i kryteria oceny. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Planuje system oceny i motywacji. | Kryteria weryfikacji - omawia pozafinansowe sposoby motywowania pracowników; - omawia kryteria oceny pracowników; - prowadzi rozmowę motywacyjną z pracownikiem; - formułuje motywujący komunikat/przekaz do pracowników przed ważną imprezą/obsługą ważnych gości; - omawia sposoby wyłaniania i zarządzania talentami pracowników; - opisuje sytuacje konfliktowe w zespole pracowniczym i przedstawia przykładowe rozwiązania. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Metoda walidacji Obserwacja w warunkach symulowanych | ||
Efekty uczenia się Planuje własny rozwój zawodowy. | Kryteria weryfikacji - tworzy plan samorozwoju na 2 lata; - wymienia źródła wiedzy branżowej; - omawia rolę staży zawodowych w pracy managera restauracji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany | ||
Efekty uczenia się Omawia wizerunek i rolę menadżera restauracji. | Kryteria weryfikacji - omawia elementy profesjonalnego wizerunku managera restauracji; - charakteryzuje zadania, za które odpowiedzialny jest manager restauracji; - omawia zasady komunikacji managera restauracji z gośćmi; - omawia zasady współpracy z właścicielem restauracji. | Metoda walidacji Test teoretyczny |
Metoda walidacji Wywiad ustrukturyzowany |
Kwalifikacje i kompetencje
Kwalifikacje
Kwalifikacje zarejestrowane w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- KwalifikacjeZarządzanie pracą restauracji
- Kod kwalifikacji w Zintegrowanym Rejestrze Kwalifikacji
- Nazwa/Kategoria Podmiotu prowadzącego walidacjęAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik.
- Podmiot prowadzący walidację jest zarejestrowany w BURTak
- Nazwa/Kategoria Podmiotu certyfikującegoAgencja Promocji Pracy i Reklamy Wschód Grzegorz Górnik
- Podmiot certyfikujący jest zarejestrowany w BURTak
Program
Program
Kurs obejmuje następujący zakres tematyczny:
- Kierowanie pracą restauracji.
- Organizowanie obsługi gości.
- Zarządzanie personelem restauracji.
- Doskonalenie umiejętności zawodowych.
Kurs
prowadzony będzie w formie warsztatowej, zakładającej aktywny udział Uczestników/czek i przeprowadzenie ćwiczeń praktycznych.
Warunki niezbędne do spełnienia przez Uczestników/czki:
- podstawowa wiedza z zakresu tematyki zarządzania restauracją badana na podstawie pre testu,
- nie jest wymagane wylegitymowanie się doświadczeniem pracy w zarządzaniu restauracją,
- podstawowe umiejętności/kompetencje w zakresie zarządzania restauracją
Warunki organizacyjne dla przeprowadzenia usługi:
a) maksymalna liczba Uczestników/czek kursu: 20
Do podanej liczby godzin usługi rozwojowej (40h) nie wliczają się przerwy.
Godzina oznacza 45min (godzinę lekcyjną)
Po zakończeniu kursu zostanie przeprowadzony zewnętrzny proces walidacji oraz certyfikacji potwierdzający nabycie kwalifikacji zawodowych.
Po zakończonej usłudze dla Uczestników/niczek realizowane będzie wsparcie poszkoleniowe.
Harmonogram
Harmonogram
Przedmiot / temat zajęć | Prowadzący | Data realizacji zajęć | Godzina rozpoczęcia | Godzina zakończenia | Liczba godzin |
---|---|---|---|---|---|
Brak wyników. |
Cena
Cena
Cennik
- Rodzaj cenyCena
- Koszt przypadający na 1 uczestnika brutto7 000,00 PLN
- Koszt przypadający na 1 uczestnika netto7 000,00 PLN
- Koszt osobogodziny brutto175,00 PLN
- Koszt osobogodziny netto175,00 PLN
- W tym koszt walidacji brutto250,00 PLN
- W tym koszt walidacji netto250,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania brutto250,00 PLN
- W tym koszt certyfikowania netto250,00 PLN
Prowadzący
Prowadzący
Grzegorz Górnik
Dyrektor/ Nauczyciel/Wykładowca/Egzaminator ZSK –Właściciel firmy szkoleniowej: Agencji Promocji Pracy i Reklamy ,,WSCHÓD’’ – od 2003 roku do chwili obecnej
Prezes/Nauczyciel/Wykładowca/ Egzaminator ZSK –,,Akademia Kelnerska'' - niepubliczna placówka kształcenia ustawicznego – od 2005 roku do chwili obecnej
Prezes –Krajowe Stowarzyszenie Kelnerów,
Koordynator - Ogólnopolski Klaster Środowiskowy - ,,Polscy Liderzy Gastronomii''
Praca na stanowiskach w gastronomii od 1990 - 2006 - Kelner, Kierownik Restauracji, Manager restauracji, Dyrektor restauracji, Szef gastronomii i technologii żywienia zbiorowego
Praca na stanowiskach eksperta i trenera w zawodach gastronomicznych; Kelner, Kucharz, Manager restauracji od 2003 - 2019
Od 2018 - Ekspert merytoryczny dla zawodu Kelner w Ministerstwie Turystyki i Sportu.
Informacje dodatkowe
Informacje dodatkowe
Informacje o materiałach dla uczestników usługi
Uczestnicy/czki kursu otrzymają materiały szkoleniowe, tj.:
notes, teczka, długopis.
Warunki uczestnictwa
W przypadku kursów dofinansowanych warunkiem uczestnictwa w kursie jest spełnienie warunków przedstawionych przez danego Operatora, do którego składane będą dokumenty o dofinansowanie usługi rozwojowej.
Informacje dodatkowe
W efekcie ukończenia kursu Uczestnicy/czki uzyskają certyfikat ukończenia kursu, potwierdzający nabycie kwalifikacji w obszarze zarządzania restauracją. Kod kwalifikacji w ZSK: 12695.
Usługa rozwojowa jest dostępna dla osób ze szczególnymi potrzebami, czyli tych osób, które ze względu na swoje cechy zewnętrze lub wewnętrze lub ze względu na okoliczności, w których się znajdują, muszą podjąć dodatkowe działania lub zastosować dodatkowe środki, w celu przezwyciężenia bariery, aby uczestniczyć w różnych sferach życia, na zasadzie równości z innymi osobami.
Realizacja usługi rozwojowej jest zgodna ze Standardami dostępności dla polityki spójności 2021 – 2027 oraz zapisami Ustawy z dnia 19 lipca 2019 roku o zapewnieniu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami.
Adres
Adres
Udogodnienia w miejscu realizacji usługi
- Wi-fi
- Uczestnicy będą mieli zapewnione profesjonalne, w pełni wyposażone stanowisko pracy.